Connect with us

технологии / компании

Бреинстер Некст колеџ им помага на средношколците да ги подобрат математичките вештини со бесплатниот курс Математика во „Пајтон“

објавено

на

Курсот е единствен од ваков тип кај нас, содржи повеќе од 13 часа снимен материјал- 124 видеолекции на македонски јазик и чини 700 евра, но корисниците го добиваат бесплатно.

Првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас, Бреинстер Некст колеџ, бесплатно го нуди онлајн курсот Математика во „Пајтон“ за да ги поттикне учениците да ја искористат моќта на програмирањето при справувањето со математичките предизвици, но и да им помогне да ги подобрат математичките вештини и способностите за решавање проблеми.

Курсот е единствен од ваков тип кај нас, содржи повеќе од 13 часа снимен материјал- 124 видеолекции на македонски јазик во кои се обработуваат повеќе математички области со помош на најпознатиот програмски јазик „Пајтон“ (Python), а го креира Петар Јолакоски, професор на факултетот и помлад истражувач во Центарот за компјутерски науки и информатички технологии во МАНУ.


Тој е наменет за средношколци, за сите што имаат основно разбирање од математиката стекнато во средно образование, но и за оние што сакаат да го користат „Пајтон“ како алатка за продлабочување на нивното разбирање на математички концепти. Дизајниран е за почетници кои сакаат да учат математика и програмирање истовремено, но и за оние што веќе имаат одредено математичко знаење и сакаат да ги подобрат своите вештини со помош на „Пајтон“.

„Овој програмски јазик им овозможува на луѓето да ги надминат границите на традиционалното математичко образование преку можноста за експериментирање. Тој нуди основа каде што математичките идеи оживуваат преку визуализација, интерактивни симулации и динамични истражувања. Со ова се овозможува истражување, анализирање и изразување математички концепти во опиплива форма“, вели Јолакоски.

Курсот е единствен од ваков тип кај нас, содржи повеќе од 13 часа снимен материјал- 124 видеолекции на македонски јазик во кои се обработуваат повеќе математички области со помош на најпознатиот програмски јазик „Пајтон“ (Python), а го креира Петар Јолакоски, професор на факултетот и помлад истражувач во Центарот за компјутерски науки и информатички технологии во МАНУ.
 

Што стекнуваат сите што ќе го поминат курсот? Ќе развијат солидна основа за математички концепти и методи, а ќе се стекнат и со вештини во алгебра, калкулус, линеарна алгебра и веројатност – потребните математички вештини за понатамошни студии во STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) областите.


Бреинстер Некст колеџ (Brainster Next College), кој на своите студенти им овозможува современа практична настава преку индивидуален пристап, учење од професори експерти од индустријата, работа на реални проекти, учество на хакатони, е во постојана потрага по нови образовни иницијативи што го откриваат целосниот потенцијал на студентите. Така се родила и идејата за овој иновативен курс, кој чини 700 евра, но факултетот го дава бесплатно. Според факултетот, квалитетното образование треба да биде достапно за сите и иновативните пристапи за учење можат значително да влијаат врз успехот на учениците и студентите.

„Со овој бесплатен курс сакаме студентите да стекнат вредни математички вештини додека го негуваат нивниот интерес за технологијата и страст за учење“, вели Александар Клашниновски, генерален менаџер на факултетот.

Инспирацијата да го создадат курсот Математика во „Пајтон“ ја добиле од првата генерација студенти на студиската насока Софтверско инженерство и иновации бидејќи забележале дека предметот Линеарна алгебра им бил најтежок и со најмала проодност, а вакви информации добиле и од студенти што студираат на другите технички факултети.

„Затоа решивме да креираме курс што на идните студенти, како и на сите што се заинтересирани за тоа како математиката е поврзана со ИТ, на интересен и целосно практичен начин да им помогнеме да научат како математичките принципи директно да ги имплементираат во програмски јазик. Така, не само што подобро ќе се подготват за ваков предмет во иднина, туку и ќе откријат како математичката логика им помага да бидат подобри програмери и софтверски инженери“, вели Клашниновски.

Овој курс ќе се користи и како подготвителна програма за сите запишани студенти на факултетот, чии уписи се во тек. Сите заинтересирани за курсот потребно е само да се регистрираат на платформата https://platform.next.edu.mk/ и бесплатно да почнат да учат.

свет9 часа ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија1 ден ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет4 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет4 дена ago

Пустината под вода

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција