Connect with us

регион

Акционерите на Заваровалница Триглав ќе добијат дивиденда од 2,5 евра бруто по акција

објавено

на

На вчерашното 48-мо Генерално собрание на акционери на Заваровалница Триглав, акционерите го усвоија предлогот на Управниот одбор и на Надзорниот одбор, за исплата на дивиденди да одвојат 56,8 милиони евра или 2,50 евра бруто по акција, што изнесува нешто повеќе од 50% од нето добивката на Групацијата Триглав за 2022-ра година и претставува дивиденден принос од 7%.

На 48-то Генерално собрание на акционери на Заваровалница Триглав акционерите го поддржаа предлогот на Управниот одбор и на Надзорниот одбор за исплата на дивиденда од 2,50 ЕУР бруто по акција. Го разгледаа Годишниот извештај за 2022-ра година, го потврдија и одобрија работењето на Надзорниот одбор и Управниот одбор за 2022-ра година и назначија двајца нови членови на Надзорниот одбор, претставници на акционерите.

На денешното 48-мо Генерално собрание на акционери на Заваровалница Триглав, акционерите го усвоија предлогот на Управниот одбор и на Надзорниот одбор, за исплата на дивиденди да одвојат 56,8 милиони евра или 2,50 евра бруто по акција, што изнесува нешто повеќе од 50% од нето добивката на Групацијата Триглав за 2022-ра година и претставува дивиденден принос од 7%. Дивидендата ќе им биде исплатена на акционерите, кои ќе бидат регистрирани во книгата на акционери на друштвото во вторник, 20-ти јуни, 2023-та година (првиот ден на тргувањето без право на исплата на дивиденди е понеделник, 19-ти јуни, 2023-та година). Андреј Слапар, Претседател на Управниот одбор на Заваровалница Триглав, изјави: „Им благодарам на акционерите за нивната доверба. Што се однесува до исплатата на дивиденди, задоволни сме што по годините обележани со последиците од пандемијата, повторно можеме да ја спроведеме дивидендната политика на начинот на кој што ја зацртавме. Ова значи дека нејзиното спроведување е одржливо во поглед на растот, развојот и финансиската стабилност на Групацијата Триглав, и воедно е атрактивна за нашите акционери.

Акционерите го разгледаа Годишниот извештај на Групацијата Триглав и на Заваровалница Триглав за 2022-ра година и го потврдија и одобрија работењето на Управниот одбор и на Надзорниот одбор за 2022-ра година. Тим Умбергер и Моника Крамер Манхем беа назначени за нови членови на Надзорниот одбор, претставници на акционерите.

На Годишното собрание на акционери беше одобрен извештајот за надоместоци на Заваровалница Триглав за 2022-ра година, додека, пак, предлог одлуката за политиката за надоместоци на Заваровалница Триглав не беше усвоена. Политиката за надоместоци се применува во Заваровалница Триглав и е во согласност со законските регулативи, но не е целосно усогласена со овогодинешната верзија на препораките на акционерите на SDH, објавени по свикувањето на Годишното собрание на акционери на Заваровалница Триглав. Препораките ќе бидат разгледани до следното редовно Собрание на акционери на Заваровалница Триглав. 

Заваровалница Триглав е матичната компанија на Групацијата Триглав којашто во Македонија има три свои компании: Триглав Осигурување, Триглав Осигурување Живот и Триглав Пензиско друштво.

ПР текст

свет20 часа ago

Македонката Светлана Мојсов, светски познат научник, е избрана меѓу 100-те највлијателни луѓе на планетава според магазинот Тајм

македонија22 часа ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија22 часа ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки5 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија5 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија5 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија5 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

македонија5 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

свет5 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.