Connect with us

свет

Берзите повторно притиснаа на сопирачките

Пазари на капитал

објавено

на

Економската активност се движеше по различни патишта во последните неколку недели. Кина продолжува со бавното закрепнување, индикаторите се подобруваат, Европа и САД забележаа помал пад, а причината за ова може да се најде главно во услужниот сектор, додека индустријата продолжува да зајакнува. Доларот зајакна незначително во однос на еврото, а исто така корекција имаше и кај благородните метали. Пазарите повторно притиснаа на сопирачките минатата недела, а инвеститорите беа повеќе желни кон инвестиции кои обезбедуваат безбедност или се одликуваат со отпорност на корона кризата. Ова предизвика раст, пред сè на акциите од технолошкиот сектор, што пак ги засили високите процени.

Последната недела од септември донесе нова доза на нестабилност на пазарите бидејќи негативните вести од целиот свет се рефлектираат врз берзите. Бројот на заразените со вирусот се зголемуваат буквално насекаде во светот, а бројот на жртви надмина еден милион. Од друга страна, мерките преземени од страна на земјите за борба против корона кризата повторно се зајакнуваат, како со ограничувачки мерки, така и со мерки за ублажување на влијанието врз економиите.

„Основното сценарио сè уште не предвидува ограничување на јавниот живот како што видовме на пролет, но темпото во раната есен не влева многу доверба. Затоа, минатата недела повторно ја видовме веќе видената реакција на инвеститорите на оваа информација. Се продаваа цикличните, повеќе изложените акции и се купуваа акции на компании поврзани со технологија, работа од дома и е-трговија како и здравствена заштита. Веројатно можеме да очекуваме уште повеќе вакви реакции оваа есен и зима, бидејќи пазарот изгледа прилично нестабилен. Има уште еден месец до изборите во САД и кампањата е во полн ек. Ова може да предизвика и дополнителна нестабилност.“, велат аналитичарите од Генерали Инвестмент во својот редовен седмичен осврт на глобалните финансиски случувања.

Услужниот сектор на колена, индустријата закрепнува

Во Европа, полека се приближуваме до критичен момент за Брегзит договорот, кој се чини сè помалку веројатен. Сè се движи во насока на конечен излез без договор, што ќе доведе до тарифи, а со тоа и значителни бариери во трговијата што може сериозно да ја поткопа веќе кревката доверба во економскиот раст во одредени сегменти на економијата.

Економската активност се движеше по различни патишта во последните неколку недели. Кина продолжува со бавното закрепнување, индикаторите се подобруваат, Европа и САД забележаа помал пад, а причината за ова може да се најде главно во услужниот сектор, додека индустријата продолжува да зајакнува. Доларот зајакна незначително во однос на еврото, а исто така корекција имаше и кај благородните метали.

Се одржа и една од најголемите економски конференции во Германија (овој пат преку Интернет), на која учествуваа сите поголеми компании од германското говорно подрачје од Европа. Заклучоците од конференцијата се дека економската состојба е подобра отколку што изгледаше на прв поглед, компаниите се прилагодија на опкружувањето кое многу брзо се промени и сè уште гледаат кон иднината со оптимизам односно очекуваат раст на бизнисот. Во оптимизмот доминираат ИТ секторот особено софтверот, основната потрошувачка, здравствената заштита и сè што е поврзано со е -трговија и работа од дома. Проблеми има во услужниот сектор (туризам, угостителство, воздушната и автомобилската индустрија и материјалите).

Пазарите повторно притиснаа на сопирачките минатата недела, а инвеститорите беа повеќе желни кон инвестиции кои обезбедуваат безбедност или се одликуваат со отпорност на корона кризата. Ова предизвика раст, пред сè на акциите од технолошкиот сектор, што пак ги засили високите процени.

Октомври опасен месец за акциите

Посебна приказна се пазарите во развој, каде што Турција се истакнуваше во последните неколку недели. Со лошата економска политика, заменета со забрзано затегнување на надворешните политички фронтови, гледаме бавна имплозија на турската економија што очигледно се рефлектира во брзиот пад на вредноста на турската лира во однос на еврото и доларот. Од друга страна ја имаме Полска, каде што оваа недела се одржa најголемото европско IPO за годинава и на котација e примена една многу успешна компанија за е – трговија, Allegro, којашто сега е најголемата компанија според пазарна вредност во Полска.

Како и да е, пазарите оставаат впечаток дека се исцрпени, што значи дека преминувањето кон повисоки нивоа и продолжување на растот ќе бара повеќе добри вести и многу веројатно повеќе пари. ФЕД повторно посочи дека ќе ги задржи ниски каматните стапки уште долго време и дека во моментов не планира дополнителни стимулации за ликвидност. Успеа и да ја префрли топката на Конгресот и Сенатот на САД, кои не успеаја да постигнат договор за висината на новите стимулации за населението. Постигнување на договор пред изборите е сè помалку веројатно, па октомври како и обично, станува опасен месец за акциите.

Во Европа, полека се приближуваме до критичен момент за Брегзит договорот, кој се чини сè помалку веројатен. Сè се движи во насока на конечен излез без договор, што ќе доведе до тарифи, а со тоа и значителни бариери во трговијата што може сериозно да ја поткопа веќе кревката доверба во економскиот раст во одредени сегменти на економијата. Се чини дека пазарите не го зедоа предвид целосно лошото сценарио, бидејќи повеќето глобални аналитичари во моментов сметаат дека европските акции се попривлечни од американските, главно поради пониските процени.

