Connect with us

македонија

Виталиа е единствениот производител  со оцена А на престижниот BRC сертификат за квалитет

Успех на домашната компанија за здрава храна

објавено

на

BRC сертификатот го поседуваат само одговорни компании, кои се придржуваат кон високите, интернационални стандарди предвидени од Британскиот конзорциум за малопродажба, како што се глобалните корпорации Tesco и Walmart. Со цел да се усогласат со овие стандарди, компаниите кои работат во секторот за храна (производители) мора да исполнат повеќе критериуми во процесот на производство.

Кога велиме дека сакаме „квалитетна храна“, најчесто мислиме на нешто што ќе не’ засити и наполни со енергија, а истовремено ќе биде доволно вкусно за да сакаме да го јадеме повторно. А сепак, во прехранбената индустрија постојат сосем различни очекувања и дефиниции на што е тоа „квалитетна храна“, која доаѓа од квалитетни производители.

Глобалните стандарди за квалитет постојат за да гарантираат дека одредени производители или добавувачи се придржуваат до претходно поставените критериуми, со кои се обезбедува квалитетот на производот. Македонската компанија за здрава храна Виталиа веќе со години ги исполнува дури и највисоките светски стандарди за квалитет, за што се доказ и повеќето награди, сертификати и признанија кои ги добива.

Истовремено, Виталиа е првата компанија за производство на здрава храна во Македонија која го има добиено престижниот сертификат BRC.

Високи меѓународни стандарди

BRC сертификатот го поседуваат само одговорни компании, кои се придржуваат кон високите, интернационални стандарди предвидени од Британскиот конзорциум за малопродажба, како што се глобалните корпорации Tesco и Walmart. Со цел да се усогласат со овие стандарди, компаниите кои работат во секторот за храна (производители) мора да исполнат повеќе критериуми во процесот на производство.

Овие критериуми вклучуваат: HACCP анализа на опасностите и систем за управување со критични контролни точки, процедури за заштита на животната средина и околината, утврдување на влијанието на околината врз процесот на производство, процес на контрола и компетентност на персоналот, имплементирање стандарди за хигиена на процесот и вработените, контрола на добавувачите на суровини, контрола на пакување и означување согласно законските прописи во и надвор од Македонија, заштита од контаминација на продуктот, редовно одржување на опремата за работа…

При оценувањето на Виталиа, BRC ѝ ја додели високата оцена „А“ која гарантира дека компанијата го „поминува тестот“ по сите предвидени критериуми.

BRC е еден од двата „клучни“ стандарди кои се одобрени од Глобалната иницијатива за безбедност на храната (GFSI), покрај стандардот IFS (International Food Standard), кој практично се смета за негов еквивалент. Двата стандарди ја гарантираат безбедноста и квалитетот на производот во прехрамбената индустрија. Со добивањето на сертификатот BRC и IFS, производителот дава до знаење дека поседува високо ниво на компетентност за следење и постојано подобрување на квалитетот и безбедноста на производот и дека ги презел сите можни мерки на претпазливост за да спречи проблеми доколку квалитетот и безбедноста некогаш бидат предизвикани.

Што значи „одговорен производител“?

Виталиа е истовремено единствената компанија – производител на здрава храна во Македонија која веќе со години успешно ги има двата сертификата BRC и IFS, основа за градење на доверба кај клиентите и потрошувачите. Како резултат на тоа, компанијата во континуитет бележи успешен раст на извозот преку освојување на нови клиенти ширум светот.

Квалитетот на крајниот производ е важен, но задржувањето на квалитетот во текот на целиот производен процес е она што ги одвојува вистински одговорните производители од „останатите“.

„Барањата на модерниот потрошувач се поистенчени од било кога – и тоа е факт! Сега не е доволно само производот да е вкусен и убаво спакуван, туку потрошувачот има потреба да биде информиран и за состојките, производниот процес и за одговорните (или неодговорни) практики на компанијата-производител. Во години кога исклучително голем фокус се става на грижата за животната средина, за здравјето и за општествената одговорност – тие едноставно не можат да се одвојат од самиот производ.“, велат од Виталиа.

Токму од оваа причина, глобалните стандарди за квалитет и сертификатите кои произлегуваат од нив се потребни за да се постави „почетна точка“, но и цел, односно крајна точка за статусот на производот.

Македонската компанија Виталиа се придржува до својата заложба да произведува безбедни производи, по светски стандарди. Така, се заштитуваат потрошувачите, преку поставување на повисоки очекувања од целата индустрија.

Виталиа е единствената компанија – производител на здрава храна во Македонија која веќе со години успешно ги има двата сертификата BRC и IFS, основа за градење на доверба кај клиентите и потрошувачите.

економија7 часа ago

Македонска берза ја одржа својата 22-ра Годишна конференција

македонија15 часа ago

ЕДС АД: Овие потрошувачи беа снабдени со чиста и обновлива енергија

технологии / компании19 часа ago

Технолошките гиганти ги претставија своите нови AI алатки

свет19 часа ago

Може ли технолошкиот могул да влијае на светските чувствителни прашања

регион19 часа ago

Што се крие зад новите тензии помеѓу Србија и Косово?

македонија19 часа ago

Пакомак со паметен систем за управување со амбалажниот отпад до одржлив развој

македонија19 часа ago

„Полесно е заедно“: Комерцијална банка донира за подобро јавно здравство

економија19 часа ago

Наместо „трка кон дното“ со даноците, да се вложува во човечки капитал

интервју19 часа ago

Амар Салиу: Продолжува приказната за урбано живеење во ’East Gate Living‘ со Блок Ц

економија19 часа ago

Само во август осигурениците наплатиле пет милиони евра од неживотни осигурувања, за 22% повеќе од лани

интервју1 недела ago

Петар Ниновски: Бреинстер се позиционира како лидер на пазарот со раст од речиси 100% во последните две години

економија1 недела ago

Се возобнови Клубот на одговорни бизниси

банки1 недела ago

Стопанска банка а.д. Битола прослави 75 години работа

банки1 недела ago

ПроКредит Банка прослави 20 години постоење на македонскиот пазар

македонија7 дена ago

Брако ги помогна проектите на Општина Велес со еден милион денари

свет3 дена ago

Европската комисија: Х(Твитер) на Илон Маск стана легло на дезинформации

банки5 дена ago

Ти само орочи, заштедата сама ќе дојде! – ПроКредит со нова понуда за штедење

интервју19 часа ago

Амар Салиу: Продолжува приказната за урбано живеење во ’East Gate Living‘ со Блок Ц

македонија19 часа ago

Зошто цените се високи? Трговците ја префрлаат топката на производителите, тие се правдаат со поскапените инпути

економија19 часа ago

Наместо „трка кон дното“ со даноците, да се вложува во човечки капитал

Best CBD Oil for Pain


Best CBD Oil for Anxiety


CBD Gummies


Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil