Connect with us

свет

Генерали Инвестментс: технолошките и банкарските акции меѓу најатрактивните за инвестирање

објавено

на

Дополнително, нестабилноста на пазарите минатата недела ја зголемија реакциите на претставниците на ФЕД. Во моментов, најверојатен раст на основната каматна стапка од 0,25 проценти се очекува во март. Американските берзански индекси претежно ја заокружија неделата со загуба. За најследениот S&P 500, ова беше петта негативна недела од седум во 2022 година, анализираат портфолио менаџерите на Генерали Инвестментс.

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите. Ви ги пренесуваме нивните коментари во целост.

Настаните од понеделникот (21.02.2022) на релација Русија-Украина, како и ЕУ и САД-Русија, беа многу разновидни. Медиумите објавија дека францускиот претседател Макрон успеал да договори средба меѓу рускиот претседател Путин и американскиот врв. Берзите сепак оптимистички ја дочекаа веста. Набргу потоа од Кремљ стигна вест дека остварување на средбата е малку веројатно, а подоцна и дека нема да се оствари. Берзите повторно почнаа да бележат се пониски вредности.

Понеделникот (21.02.2022), во попладневните часови Путин свика прес-конференција на која требаше да се договорат сите министри и да ја потврдат неговата изјава дека ќе ја признае независноста на двата региони кои ги нарече Народни Републики Луганск и Доњецк. Подоцна потпиша договор со нивните самопрогласени лидери. Тој испрати војска во регионот за „да го одржува мирот“. ЕУ, како и САД, веднаш најавија остра акција против новите Републики, како и против Русија.

Сè уште чекаме повеќе информации за тоа какви санкции ја чекаат Русија. Беа споменати и многу ригорозни санкции, како забрана за сопственост на руски инвестиции од американски инвеститори, како и исклучување од меѓународни плаќања. За поконкретни информации за санкциите, ќе треба да се почека одлуката и на американската и на европската администрација. Руската берза забележа пад од 10 проценти, а рубљата загуби околу три проценти во однос на еврото. Гледаме дека состојбите се менуваат секојдневно и дека има голема неизвесност на пазарите. Како резултат на тоа, се зголеми и цената на нафтата, која во моментов се движи околу 95 долари за барел. Во моментов треба да се почека одговорот на ЕУ и САД за ситуацијата и дали можеме да очекуваме одмазднички мерки од Украина на сегашната руска територија.

Дополнително, нестабилноста на пазарите минатата недела ја зголемија реакциите на претставниците на ФЕД. Во моментов, најверојатен раст на основната каматна стапка од 0,25 проценти се очекува во март. Американските берзански индекси претежно ја заокружија неделата со загуба. За најследениот S&P 500, ова беше петта негативна недела од седум во 2022 година.

Производите за широка потрошувачка позитивно се издвоија меѓу одделните пазарни сегменти – основните потреби се многу нееластични, што значи дека компаниите од оваа индустрија полесно се прилагодуваат на инфлаторното опкружување и повисоките оперативни трошоци се пренесуваат на потрошувачите. Типичен претставник на индустријата е најголемата американска трговска компанија Walmart, која минатиот четврток објави многу добри деловни резултати во последниот квартал од минатата година. На крилјата на геополитичките тензии и зголемената инфлација, неодамна пораснаа и цените на благородните метали и акциите на компаниите кои се занимаваат со нивно ископување.

Големите европски индекси во последно време губат под влијание на геополитичките тензии. Сè повеќе земји на континентот воведуваат различни форми на субвенции како одговор на повисоките цени на енергијата, притисоците на синдикатите се зголемуваат по зголемувањето на платите, а сето тоа дополнително ги зголемува инфлаторните притисоци. И покрај генерално повисоките цени, податоците од менаџерите за набавки на PMI, кои служат како водечки показател за насоката на економските движења, се пооптимистички. Се чини дека европската економија доби нов замав овој месец со исклучувањето на голем дел епидемиолошки мерки. Најмногу расте побарувачката за потрошувачки услуги, особено во областа на туризмот и рекреацијата.

Совети за инвеститорите

Цените на енергијата остануваат на многу високо ниво. Приносите на банките остануваат негативни, а обврзниците продолжуваат да нудат речиси никаков принос. Затоа, глобално диверзифицираните инвестиции во акции остануваат најатрактивниот избор. Акцентот е ставен на развиените пазари, каде корекцијата во последните недели ја зголеми атрактивноста на акциите, но се уште не е момент за поголеми инвестиции на пазарот или треба да се направи распределба и да се инвестира во неколку чекори. И покрај корекцијата за долгорочните инвеститори, технолошките акции остануваат префериран избор, бидејќи нудат раст на бизнисот и стремеж кон нови трендови. Индустријата, исто така, останува атрактивен избор.