Посебна приказна се пазарите во развој, каде што Турција се истакнуваше во последните неколку недели. Со лошата економска политика, заменета со забрзано затегнување на надворешните политички фронтови, гледаме бавна имплозија на турската економија што очигледно се рефлектира во брзиот пад на вредноста на турската лира во однос на еврото и доларот. Од друга страна ја имаме Полска, каде што оваа недела се одржа најголемото европско IPO за годинава и на котација ќе биде примена една многу успешна компанија за е – трговија, Allegro.

Совети за инвеститорите

Држете се до акциите од здравствен сектор, потрошувачка и технологија

„Политичката несигурност се зголемува пред изборите во САД како и тензиите меѓу САД и Кина. Потребен е балансиран пристап кон инвестициите, со поголем фокус кон индустриите кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде процените не се претерани. Тука главно се вклучени акциите од здравствениот сектор, секторот потрошувачка и нега, како и технолошкиот сектор, но делови од оваа индустрија се преценети и покрај натпросечниот раст на бизнисот.“, сметаат во Генерали Инвестментс.  

Повторно ги задржуваме старите препораки. Некои индустрии и акции се многу скапи, но со скапи обврзници и негативни приноси од банка, инвеститорите немаат вистинска алтернатива, велат портфолио менаџерите на Генерали.

„Сепак, не е време за екстреми во портфолијата. Препорачуваме диверзифицирана распределба на средствата во портфолијата. Препорачливо е да се диверзифицираат средствата во портфолијата и да се распредели во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари.“, велат од Генерали.

Ликвидносната поддршка,  како за обврзниците, така и за акциите продолжува и покрај краткорочните корекции минатите недели,  го принудува растот пред сè на цените на технолошките акции, но евентуалното намалување или повлекување на оваа поддршка може брзо да донесе до силна корекција. Состојбите на светските економии се различни, неизвесната есен ја зголемува нестабилноста, а трендот на раст на пазарите водени од технолошкиот сектор може да продолжи.

Политичката несигурност се зголемува пред изборите во САД како и тензиите меѓу САД и Кина. Потребен е балансиран пристап кон инвестициите, со поголем фокус кон индустриите кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде процените не се претерани. Тука главно се вклучени акциите од здравствениот сектор, секторот потрошувачка и нега, како и технолошкиот сектор, но делови од оваа индустрија се преценети и покрај натпросечниот раст на бизнисот.

„Затоа, советуваме поголема претпазливост кај акциите од технолошкиот сектор, бидејќи приносите на овие акции остануваат во голема мера над просекот од почетокот на годината. Диверзификацијата на портфолиото е од суштинско значење за  намалување на ризикот. Долгорочните инвеститори треба да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума треба да ја распределат во подолг временски период. Бидејќи цените на некои акции нагло се зголемија во последните месеци и уште се високи и покрај последната корекција, добивките на хартија се големи, можниот посилен пресврт на трендот може да донесе до брза и длабока корекција.“, препорачуваат од Генерали Инвестментс.

Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

македонија22 часа ago

Реализирани повеќе заеднички хуманитарни активности на „Алкалоид“ и на Црвен крст на Град Скопје

економија2 дена ago

Преку 800 гости на корпорацискиот прием на Фероинвест и Брако

македонија3 дена ago

Анѓушев на одбележувањето 20 години Фероинвест и Брако: Потребно е обединување на бизнисите, силни партнерства и градење кадри!

македонија4 дена ago

Даниел Јанчевски, специјалист за е-commerce во Иуте кредит: Имплементираме напредни дигитални решенија за електронска трговија, со цел да им го олесниме секојдневието на купувачите и на локалните трговци

банки4 дена ago

Личниот пристап кон клиентите е клучен за градење доверба

банки5 дена ago

ЕБОР одобри 9 милиони евра за поддршка на млади претприемачи и „зелени“ инвестиции, кредитите ќе се одобруваат преку ПроКредит Банка

економија6 дена ago

Фероинвест и Брако денеска прославуваат 20-годишен јубилеј

македонија7 дена ago

Живко Мукаетов избран за нов член на Одборот на директори на Американската стопанска комора

економија1 недела ago

Одобрени  50 милиони евра од Банката за развој на Советот на Европа (ЦЕБ) за поддршка на македонските компании преку Развојната банка

банки1 недела ago

ПроКредит Групацијата постигна добри резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

македонија4 дена ago

Даниел Јанчевски, специјалист за е-commerce во Иуте кредит: Имплементираме напредни дигитални решенија за електронска трговија, со цел да им го олесниме секојдневието на купувачите и на локалните трговци

економија6 дена ago

Фероинвест и Брако денеска прославуваат 20-годишен јубилеј

македонија1 недела ago

Јубилејни часовници за работниците по повод 20 години од Брако и Фероинвест

економија1 недела ago

Одобрени  50 милиони евра од Банката за развој на Советот на Европа (ЦЕБ) за поддршка на македонските компании преку Развојната банка

банки1 недела ago

ПроКредит Групацијата постигна добри резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

македонија7 дена ago

Живко Мукаетов избран за нов член на Одборот на директори на Американската стопанска комора

банки4 дена ago

Личниот пристап кон клиентите е клучен за градење доверба

банки5 дена ago

ЕБОР одобри 9 милиони евра за поддршка на млади претприемачи и „зелени“ инвестиции, кредитите ќе се одобруваат преку ПроКредит Банка

македонија3 дена ago

Анѓушев на одбележувањето 20 години Фероинвест и Брако: Потребно е обединување на бизнисите, силни партнерства и градење кадри!

економија2 дена ago

Преку 800 гости на корпорацискиот прием на Фероинвест и Брако