Connect with us

регион

Букурешт, Загреб и Атина стануваат сѐ поголеми „чувари на податоци“ на светските технолошки компании

Расте пазарот на податочни центри во југоисточна Европа

објавено

на

Кога станува збор за центрите за податоци, ниту главниот град на Хрватска не заостанува зад регионот на Југоисточна Европа. Имено, како што неодамна пишуваше Lider media, Хрватска станува една од клучните дестинации за центрите за податоци во Европа. Слично на Букурешт, Загреб ќе доживее постојан раст на пазарот на центри за податоци во следните неколку години.

Пазарот на податочни центри во Југоисточна Европа има голем потенцијал за раст во следните две до три години. Сите показатели упатуваат во оваа насока, а земјите од регионот стануваат сè поатрактивни за инвеститорите поради присуството на високоефикасни комуникациски мрежи вдолж рутата Западна Европа-Азија и релативно ниските трошоци за земјиште, енергија, градежништво и работна сила.

Ова се наведува во соопштението на романската компанија „Tema Energy“, која дизајнира и гради центри за податоци, а наскоро во Букурешт ќе организира и DataCenter форум посветен на индустријата за центри за податоци во регионот.

Според извештајот на EMEA Data Center 2024 објавен од консултантската компанија за недвижнини JLL, секундарните пазари во Европа, вклучувајќи ги Шпанија, Полска и Романија, се прогнозира да пораснат за околу 49 проценти во просек, додека растот на основната област FLAPD (Франкфурт, Лондон, Амстердам, Париз, Даблин) нема да надмине 16 проценти. Понатаму, истиот извештај покажува дека пазарот во јужна Европа се очекува да порасне меѓу 30 и 55 проценти во наредната година.

Широко распространетото прифаќање на вештачката интелигенција и процесот на когнитивна моќ создава невидена побарувачка за капацитет на центрите за податоци, што се јавува не само на зрелите пазари на Запад, туку и на секундарните или пазарите во развој, вклучително и Романија. Извештајот, исто така, нагласува дека инвестициите во индустријата за центри за податоци во 2023 година се удвоиле во споредба со претходната година, со вкупно 2,34 милијарди евра низ цела Европа.

„Целиот јужноевропски пазар на центри за податоци е во подем. Букурешт би можел потенцијално тројно или дури да го зголеми капацитетот на своите центри за податоци до седум или осум пати во следните три години, по најавата за нови големи проекти во или околу градот од страна на неколку инвеститори во последните месеци“, вели Михаи Маноле, извршен директор на Tema Energy.

Преселба на југ

Романскиот главен град е рангиран на деветтото место на пазарите во развој EMEA (Европа, Блискиот Исток и Африка), со центри за податоци со вкупна моќност од 15 мегавати, според извештајот од 2023 година објавен од консултантската куќа за недвижнини Knight Frank. Сепак, проектите кои веќе се во развој би можеле да го зголемат овој капацитет на најмалку 50 до 55 мегавати во релативно краток рок. Минатата година, неколку големи играчи ги објавија своите намери и започнаа проекти за изградба на големи центри за податоци во Букурешт, пред се поради лесен пристап до комуникациските линии, електричната мрежа и квалификуван персонал.

Кога станува збор за центрите за податоци, ниту главниот град на Хрватска не заостанува зад регионот на Југоисточна Европа. Имено, како што неодамна пишуваше Lider media, Хрватска станува една од клучните дестинации за центрите за податоци во Европа. Слично на Букурешт, Загреб ќе доживее постојан раст на пазарот на центри за податоци во следните неколку години, според Tema Energy.

Повеќето меѓународни аналитичари веруваат дека драматичното намалување на расположливиот простор и моќ на центрите за податоци во високо развиените земји (Обединето Кралство, Франција, Холандија, Германија, Ирска) ќе доведе сѐ повеќе и повеќе инвеститори да се свртат кон секундарните пазари во Источна Европа и Скандинавија.

Така, долгогодишните средишта  на центри за податоци во Франкфурт, Лондон, Амстердам, Даблин и Париз полека се движат кон средината и кон истокот и југот на Европа. На пример, хрватската филијала на Digital Realty гради нов центар за податоци во близина на Загреб, кој со капацитет од 30 мегавати ќе биде најголемиот во Хрватска. Иако нема точни податоци за моменталниот капацитет на сите центри за податоци во Хрватска, според проценките на експертите од индустријата, засега тој е капацитет од околу пет до десет мегавати.

Хрватската филијала на американската компанија Digital Realty гради нов центар за податоци во близина на Загреб, кој со капацитет од 30 мегавати ќе биде најголемиот во Хрватска. Иако нема точни податоци за моменталниот капацитет на сите центри за податоци во Хрватска, според проценките на експертите од индустријата, засега тој е капацитет од околу пет до десет мегавати.

Атина центар на Европа за поврзување со Блискиот Исток и Африка

Но, југоисточниот јазол на Европа за поврзување со Блискиот Исток треба да биде Грција – од Атина до Блискиот Исток и од Крит до Африка. Грчката престолнина веќе има најголем ИТ капацитет во регионот, вкупно 101 мегават, а таа бројка наскоро ќе порасне уште повеќе бидејќи ни помалку ни повеќе Microsoft го избра поширокото подрачје на Атина за своите три нови центри за податоци, во кои ќе инвестира приближно речиси една милијарда евра.

Слична е ситуацијата и во Софија. Имено, целиот пазар на центри за податоци во Бугарија се предвидува да порасне за 6,96 отсто од 2024 до 2028 година и да достигне пазарен обем од 201,7 милиони долари.

Во Франција, на пример, веќе има подморски кабли кон Африка од Марсеј, а покрај споменатите земји, неодамна за центрите за податоци станаа важни и Милано во Италија, Мадрид во Шпанија и Виена во Австрија. „Затоа, во текот на следните две години, главните инвестиции ќе бидат насочени кон места каде што трошоците за земјиште, енергија и човечки ресурси се помали, но каде што има и ефикасни комуникациски јазли, доволно (зелена) струја и технички можности за изградба и управувајте со големите центри за податоци“, заклучуваат во Tema Energy.

економија2 часа ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија5 дена ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија6 дена ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија6 дена ago

Зелена иднина за секое дете

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија6 дена ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

економија6 дена ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%