Сите зелени и одржливи политики почнуваат и завршуваат со индустријата. Потрошувачот ќе следи ако индустријата води. Затоа, аналитичарите сметаат дека одредени сегменти од индустријата се многу привлечни. Последниве денови во прв план беа акциите на финансиските друштва, особено банките и осигурителните компании. Најавените зголемувања на каматните стапки се пресвртницата што може да ја врати финансиската индустрија на мапата, после 10 години постојано заостанување зад другите индустрии.

Слично е и со енергетиката, каде што има голема трансформација во насока на зелено, но во исто време, како и финансиите, нуди високи дивиденди и зајакнување на откупот на сопствени акции. Заострувањето на меѓународната политика е уште еден фактор што ја зголемува атрактивноста на енергетските акции. Здравството останува интересно, бидејќи пандемијата и бенигните реформи во здравствената заштита во САД не ги загрозуваат маргините од една страна, а од друга страна, вреднувањата се поволни за повеќето големи компании.

Секторот за снабдување е карта на пазарот за поскапување на струјата и гасот, но земјите се сè порешени да ја ублажат состојбата на потрошувачите преку нивните интервенции, па оваа неизвесност ги оттргнува инвеститорите и создава шпекулативни можности во индустријата. Основните производи за широка потрошувачка привремено се во неволја поради зголемената инфлација, бидејќи маржите се намалуваат, но инвеститорите веќе подолго време ја занемаруваат оваа индустрија, па можеби ќе има можност за заработка, особено во втората половина од годината, кога се очекува намалување на притисокот врз цените на суровините. Кинеските акции, а со тоа и акциите на пазарите во развој, остануваат како похрабар чекор, вреднувањата се привлечни, но регулаторната трансформација на кинеската економија и геополитиката остануваат главни предизвици. Загрижувачко е и продолжувањето на нултата ковид политика, која силно влијае врз негативниот економскиот раст, кој земјата се обидува да го оживее со намалување на каматните стапки.

Интересен останува локалниот пазар во Југоисточна Европа, каде вреднувањата се поволни, а дивидендите се многу примамливи. На крајот, да не заборавиме, диверзификацијата е мајка на мудроста. Главниот дел од портфолиото треба да биде глобално дисперзиран, а потоа додаваме поединечни средства во приказната каде што гледаме можност. И пред сè, да продолжиме со програмирани уплати, бидејќи историјата нè учи дека ова е убедливо најдобриот пристап за максимизирање на заштедите.

македонија2 дена ago

Зошто myWorld се смета за најдобра лојална програма во светот?

економија3 дена ago

Нова кредитна линија на Развојната банка – за дигитализација и дигитална трансформација

економија3 дена ago

LIVE: Интерактивни извештаи за макроекономски податоци!

економија4 дена ago

Утре во Скопје започнува Годишната конференција на Виенската иницијатива – еден од најголемите собири во областа на финансиите во Европа

економија4 дена ago

Народната банка продолжува со затегнување на монетарната политика: каматните стапки зголемени за дополнителни 0,25 п.п.

банки4 дена ago

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ја поставува основата за да стане главен акционер на ProCredit Holding AG & Co. KgaA

македонија4 дена ago

Како шкрабаниците стануваат уметност – Red Bull Doodle Art настан во Бреинстер

македонија5 дена ago

Фероинвест се претстави на саем за хидроелектрани во Малезија

свет6 дена ago

Швајцарија во шок по преземањето на Credit Suisse од страна на UBS

ФЕроинвест
македонија1 недела ago

Електраните и фабриките на Фероинвест дел од студиската посета на странска делегација во програмата за борба против климатските промени

менаџмент / маркетинг1 недела ago

Инвестирајте во квалитет: Изберете дом во согласност со највисоките стандарди во градежништвото

интервју1 недела ago

Емилија Спировска, ПроКредит Банка: Општествената одговорност се покажува преку дела

интервју1 недела ago

Проф. д-р Игор Спироски: За дебелината мора да се зборува и преку справување со неа може да се подобри продуктивноста

интервју1 недела ago

Виктор Филиповски: Клиентите ја препознаваат УНИБанка како свој деловен партнер и поддржувач на нивниот развој

економија3 дена ago

LIVE: Интерактивни извештаи за макроекономски податоци!

македонија1 недела ago

ESG – новиот престолонаследник во корпоративното управување

свет6 дена ago

Швајцарија во шок по преземањето на Credit Suisse од страна на UBS

македонија1 недела ago

Пропаѓањето на Банката на Силиконската долина го стресе светскиот финансиски систем. Ќе има ли последици врз македонските банки? Не, за среќа се  конзервативни и неизложени кон странство

економија1 недела ago

Пандемијата и кризите по неа ја променија парадигмата за компаниската општествена одговорност

менаџмент / маркетинг1 недела ago

Одговорност за одржливост