Connect with us

економија

Врвни репроматеријали, квалитетни машини и вредни работници се клучот за нашиот успех

Разговаравме со Ѓоше Митев, комерцијален директор на Ветекс АД Велес

објавено

на

Во услови кога природните текстилни материјали се се’ поскапи, се бараат иновативни решенија, кои ќе бидат еколошка супституција, а ценовно оптимални. Во вакви услови Ветекс АД Велес со финансиска поддршка од страна на Фондот за иновации и технолошки развој  го разви проектот „4 СЕЗОНИ“,  којшто  значи производство на иновативни производи, предива и конци во кои ќе има соодветна мешавина на памук со акрил и волна. Природен производ кој покрај бенефитите од памукот, ги обезбедува и вредностите од другите материјали.

Живееме во едно динамично секојдневие, каде луѓето стануваат сè попребирливи, со комплексни барања. Сè повеќе преферираат производи кои се изработени од природни материјали, а не од синтетика. Облека за чие производство не се загадува животната средина, која има подолг животен век, и која може да се носи во сите годишни времиња. Во услови кога природните материјали се се’ поскапи, се бараат иновативни решенија, кои ќе бидат еколошка супституција, а ценовно оптимални.

Во вакви услови ВЕТЕКС АД Велес со финансиска поддршка од страна на Фондот за иновации и технолошки развој  го разви проектот „4 СЕЗОНИ“,  којшто  значи производство на иновативни производи, предива и конци во кои ќе има соодветна мешавина на памук со акрил и волна. Природен производ кој покрај бенефитите од памукот, ги обезбедува и вредностите од другите материјали.

„Тенденција е во Европа да се користат природни материјали за изработка на предива и конци за рачна изработка. Памукот како изворен природен материјал во комбинација со волна ги сублимира позитивните придобивки на двата материјали корисни за човекот во текот на целата година. “, објаснува г-дин Ѓоше Митев, комерцијален директор и член на УО на Ветекс за значењето на оваа иновација.

Тој додава поради тоа што климатските промени придонесоа кон зголемување на просечните температури, со тоа  зголемува можноста за употреба на памучна облека и во текот на студените месеци (доцна есен – зима – рана пролет). Така памукот, од традиционално употребуван во топлите периоди (доцна пролет -лето – рана есен), се повеќе станува четири – сезонска суровина.

„Истовремено желбата да се носат комотни  и пријатни материјали, влијае да се користи се повеќе памукот во производството на текстилни производи.“, вели Митев.

Главни извозни пазари во ЕУ

Ѓоше Митев, комерцијален директор и член на УО на Ветекс: „Комбинацијата од врвни репроматеријали, квалитетни машини и вредни работници водеа кон позиционирање на Ветекс АД како доверлив партнер во текстилната индустрија. Во нашето производство имаме широка палета  на конци за хеклање, везење и плетење која е достапна на љубителите на рачната изработка. Бројката на вработените се движи околу 190 во моментов.“

Нашиот соговорник истакнува дека купувачите денес очекуваат да добијат облека која ќе ги опфати предностите на двата вида суровини. Секојдневно се зголемува бројот на купувачи кои бараат производи кои можат максимално да се искористат и кои полесно и поефикасно би се одржувале со цел продолжување на нивниот животен век и помалку создавање на отпад и загадување на животната средина.

Во Ветекс ги следат развојните трендови во индустријата, ја следат потребата на пазарот за нови еколошки иновативни производи, со што ќе ја подобрат конкурентноста и на нивните клиенти од европските пазари.

„Наши главни извозни пазари во моментот се земјите од Европската унија – Германија, Франција, Австрија,  скандинавските земји, како и Русија“, вели Митев. Финалните купувачи на конецот на Ветекс го користат за изработка на разни плетени производи.

Според него, единствена можност за соработка со останатите текстилни компании од Македонија е конецот за шиење, којшто повеќе не е дел од производната програма на Ветекс – поради конкуренцијата од Кина.

„Од друга страна македонските текстилни фирми во најголем дел се конфекции коишто работат на лон принцип, при што им е доставено од купувачот се’ што им е неопходно од репроматеријали,  вклучително  и  конец за шиење .“

Инвестиции во екологија и економичност

Целта на менаџментот на Ветекс е во иднина да продолжат да бидат доследни на сопствениот континуиран развој. Како што вели Митев, процесот на автоматизација, повторно, силно ќе влијае на квалитетот на производот.

Инаку, почетоците на работата на компанијата се поврзани со производство на памучен конец за шиење.
„Комбинацијата од врвни репроматеријали, квалитетни машини и вредни работници водеа кон позиционирање на Ветекс АД како доверлив партнер во текстилната индустрија. Во нашето производство имаме широка палета  на конци за хеклање, везење и плетење која е достапна на љубителите на рачната изработка. Бројката на вработените се движи околу 190 во моментов.“, објаснува директорот Митев.

Целта на менаџментот на Ветекс е во иднина да продолжат да бидат доследни на сопствениот континуиран развој. Како што вели Митев, процесот на автоматизација, повторно, силно ќе влијае на квалитетот на производот.

„Воедно и ќе го намали притисокот од потребата за бројна работна сила. Кога говориме за вработените, и во иднина продолжуваме со нивниот развој. Со цел полесно да ги оствариме развојните планови и инвестиции, внимателно ги следиме финансиските програми за поддршка на приватниот сектор, коишто имаат вклучено и грант компоненти, а доаѓаат претежно од ЕУ програмите. “

Главни извозни пазари на Ветекс во моментов се земјите од Европската унија – Германија, Франција, Австрија,  скандинавските земји, како и Русија. Финалните купувачи на конецот на Ветекс го користат за изработка на разни плетени производи.

Што се однесува до еколошката, но и  компонента на економичност во развојот на Ветекс, Митев вели дека во тек е изградба на фотоволтаична централа на крововите од производните погони, која ќе ѝ овозможи на компанијата намалување на трошокот за електрична енергија, чија тенденција е да расте.

„ Анаеробна пречистителна станица како следна инвестиција треба понатаму дополнително да го унапреди учинокот на фабриката за заштита на животната околина и имплементирање на ефикасен верификациски систем  Detox to zero,  кој подразбира имплементирање на критериумите на Greenpeace Detox кампањата. А, сите планирани заложби заедно да обезбедат одржлив развој на Ветекс.“, објаснува нашиот соговорник.

Како најголем предизвик во моментов Митев го истакнува подобрувањето на квалитетот на нивните производи и зголемување на производството и пласманот во Европа и пошироко.

„И покрај пандемијата нашата компанија успешно ја заврши 2021 година, со надеж дека 2022 година ќе биде уште подобра и поуспешна работна година.“

банки17 часа ago

НЛБ Банка Скопје по шести пат прогласена за најдобра банка во Македонија според „EMEA Finance“

економија17 часа ago

Венера Крлиу – Ханџиски, Ѓорѓе Војновиќ и Радош Вукичевиќ се нови членови на Одборот на директори на Македонија 2025

македонија20 часа ago

H&M ќе открие мурал во Скопје, којшто истовремено го прочистува и воздухот

регион21 час ago

Косово почнува со рестрикции на струја, нема пари за скапиот увоз

економија3 дена ago

Поставен камен-темелникот на фабриката за електрични возила во Тетово

банки4 дена ago

ПроКредит – прва банка во земјата која воведува флексибилност за работа од дома за своите вработени

свет6 дена ago

Автомобилската индустрија се граба за литиум – поскапен е 700% за две години

економија6 дена ago

Македонската берза ќе ја одржи својата 21-ва Годишна конференција на 23 септември во Охрид

економија7 дена ago

„Брако“ со 74 нови вработувања во првите шест месеци

економија1 недела ago

Инфлацијата во јули 16% на годишно ниво – најмногу поскапеле храната и транспортот, за речиси 25%

свет6 дена ago

Автомобилската индустрија се граба за литиум – поскапен е 700% за две години

економија3 дена ago

Поставен камен-темелникот на фабриката за електрични возила во Тетово

економија7 дена ago

„Брако“ со 74 нови вработувања во првите шест месеци

економија6 дена ago

Македонската берза ќе ја одржи својата 21-ва Годишна конференција на 23 септември во Охрид

банки4 дена ago

ПроКредит – прва банка во земјата која воведува флексибилност за работа од дома за своите вработени

регион21 час ago

Косово почнува со рестрикции на струја, нема пари за скапиот увоз

економија17 часа ago

Венера Крлиу – Ханџиски, Ѓорѓе Војновиќ и Радош Вукичевиќ се нови членови на Одборот на директори на Македонија 2025

македонија20 часа ago

H&M ќе открие мурал во Скопје, којшто истовремено го прочистува и воздухот

банки17 часа ago

НЛБ Банка Скопје по шести пат прогласена за најдобра банка во Македонија според „EMEA Finance“