Connect with us

свет

Активностите за спојувања и преземања на најниско ниво од 2014 година наваму

Компаниите послабо заинтересирани за аквизиции годинава

објавено

на

Во најновото истражување „EY CEO Outlook Pulse“ спроведено од консултантската компанија EY интервјуирајќи 1.200 глобални извршни директори, активноста на спојувања и преземања (M&A) паднала на најниско ниво од 2014 година наваму, при што само 35 проценти од анкетираните извршни директори планираат да вршат активности за спојување и преземање во текот на следната година.

Во најновото истражување „EY CEO Outlook Pulse“ спроведено од консултантската компанија EY интервјуирајќи 1.200 глобални извршни директори, активноста на спојувања и преземања (M&A) паднала на најниско ниво од 2014 година наваму, при што само 35 проценти од анкетираните извршни директори планираат да вршат активности за спојување и преземање во текот на следната година.

EY наведува дека аспирациите за трансакции за спојување и спојување се значително повисоки во американскиот регион, дури 47 проценти, додека во регионот ЕМЕА само 29 проценти од извршните директори се одлучуваат за оваа форма.

„Во третиот квартал од 2023 година, во Америка е забележан силен пораст на ваквите трансакции, особено кога станува збор за локалните компании. Забавувањето на овие видови трансакции во другите региони може да се припише на моменталната геополитичка и макроекономска неизвесност, при што главни фактори кои ја забавуваат активноста се конфликтите во Украина и Блискиот Исток, тензиите меѓу Америка и Кина, сѐ уште високата инфлација и порастот во активни каматни стапки“,  објаснува Томислав Чутура, партнер и раководител на Секторот за стратешки и трансакциски услуги во EY Хрватска.

Истражувањето покажува дека половина од анкетираните извршни директори сè уште планираат да ги прошират своите операции во азиско – пацифичкиот регион во делови кои не се во областа зафатена од војна. Конкретно, ваквата политика се однесува на инвестициите во Кина, Австралија, Индија, Јапонија и Сингапур, кои се меѓу најпосакуваните пазари.

„Генерално, во 2024 година, 66 отсто од анкетираните извршни директори предвидуваат повисоки нивоа на раст и 65 отсто повисоки нивоа на профитабилност на нивните компании отколку што беше во текот на 2023 година. Ова укажува дека извршните директори ширум светот се подготвени да инвестираат и покрај релативно неповолната економска ситуација“, објаснуваат од EY.

Ништо без вештачка интелигенција

Извршните директори планираат да стекнат стратешка предност во однос на конкурентите преку употреба на вештачка интелигенција. Имено, 70 отсто од извршните директори гледаат потреба од брза акција во однос на генеративната вештачка интелигенција (GenAI), додека во исто време 65 отсто од нив истакнуваат дека неизвесноста поврзана со GenAI го отежнува брзото делување. Сепак, свесни за потенцијалот, речиси сите (99 проценти) инвестираат или планираат значајни инвестиции во GenAI и ги финансираат инвестициите со пренасочување на капитал од други проекти (69 проценти) или собирање нови капацитети (23 проценти).

Повеќе од една четвртина (26 проценти) од извршните директори веруваат дека брзиот напредок на GenAI е најголемиот предизвик во донесувањето одлуки за распределба на капиталот за иницијативите GenAI. Две третини (66 проценти) исто така веруваат дека порастот на компании кои тврдат дека се експерти за вештачка интелигенција ги комплицира одлуките за идентификување и спроведување на веродостојни партнерски екосистеми и цели за стекнување.

Не може да се потцени потенцијалот на GenAI да го преобликува начинот на кој компаниите водат бизнис. Истражувањето покажува како извршните директори ширум светот смело инвестираат во технологијата и иднината на работната сила, со цел имплементација и забрзување на иницијативите GenAI. Мнозинството од испитаниците, 87 отсто, веќе имаат завршено или се во процес на вработување на нови таленти со соодветни вештини во областа на GenAI, воспоставување пилот проекти и започнување партнерства со различни компании за вештачка интелигенција.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

банки3 дена ago

Потрошувачки кредит на УНИБанка АД Скопје со одлична понуда за рефинансирање и бонус од 1.000 денари при онлајн аплицирање

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?