Connect with us

свет

Во 2023 нека заврши војната во Украина

објавено

на

Загинати најмалку 43 илјади цивили, повредени преку 55 илјади. Исчезнати  најмалку 15.000 луѓе, а раселени околу 14 милиони. Уништени најмалку 140.000 објекти, направена штета од преку 350 милијарди долари. Ова е досегашниот биланс на војната во Украина, односно инвазијата што врз својот сосед ја почна Русија на 24 февруари годинава. На жртвите во војничките редови кој ќе ја знае точната бројка. Двете влади ги минимизираат бројките, се разбира, а независните проценки се дека има преку 100 илјади жртви и на двете страни. Години, или поверојатно, децении ќе требаат да се вратат  украинската економија и општество на нивото од пред инвазијата. Ако воопшто се вратат. Болката за било какво човечко страдање е голема кај сите нас, и ова е „настанот“ што дефинитивно ја одбележа оваа одвратна 2022 година, за жал. Ви посакуваме подобра 2023 на сите, му посакуваме мир на украинскиот народ што побргу!

банки2 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки5 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа