Connect with us

свет

Генерали Инвестментс: проекции и совети за глобално инвестирање во 2022

објавено

на

И покрај проблемите, во 2022 година се очекува профитите да растат. Тоа би било поумерено отколку во 2021 година, така што не треба да се очекуваат скокови од 10% или 20% на берзанските индекси. Поверојатен е раст на пазарот поголем од 5%. Но, споредбено со негативниот принос од банкарски депозити, ова е сепак многу убав принос.

Аналитичарите на Генерали Инвестментс подготвија резиме на тековните случувања кои влијаат врз пазарите на капитал во светот и актуелни совети за инвеститорите. Го пренесуваме коментарот во целост:

Пред нас се последните неколку денови од многу турбулентната и бурна 2021. Така, ова е и последното резиме на настаните оваа година. Ќе се вратиме повторно во втората недела од јануари 2022 година. На крајот од резимето е целосно ажуриран приказ за 2022 година, со некои нови, но и прилично стари препораки, а транзицијата од 31.12. на 1.1. за повеќето компании е исто како и секоја друга промена на датумот и не носи значителни промени. Сепак, овој пат малку ќе го промениме нашиот пристап и ќе се обидеме малку подетално да го објасниме нашиот став за 2022 година.

Последната недела донесе немир меѓу инвеститорите. Корекцијата предизвикана од Омикрон се зголеми, но одговорот од инвеститорите веќе го видовме и тоа само по себе не е проблематично. Попроблематична е реториката на земјите и нивните функционери, кои повторно сериозно го затвораат јавниот живот, што негативно ќе се одрази на економската активност, особено во Европа.

САД порационално реагираат на омикрон

Во овој поглед, САД се однесува многу порационално и не предизвикува непотребна паника. Единствената паника во САД беше  сознанието дека Конгресот и Сенатот беа историски сериозно поделени, а привремениот колапс на големиот проект на Бајден Build Back Better фундаментално ги промени економските претпоставки и ги намали очекувањата за раст на БДП за 2022 година за повеќе од 0,50 процентни поени. Проектот би бил финансиран со дополнително задолжување, кое најмногу им боде очи на републиканците (и некои повеќе централнодесничарски демократи) кои гласаа против планот. Се очекува ова задолжување дополнително да ја поттикне инфлацијата, која станува голема закана во првата половина на 2022 година. ФЕД има намера да го забрза повлекувањето на ликвидноста (т.н. tapper) и за трипати да ги зголеми каматните стапки во 2022 година. Ќе видиме дали планот ќе успее, но инвеститорите првично одговорија позитивно, што ги изненади повеќето играчи на берзата.

ЕЦБ, од друга страна, не ја менува својата политика. Ја укина програмата за откуп на обврзници и ја замени со зголемен откуп во старата програма, затоа ова не донесе значителни промени на пазарот. Минатата недела беше интересна и за пазарите во развој. Турција и Кина беа во првите редови. Кина продолжува да ги „превоспитува“шпекулантите и најголемите компании, така што расположението останува негативно. Турција, особено лирата и пазарот на капитал викендов доживеаја имплозија. Лирата изгуби речиси 60% од својата вредност оваа година и сè повеќе наликува на криптовалутите отколку на нормалните пари поради флуктуациите. Како што веќе беше споменато, берзата на крајот попушти и се врати на нивото од 2003/2004 година во долари. Но, иднината останува темна. Искри горат и во Чиле. По победата на крајната левица на претседателските избори, пезосот значително изгуби вредност. Генерално, пазарите во развој сè повеќе ја оправдуваат својата репутација дека се многу нестабилни и ризични, бидејќи се повеќе земји спроведуваат економски политики кои, барем на краток рок, водат во ќорсокак и не се прифатени од светските инвеститори. Дали ова навистина долгорочно ќе донесе само подобар животен стандард за Чилеанците, ќе видиме, но паралелите на пр. со Венецуела или Турција не се ветувачки.

И покрај корекцијата на берзите, пазарите на обврзници останаа изненадувачки стабилни. Обврзниците покажуваат дека пазарот верува дека порастот на каматните стапки ќе биде само привремен, бидејќи кривата укажува на пораст во 2022 и 2023 година, а потоа и нагло опаѓање на постојните нивоа во 2024 и 2025 година. Така, пазарот на обврзници вели дека централните банки ќе направат грешка. Но, тие во моментов не гледаат и не наоѓаат друго оружје во борбата против зголемената инфлација.

И покрај проблемите се очекува профитите да растат во 2022

2022 година, исто така, ќе продолжи да биде многу непредвидлива година, а стратегијата ќе треба неколку пати да се прилагодува на променливите околности. Силното влијание на пандемијата врз пазарите ќе продолжи, а фактот дека останува со нас станува се поочигледен. Пандемијата нема да заврши ни во 2022 година. Но, главниот фокус во 2022 година сепак ќе биде ставен на централните банки и нивните интервенции на пазарот на пари.

Зголемувањето на каматните стапки во САД изгледа неизбежно, како и високата инфлација, иако овде сликата станува многу маглива после мај или јуни. Некои аналитичари проценуваат дека инфлацијата ќе надмине 10%, додека други проценуваат дека до крајот на 2022 година дури и ќе западнеме во дефлација поради економското затворање. Како и секогаш, консензусот е некаде на средина, со реални очекувања кои се движат меѓу 3% и 5% за цела 2022 година. ЕЦБ има поголем проблем тука, бидејќи не планира кочење на ликвидноста, но во исто време и цените на енергијата вртоглаво растат. Се надеваат дека ситуацијата ќе се смири со доаѓањето на пролетта, но проблемот е што стабилизацијата можеби е на многу повисоки нивоа отколку што замислувавме. Цените од 300 или 400 евра за мегават час не се одржливи и по оваа цена повеќето енергетски интензивни активности не можат да опстанат. Затоа, наскоро по нова година може да очекуваме пласман на гасот и нуклеарната енергија меѓу зелените или одржливите ресурси. До каде стигнавме,од 2012 година, кога, според Фокушима, мантрата беше дека треба да се затворат сите нуклеарни централи. Германците овојпат навистина успеаја да си пукаат во колено. А со тоа и сите останати Европејци.

И покрај проблемите, во 2022 година се очекува профитот да расте. Тоа би било поумерено отколку во 2021 година, така што не треба да се очекуваат скокови од 10% или 20% на берзанските индекси. Поверојатен е раст на пазарот поголем од 5%. Но, споредбено со негативниот принос од банкарски депозити, ова е сепак многу убав принос. Во меѓувреме, ќе има позитивни изненадувања, од кои едно е Централна и Југоисточна Европа, каде вреднувањата се поволни, а дивидендите се многу примамливи. Меѓу главните региони, продолжуваме да ги следиме развиените пазари (САД, Европа) како подобар избор од пазарите во развој. Последно наведените се соочуваат со огромен број од горенаведените предизвици, но тоа нема да помогне да се подигнат каматните стапки на ФЕД, што ќе изврши дополнителен притисок врз валутите на овие земји и особено врз цената на нивниот, во повеќето случаи, значителен долг.

Совети за инвеститорите

Меѓу развиените пазари, и покрај високите вреднувања и повремената силна корекција, технолошките акции остануваат префериран избор, бидејќи нудат раст на бизнисот и стремеж кон нови трендови. И покрај слабостите, акциите од технолошкиот сектор ја претставуваат идејата дека 12 години развој сме ги притиснале на 12 месеци поради пандемијата. Но, по силниот раст во последните години, умереноста останува основен водич. Можеме да видиме и силна корекција во рамки на индустријата, бидејќи историските показатели сугерираат надуеност. Следната таква гранка каде што веројатно ќе видиме раст е индустријата. Сите зелени и одржливи политики почнуваат и завршуваат со индустријата. Потрошувачот ќе следи доколку индустријата води. Затоа, 2022 година ќе биде година на масовна трансформација кон правилата за ЕСГ. Оваа политика се повеќе ќе ја следат нашите фондови, а во 2022 година во оваа област може да очекуваме повеќе промени. Финансиските пазари, исто така, остануваат шпекулативна индустрија, бидејќи пониските вреднувања, откупот на акции и растот на дивидендите ќе ги поддржат акциите, додека повисоките каматни стапки делуваат како лепенка за проблемите во последните години.

Единственото прашање што останува отворено е колку од ова е веќе вклучено во сегашните нивоа, бидејќи финансиската индустрија е една од најдобрите оваа година. Широката или дискреционата потрошувачка доживеа бум, особено кај луксузните стоки, во 2020 и 2021 година, кога потрошувачите купуваа супститути поради затворањето. Така, очекуваме дека овој вид на потрошувачка ќе се намали во 2022 година, што може да доведе до корекција со високи оценки. Основните производи за широка потрошувачка привремено се во неволја поради зголемената инфлација, бидејќи маржите се намалуваат, но инвеститорите веќе подолго време ја занемаруваат индустријата, па можеби ќе има можност да заработат, особено во втората половина од годината.

Здравството, останува еден од основните градежни блокови на портфолиото за 2022 година, бидејќи вреднувањата се привлечни, реформите во здравствената заштита во САД се бенигни, а трошоците за борба против короната продолжуваат да растат. Ставовите за снабдување и енергија се многу контрадикторни. Енергетиката е една од подобрите индустрии оваа година. Дивидендите се високи и растат, исто така и откупот на акции, високите цени на нафтата го поддржуваат растот на цените, но пандемијата, а со тоа и потрошувачката на енергија остануваат непознати. Дистрибуцијата е билет на пазарот за поскапување на струјата и бензинот, но земјите се се порешителни да ја ублажат состојбата на потрошувачите преку нивните интервенции, па оваа неизвесност ги избрка инвеститорите. Остануваат уште материјалите, за кои се  зависи од Кина, која останува голема непозната и покрај ниските вреднувања. Така, кинеските акции остануваат како похрабар чекор, вреднувањата се привлечни, но крајот на регулаторната трансформација на кинеската економија не е на повидок.

Накратко, диверзификацијата останува основната насока за инвестирање. За просечниот инвеститор, глобално диверзифицираните фондови остануваат најдобар избор, додека поединечни потематски фокусирани фондови се претставуваат додавање зачин. Од клучно значење е да ја одржиме дисциплината и да продолжиме со програмирани уплати, бидејќи историското искуство нè учи да ги собориме врвовите и долините и да излеземе од битката со добар просек. Не заборавајте. Иднината се уште не е напишана. Сами ќе ја напишеме.

македонија60 минути ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија1 час ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија20 часа ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки4 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

економија4 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија4 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

свет4 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија4 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.