Connect with us

економија

Винарницата Тиквеш со зголемен извоз за 73% во првите девет месеци

објавено

на

Вкупните приходи на винарницата се зголемени за 45% на речиси 30 милиони евра.

Најголемата винарска визба во Македонија, Тиквеш од Кавадарци, првите девет месеци годинава ги завршила со вкупни приходи од 1,83 милијарди денари (речиси 30 милиони евра), што е пораст од 45% во однос на истиот период од 2021.

Приходите од продажба на вино на домашниот пазар изнесуваат без малку 800 милиони денари (+19%), додека извозот на странски пазари пораснал за дури 73%, и изнесува преку една милијарда денари, односно околу 17 милиони евра.

Трошоците на продадени производи се зголемени за 52% при што се оствари бруто добивка во износ од 642,8 милиони денари. Останатите трошоци  исто така бележат зголемување, административните за 36%, трошоците за продажба и маркетинг за 34%, останатите оперативни расходи за 47% и финансиските за 3%, што резултира со  оперативната добивка во износ од 92,8 милиони денари.

Нето добивката пред оданочување на Тиквеш е  79,7 милиони денари, што претставува зголемување за 5% во однос на истиот период од минатата година.

Заклучно со третиот квартал од 2022 година винарницата Тиквеш вложила околу 74 милиони денари (околу 1,2 милиони евра).

економија21 час ago

Се возобнови Клубот на одговорни бизниси

start up6 дена ago

Шест препреки за стартапите во потрага по инвеститор

технологии / компании6 дена ago

Вештачката интелигенција носи нови промени

регион6 дена ago

ЕУ го избегна првиот куршум од Путин, но сè уште е жедна за евтин гас

македонија6 дена ago

„Вештини за успех“ на Пивара Скопје за полесно вработување на младите

македонија6 дена ago

Фондацијата Телеком за Македонија и УНИЦЕФсо младинска кампања за безбеден интернет

интервју6 дена ago

Горан Паунов: Лидери сме на пазарот за фотоволтаични  решенија по системот “клуч на рака“

економија6 дена ago

Компанијата Пантелеон ГС расте брзо, но и враќа кон заедницата

економија6 дена ago

Владата ќе „гони“ залетани трговци

интервју6 дена ago

Иван Штериев: Берзата може да се вклучи и во сегментот на пазарот на државни хартии од вредност

интервју6 дена ago

Горан Паунов: Лидери сме на пазарот за фотоволтаични  решенија по системот “клуч на рака“

интервју6 дена ago

Иван Штериев: Берзата може да се вклучи и во сегментот на пазарот на државни хартии од вредност

економија6 дена ago

Компанијата Пантелеон ГС расте брзо, но и враќа кон заедницата

македонија6 дена ago

„Вештини за успех“ на Пивара Скопје за полесно вработување на младите

економија6 дена ago

Владата ќе „гони“ залетани трговци

македонија6 дена ago

Фондацијата Телеком за Македонија и УНИЦЕФсо младинска кампања за безбеден интернет

свет6 дена ago

Како Тесла и Кинезите им го украдоа шоуто на германските брендови

регион6 дена ago

ЕУ го избегна првиот куршум од Путин, но сè уште е жедна за евтин гас

технологии / компании6 дена ago

Вештачката интелигенција носи нови промени

start up6 дена ago

Шест препреки за стартапите во потрага по инвеститор