Connect with us

македонија

Бреинстер Некст колеџ повторно ја нуди опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“ за идните студенти

објавено

на

Тестот за компетенции, како основен услов за студентите да се стекнат со оваа поволност е веќе отворен и ќе биде достапен до 22 мај 2023. Тој ќе важи за упис и на двете студиски програми – Софтверско инженерство и иновации и Примена на информациски технологии – дигитален дизајн и интерактивни технологии.

Првиот акредитиран практичен ИТ-факултет Бреинстер Некст колеџ и оваа година ќе овозможи студии без никакви трошоци сѐ до вработувањето за кандидатите што ќе се запишат на додипломските студиски програми преку уникатната и единствена поволност за студиско финансирање„Студирај сега, плаќај по вработувањето“. 

Со ова, Бреинстер Некст колеџ (Brainster Next College) продолжува со својата инвестиција од 2.5 милиони евра која започна во 2022 година, чија цел е да му овозможи квалитетно, практично и иновативно високо образование на секој запишан студент за 0 денари, до дипломирање и вработување.

Тестот за компетенции, како основен услов за студентите да се стекнат со оваа поволност е веќе отворен и ќе биде достапен до 22 мај 2023. Тој ќе важи за упис и на двете студиски програми – Софтверско инженерство и иновации и Примена на информациски технологии – дигитален дизајн и интерактивни технологии.

„Главниот мотив за оваа инвестиција и поволност е да помогнеме да се тргне примарната грижа на студентите и нивните родители при одлуката за избор на студии – а тоа се финансиите. Станува збор за уникатен модел на финансирање чија примарна цел е најспособните студенти, без разлика на нивните финансиски можности, да добијат можност за врвно апликативно образование кое ќе води кон сигурно вработување и кариера од иднината“, вели Александар Клашниновски, генерален менаџер на факултетот. 

Тој додава дека факултетот кој е основан од Бреинстер, не користи стандарден приемен испит и дека уписот не се базира на рангирање и пресметки за минатиот труд на кандидатите, туку на компетенции, способности, афинитети и желба да се постигне повеќе и да се напредува. 

Бреинстер Некст колеџ нуди две студиски програми кои носат 180 ЕКТС, а местата се ограничени со цел работење во мали групи и посветување соодветно внимание на секој студент. Лани на Софтверско инженерство и иновации се запишаа 46 студенти, а годинава факултетот ја подготви и новата програма за UX/UI и графички дизајн која е во процес на акредитација.


Повеќе информации за факултетот може да се најдат на ЛИНКОТ, а тестот за компетенции е достапен ТУКА.

свет16 часа ago

Македонката Светлана Мојсов, светски познат научник, е избрана меѓу 100-те највлијателни луѓе на планетава според магазинот Тајм

македонија18 часа ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија18 часа ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки5 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија5 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија5 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија5 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

македонија5 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

свет5 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.