Connect with us

економија

Берзанските стоки се во пораст!

објавено

на

Тоа што може да забележиме е дека имаме ротација и формирање на нагорен тренд кај берзанските стоки во однос на акциите. Тоа значи дека може да очекуваме повисоки цени кај земјоделските стоки, енергенсите, благородните метали.

Автор:
Снежана Поповска, сертифициран технички аналитичар, Инвест Поинт

Моментално се наоѓаме во пазарно опкружување каде што цената на берзанските стоки расте, додека акциите се обидуваат да се задржат на тековно ниво. Кај голем дел од инвеститорите, нивната изложеност е во акции, особено во акции од технолошкиот сектор. Но, тоа што може да забележиме е дека имаме ротација и формирање на нагорен тренд кај берзанските стоки во однос на акциите. Тоа значи дека може да очекуваме повисоки цени кај земјоделските стоки, енергенсите, благородните метали.

Пред неколку недели дадовме анализа зошто треба да го поседуваме златниот метал и кои се нашите проекции за пораст на златото.

Во прилог следува анализа на среброто и што е тоа што може да очекуваме кај него во наредните неколку недели и месеци.

Среброто се наоѓа во нагорен тренд на сите временски рамки. Ќе започнеме со неделниот графикон. На неделниот графикон, цената се наоѓа над облакот, кое ни кажува дека имаме нагорен тренд. Клучно ниво кое треба да го следиме е 26,13.  Нашиот прв таргет е 27,75 и втор таргет 37,25.

На следниот графикон е прикажана цената на среброто на дневна часовна рамка. И покрај тоа што се тргува повисоко, потребно е да видиме повисок врв и повисоко дно.

Дополнително, во вториот прозорец од графиконот е прикажана цената на среброто во однос на златото.  Во текот на следните неколку денови, очекуваме да го достигне нашиот таргет од 25,88.

Напомена: Текстот, графиконите и анализата презентирани од страната на авторот се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција според вашата финансиска состојба.

банки1 ден ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет1 ден ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет1 ден ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании1 ден ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион1 ден ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија1 ден ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија1 ден ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија1 ден ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија1 ден ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет1 ден ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија1 ден ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет1 ден ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион1 ден ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет1 ден ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија1 ден ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

технологии / компании1 ден ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија1 ден ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

менаџмент / маркетинг1 ден ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија1 ден ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки4 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа