Connect with us

македонија

Акцелератор УКИМ во соработка со програмата Star Venture на ЕБОР: Повик за нова акцелераторска програма на Акцелераторот УКИМ

објавено

на

Околу поддршката на напредните стартапи и брзо растечки компании кои се подготвени за освојување на глобалниот пазар разговаравме со г-ѓа  Маја Столевска Костадинова, менаџер на националната програма  за советување на бизниси приЕвропската банка за обнова и развој (ЕБОР) и со г- дин  Александар Стамболиев, извршен директор на Акцелераторот УКИМ.

Како Акцелераторот УКИМ им помага на младите претприемачи и иноватори во нивниот развој?

Стамболиев: Од своето основање во 2018 година, Акцелераторот УКИМ континуирано развива специфични програми за поддршка на растот на најперспективните технолошки претприемачи, стартапи, спин-оф и брзо растечки компании во Северна Македонија во соработка со нашата глобална партнерска мрежа.

Поддршката на Акцелераторот УКИМ вклучува инвестиции во рана фаза и прилагодено менторство за развој на производи и технологии, пристап до регионални и меѓународни пазари и клиенти и понатамошно финансирање. Акцелераторот се состои од тим на искусни ентузијасти за стартапи, специјализирани за развој на производи, технологија и деловно работење. Кофинансиран од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Акцелераторот УКИМ е единствен токму поради своите основачи, кои вклучуваат организации за поддршка на бизнисот: РСМ Македонија, Развојната фондација Кримсон и Фондацијата проф. д-р Димитар Стамболиев, како и најголемиот и престижниот Универзитет Св. Кирил и Методиј – Скопје, кој се состои од 23 факултети и пет истражувачки институти. Ова партнерство му овозможува на Акцелераторот УКИМ да им обезбедува експертиза на компаниите за да им помогне да го развиваат својот бизнис и технологија и ефикасно да се натпреваруваат на глобалниот пазар.

Изминативе години Акцелераторот УКИМ спроведе специјално дизајнирани програми за да ги одговорат на потребите и можностите на иноваторите, тимовите и стартапите во реализација на нивниот потенцијал за раст, како што се:

 • EIT Jumpstarter Program – Партнер (2021)
 • FIA I Startup challenge II – Партнер (2021)
 • MASIT, BAU и CIVITTA Поддршка на ИТ индустријата да развијат нов производ (2021)
 • Night of Ideas – Партнер (2018 и 2021)
 • EBRD Star Venture Program for WB – Партнер (2020 – трае)
 • Global Entrepreneurship Week – Партнер (2019 & 2020)
 • PowerUP Growth Program for SMEs and startups in Western Balkans – Партнер (2020)
 • SEE Tech Tour – Партнер (2019 – трае)
 • Betapitch Skopje – Партнер (2018 & 2019)
 • GIZ SEE Foreign Trade Promotion Project – Партнер (2018 – трае)
 • Акцелераторска програма (2019).
 • BAU Booster week – Developing Entrepreneurship Together (2019). 
 • Venture Academy (2019).

Горенаведените активности се спроведени во партнерство на регионалните и меѓународните мрежи на основачите и партнерите на Акцелераторот УКИМ, преку спроведување на разновидни услуги како што се менторството (за технологија и бизнис), прилагодената поддршка во развој на бизнисот, овозможување на пристап до пазарот и финансирање.

Врз основа на претходните програми и потребите на стартапите, Акцелераторот УКИМ со задоволство ја најавува новата Акцелераторска програма, развиена во соработка со програмата Star Venture на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и реномирани глобални експерти и партнери за поддршка на напредни стартапи и брзо растечки компании кои се подготвени за освојување на глобалниот пазар.

– Кои стартапи се од интерес на Акцелераторот УКИМ и какви услуги им обезбедувате за пристап на нивните производи до глобалниот пазар?

Стамболиев: Акцелераторот УКИМ e заинтересиран за добри идеи, висока технологија и пред се’ одлични тимови кои се со седиште во Северна Македонија. За се останато, Акцелераторот УКИМ е тука за да ве поддржи со менторство, пристап до пазарот и до финансии.

Изминативе 3 години проценивме над 200 идеи и тимови, каде што научивме дека една од пречките за раст е нивниот ограничен пазарен потенцијал. Повеќето од нив решаваат локални или регионални проблеми, со ограничени можности за глобален раст. Инвестираме во компании со висок ризик и бараме високи приноси, па затоа сме заинтересирани за стартапи со скалабилни (оние што можат брзо да пораснат, да задоволат нагло зголемување на побарувачка, н.з.) решенија.

Северна Македонија располага со голем технички потенцијал за развој на технологии и начин на размислување за создавање на иновативни производи, но она што недостасува се вештините за креирање на соодветниот бизнис модел и глобален раст на производот. Во овој дел се вклучува БАУ со менторство и поддршка на стартапите во комерцијализирање на нивното решение.

Акцелераторот УКИМ е заинтересиран за напредни стартапи или брзо растечки компании што се подготвени за освојување на нови пазари. Во моментов, во нашиот екосистем нема многу компании во оваа фаза, бидејќи мнозинството стартапи се во рана фаза, но благодарение на досегашните активности на сите чинители во екосистемот, овој однос полека се менува.

Во последните неколку години, видовме значително подобрување, благодарение на бројните настани и програми кои нудат поддршка на претприемачите, како и поголем пристап до финансии преку ФИТР, акцелераторите, регионални фондови за вложувачки капитал и бизнис ангелите.

Главно стартапите креираат производи и услуги во: софтвер, е-трговија, дигитален маркетинг (AdTech) и игри; со знаци на разгранување во различни сектори како што се здравството, инфраструктурата, образованието, производството и земјоделие, и многу други, кои комбинираат софтвер со постоечка опрема.

Посебно влијание врз екосистемот за стартапи и индустријата се очекува со Третиот бран на Интернет револуцијата. Поврзувањето на софтверот со „реалниот свет“, на пр. преку сензори, машини, возила и логистички синџири, се повеќе создава нови можности, но и т.н. disruptive предизвици (оние што предизвикуваат револуционерни промени, иновации и сл., н.з.) во сите сектори на економијата. И додека стартапите засновани на софтвер денес се во огромно мнозинство, овој нов бран има големи можности и за стартапите и за традиционалните индустрии.

Во иднина, екосистемот за стартапи може да помогне во подобрување на големите и традиционални сектори на економијата, како што се индустриското производство, земјоделството, туризмот, енергетиката  и обезбедување јавна инфраструктура и услуги. Сосема е извесно дека овие можности не само што ќе го поттикнат развојот на локалниот екосистем за стартапи, туку ќе се докажат дека имаат далеку поголемо позитивно влијание врз економијата и нејзината интеграција во многу поголемите, но исто така и високо конкурентни, глобални синџири на вредности.

Поради огромната мрежа на различни експерти за технологија, благодарение на Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје (УКИМ) имаме силни можности низ сите сектори и немаме специјалност само во еден (на пр. здравство, земјоделие, енергија итн.)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Интервјуто во целост ќе имате прилика да го прочитате во печатеното издание на Капитал/Менаџер што ќе излезе на 28.07.

економија2 дена ago

Поддршка за големите извозници: гаранција од Гарантен фонд до 50% од износот на кредитот за извоз преку Развојна банка

економија3 дена ago

Адора инженеринг ја купи на лицитација Топлификација за 9,3 милиони евра

македонија4 дена ago

Бесник Исаки од БЕ-ДА Логистик ја доби наградата Business Elite „40 under 40“

македонија4 дена ago

Македонија 60-та во свет од 110 држави рангирани според дигитален квалитет на животот

македонија5 дена ago

Дијаманти за дијамантите на филмската уметност

македонија5 дена ago

„Алкалоид“ го одбележа 85 – годишниот јубилеј со изложба и донација за Детската клиника

македонија5 дена ago

Промовиран East Gate Living, продажбата на станови започна

банки5 дена ago

Годишен раст од 9,9% на вкупните депозити и од 6,4% на кредитната поддршка

македонија6 дена ago

„Алкалоид“ има инвестирано 200 милиони евра во последниве 15 години

македонија6 дена ago

Мукаетов: Ќе продолжиме посветено да работиме на глобализација на брендот Алкалоид

македонија6 дена ago

Мукаетов: Ќе продолжиме посветено да работиме на глобализација на брендот Алкалоид

македонија4 дена ago

Бесник Исаки од БЕ-ДА Логистик ја доби наградата Business Elite „40 under 40“

политика6 дена ago

Брима – Галуп: Ако денеска се одржат локалните избори, СДСМ би освоил 19,8%, а ВМРО-ДПМНЕ 17,7% од гласовите

македонија6 дена ago

„Алкалоид“ има инвестирано 200 милиони евра во последниве 15 години

македонија5 дена ago

Промовиран East Gate Living, продажбата на станови започна

македонија5 дена ago

„Алкалоид“ го одбележа 85 – годишниот јубилеј со изложба и донација за Детската клиника

економија3 дена ago

Адора инженеринг ја купи на лицитација Топлификација за 9,3 милиони евра

start up6 дена ago

Соработка за развој на стартап заедницата: партнерство на Македонски Телеком и Стартап Македонија

македонија5 дена ago

Дијаманти за дијамантите на филмската уметност

банки5 дена ago

Годишен раст од 9,9% на вкупните депозити и од 6,4% на кредитната поддршка