Connect with us

свет

Ако не ги плати обврските, во долари, до 4 мај, Русија ќе биде официјално во банкрот

објавено

на

Русија повторува дека сака да го отплати својот долг, но дека Западот ја спречил да го стори тоа со воведување строги санкции откако ја нападна Украина на 24 февруари.

Русија можеби веќе банкротирала бидејќи не ги сервисирала своите доларски обврзници поради западните санкции поради војната во Украина, објави денеска меѓународната агенција за кредитни рејтинзи Moody’s , што не се случило од годините веднаш по Октомвриската револуција во 1917 година.

На 4 април, Русија изврши исплати за две државни обврзници – со рок на достасување во 2022 и 2042 година – во рубљи, а не во долари. „Договорите за обврзници не содржат одредби за отплата во која било валута освен долари“, соопшти агенцијата.

„Затоа, Русија, според дефиницијата на Moody’s , може да се смета за банкрот ако не ги исполни обврските во долари до 4 мај, кога истекува едномесечниот период на чекање“, се вели во соопштението на кредитната агенција.

Moody’s тврди дека некои руски еврообврзници издадени по 2018 година дозволуваат плаќање во рубљи под одредени услови, но дека оние постари од тој период не го дозволуваат тоа.

Русија повторува дека сака да го отплати својот долг, но дека Западот ја спречил да го стори тоа со воведување строги санкции откако ја нападна Украина на 24 февруари.

Русија не отплати 40 милијарди долари домашен  долг во 1998 година, па ја девалвираше рубљата во времето на претседателот Борис Елцин, бидејќи практично банкротираше по азиската должничка криза и падот на цената на нафтата.

Русија овој пат има пари, но не може да ги исплати бидејќи западните  земји ги замрзнаа нејзините резерви, четврти по големина во светот.

Тоа би бил првиот голем руски банкрот по  повеќе од еден век. Москва ги отплаќаше  надворешните долгови и по распадот на Советскиот Сојуз.

економија2 часа ago

ИТ компанијата Proxiad SEE отвори нова канцеларија во Скопје

свет7 часа ago

Франција и Шпанија се најпосетените светски дестинации

македонија7 часа ago

Создадовме автентично винско туристичко доживување во радовишкиот крај!

менаџмент / маркетинг7 часа ago

Теорија, пракса и понекое пророштво

свет7 часа ago

Технолошките гиганти отпуштаат преку 50 илјади вработени

македонија7 часа ago

5 причини зошто становите во градба се одлична инвестиција

регион7 часа ago

Во Хрватска пристигнуваат три светски хотелски брендови во исто време

технологии / компании7 часа ago

Амазон е највреден бренд на планетава, Дојче Телеком прв во  Европа

менаџмент / маркетинг7 часа ago

Покажување емпатија, демонстрирање вредност, уникатна презентација

економија7 часа ago

Од специјалниот прилог „Брендови“: Како пандемијата и кризата ги променија бренд стратегиите?

македонија1 недела ago

Истражување: Македонија е лидер во регионот во пушење најевтини цигари

свет1 недела ago

Дојче Телеком е највредниот бренд во Eвропа

македонија4 дена ago

Европски квиз на пари по петти пат за македонските ученици

македонија3 дена ago

Во првите 9 месеци од 2022, со македонски картички кон македонски е-трговци се реализирале 17.3 милијарди денари, со раст од 20%

економија3 дена ago

Започна со работа реконструираната течна фарбара во БРАКО во Велес – инвестиција од 150 илјади евра

македонија7 часа ago

Создадовме автентично винско туристичко доживување во радовишкиот крај!

свет7 часа ago

Технолошките гиганти отпуштаат преку 50 илјади вработени

интервју7 часа ago

Славица Кутиров: Со примена на новите сервиси и напредни технологии, дигиталната Царина станува реалност

технологии / компании7 часа ago

Амазон е највреден бренд на планетава, Дојче Телеком прв во  Европа

економија7 часа ago

Давос 2023: Како елитниот собир стана магнет за теоретичарите на заговор?