Connect with us

свет

Во потрага по Титаник, потона и Титан

објавено

на

Подморницата Титан која превезуваше  туристи до потонатиот брод Титаник на дното на Атлантскиот Океан имплодираше. Оваа претпоставка за најверојатниот крај на подморницата и луѓето кои се наоѓале во неа ја дадоа  експертите врз основа на пронајдените остатоци. Недалеку од потонатиот брод Титаник, пронајдени беа повеќе  остатоци од подморницата Титан, а меѓу нив бил и опашот во кој се наоѓала комората за одржување на притисокот во пловилото.  Се претпоставува дека подморницата имплодирала  еден час и 45 минути по лансирањето, односно во моментот кога комуникацијата со бродот престанала, во неделата на 18 јуни. Имплозијата е спротивен процес на експлозијата. Имено, при експлозија, енергијата во внатрешноста на објектот наеднаш се шири  кон надвор и на тој начин го уништува. За време на имплозија, околниот притисок е многу поголем од внатрешниот притисок, а предметот практично ќе се „сплеска“, односно настанува негова ненадејна компресија. Ако е за утеха, експертите велат смртта кај патниците настапила во дел од секунда и не настрадале во агонија, како при снемување на кислород, што беа впрочем и првичните претпоставки. 

македонија41 минута ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија45 минути ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија20 часа ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки4 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија4 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија4 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

свет4 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија4 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.