Connect with us

економија

Владата предложи буџетот за 2023 да биде рекордни 5,3 милијарди евра

објавено

на

Буџетот на расходната страна е предвидено да изнесува 324,8 милијарди денари (5,28 милијарди евра), приходите е предвидено дека ќе бидат 282,05 милијарди денари (4,58 милијарди евра), а дефицитот е проценет на 42,75 милијарди денари или околу 695 милиони евра.

Владата денеска го усвои Предлог-Буџетот за 2023 година, предложен од Министерството за финансии, соопштија од Владата.

Буџетот на расходната страна е предвидено да изнесува 324,8 милијарди денари (5,28 милијарди евра), приходите е предвидено дека ќе бидат 282,05 милијарди денари (4,58 милијарди евра), а дефицитот е проценет на 42,75 милијарди денари или околу 695 милиони евра.

На седницата е усвоен и Предлог Законот за извршување на Буџетот за 2023 година.

Инаку, во ребалансот на Буџетот за 2022 година, вупните приходи се утврдени на ниво од 245,8 милијарди денари (4 милијарди евра), а вкупните расходи на 288,5 милијарди денари (4,69 милијарди евра). Буџетскиот дефицит за оваа година е планиран на ниво од 42,7 милијарди денари (694 милиони евра), односно 5,3% од БДП, што е пониско во однос на 2021.

свет6 часа ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија1 ден ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет4 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет4 дена ago

Пустината под вода

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават