Connect with us

македонија

Американската Гимназија Скопје доби акредитација за International Baccalaureate Diploma Programme

објавено

на

IB DP е програма која е силно посветена на интелектуалниот, социјалниот, емоционалниот и психофизичкиот развој на учениците, и истата е признаена и прифатена од страна на водечките универзитети во светот.

Од оваа учебна година, во Американската Гимназија Скопје почна со настава и паралелката со програмата за Меѓународна матура. Се работи за International Baccalaureate Diploma Programme, престижна меѓународна програма која се заснова на интензивни и балансирани академски содржини, и чија цел е да ги подготви учениците за успех и во текот на подоцнежното студирање, како и во текот на целиот живот.

IB DP е програма која е силно посветена на интелектуалниот, социјалниот, емоционалниот и психофизичкиот развој на учениците, и истата е признаена и прифатена од страна на водечките универзитети во светот. По нејзиното завршување, учениците добиваат IB DP диплома, која сведочи за нивото на постигнатите знаења и способности.

Она што е посебно значајно кај оваа програма е што учениците добиваат предизвик да станат што поуспешни во учењето и во личниот развој. Покрај класичните предмети и теми за работа, во програмата се вклучени и предметите „Теорија на спознавање“ и „Креативност, активност, работа“, чија цел е да се поттикне љубов кон учењето, ентузијазам и емпатија во текот на целиот живот. Тоа се постигнува со грижлив и посветен пристап на професорите, кои се грижат за развојот на секој ученик. Ваквиот уникатен пристап овозможува да се изградат вистински подготвени ученици и со високо ниво на академско знаење, но и со висока етичка свест, способност за критичко размислување и одлучување, силна самодоверба и посветеност за решавање комплексни ситуации и проблеми во вистинскиот свет.

Моделот на учење во IB DP се заснова на зајакнување на аналитичките, критичките и останатите когнитивни вештини кај учениците, со што тие учат и комуникациски вештини, социјално однесување, како да откриваат и да истражуваат, итн. Станува збор за интегрален пристап во кој професорите, училиштето и програмата се посветени на една заедничка цел – да креираат успешен ученик, опремен со современо знаење и вештини за светот околу нас.

IB DP програмата е достапна за учениците од 3 и 4 година средно образование, и уписот во IB DP паралелката е сѐ уште отворен. За повеќе информации, посетете ја веб страната на Американската Гимназија Скопје – www.ahss.edu.mk.

ПР текст

свет16 часа ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании5 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион5 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју5 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју5 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија5 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија5 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет5 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија5 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет5 дена ago

Пустината под вода

регион5 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју5 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

интервју5 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

економија5 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

технологии / компании5 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција