Connect with us

регион

Во Македонија во училишта, во Хрватска во судови и шопинг молови: бран од дојави за поставени бомби ја потресува јавноста

објавено

на

Утрово повеќе судови низ цела Хрватска добија дојави за наводно поставени бомби. Потоа и неколку шопинг молови – Славонски Брод, Винковци, итн. –  добија исти такви дојави.

Утрово повеќе судови низ цела Хрватска добија дојави за наводно поставени бомби. Потоа и неколку шопинг молови – Славонски Брод, Винковци, итн. –  добија исти такви дојави. Вработените во сите објекти кои биле под закана се евакуирани, а полицијата ги пребарува просториите. Во дојавите има закани и за хрватската влада. Засега сите дојави се покажани како лажни, но јавноста е вознемирена, известуваат тамошните медиуми.

Криминалистот Тончи Продан за N1 телевизијата коментираше околу низата анонимни дојави за наводно поставени бомби.

„Ваквите ситуации секако се непријатни, кога на повеќе адреси пристигнуваат дојави за подметнати експлозивни направи и безбедносно и индикативно ги ставаат  полицијата и граѓаните во ситуација која на некој начин е кризна. Секоја дојава треба да се смета за реална закана“, рече Продан.

Денешните закани ги подели на две групи. „Првата група се заканите за судовите, како онаа дојава за бомба во  Врховниот суд, таму е со причина, бидејќи знаеме дека украинска делегација дојде на средба.  Дали оваа закана е диригирана од руска страна… Секако руските интереси се реализираат на хибридни начини. Ако прашате дали Хрватска е особено загрозена во споредба со другите земји,  не е. Таа и припаѓа на ЕУ, западниот цивилизиран културен демократски свет кој застана на страната на Украина. Хрватска не е посебна мета овде, ниту направила нешто што таквите кругови би требало да го сфатат како зло“, вели Продан.

македонија8 часа ago

Анѓушев: Нема никаква основа за ограничување на мојот влез во САД, одлуката ќе ја обжалам

македонија10 часа ago

Кочо Анѓушев се најде на „црната листа“ на САД

македонија2 дена ago

Една година стратешко партнерство на Алкалоид и СОС Детско село

банки4 дена ago

Комерцијална банка прогласена за „Банка на годината во 2023“ од магазинот The Banker

македонија5 дена ago

Искористете ја лимитираната можност и уживајте во убавините на сончевата јужна страна на „Гранд Ривер“!

свет5 дена ago

Активностите за спојувања и преземања на најниско ниво од 2014 година наваму

македонија5 дена ago

Од земјата на виното и ракијата, првиот македонски џин тргна во поход да го освои светот

свет5 дена ago

Придонесот на нобеловката Голдин во разбирањето на улогата на жените на пазарот на труд

економија5 дена ago

Анѓушев: Потребно е обединување на бизнисите, силни партнерства и градење кадри!

интервју5 дена ago

м-р Елеонора Згоњанин – Петровиќ: Потребен е поголем општествен поттик за јакнење на женското лидерство

интервју5 дена ago

Кристина Камчева – Стојческа: Женското лидерство во подем – тие умеат како да создадат тим од доверба

македонија5 дена ago

Од земјата на виното и ракијата, првиот македонски џин тргна во поход да го освои светот

интервју5 дена ago

м-р Елеонора Згоњанин – Петровиќ: Потребен е поголем општествен поттик за јакнење на женското лидерство

интервју5 дена ago

Јелена Спасова: Се бориме занаетчиите да го добијат заслужениот статус во македонската економија

интервју5 дена ago

Родовата еднаквост, инклузивностa и еднаквите можности се темели на нашата корпоративна култура

свет5 дена ago

Придонесот на нобеловката Голдин во разбирањето на улогата на жените на пазарот на труд

свет5 дена ago

Активностите за спојувања и преземања на најниско ниво од 2014 година наваму

македонија5 дена ago

Искористете ја лимитираната можност и уживајте во убавините на сончевата јужна страна на „Гранд Ривер“!

економија5 дена ago

Повеќе жени во тимот, повеќе профит

македонија1 недела ago

Реализирани повеќе заеднички хуманитарни активности на „Алкалоид“ и на Црвен крст на Град Скопје