Connect with us

менаџмент / маркетинг

Дигиталната трансформација може да ја зголеми пазарната вредност на најголемите светски компании за уште 1.250 милијарди долари

Истражување на Deloitte

објавено

на

Deloitte ги анализираше објавите  на компаниите од Fortune 500 листата  и откри дека вистинската комбинација на иницијативи за дигитална трансформација може да ја зголеми пазарната вредност на овие компании за повеќе од 1,25 трилиони американски долари. Од друга страна, погрешната комбинација може да ја намали нивната пазарна вредност за повеќе од 1,5 трилиони американски долари, што покажува колку е важен стратешкиот пристап кон дигиталната трансформација.

Новиот извештај на Deloitte „Како да се создаде вредност преку дигитална трансформација: Патеки и стапици“ открива дека врската помеѓу стратегијата и реализацијата  е клучна за зголемување на вредноста преку дигитална трансформација.

Deloitte ги анализираше објавите  на компаниите од Fortune 500 листата  и откри дека вистинската комбинација на иницијативи за дигитална трансформација може да ја зголеми пазарната вредност на овие компании за повеќе од 1,25 трилиони американски долари. Од друга страна, погрешната комбинација може да ја намали нивната пазарна вредност за повеќе од 1,5 трилиони американски долари, што покажува колку е важен стратешкиот пристап кон дигиталната трансформација.

„Иако дигиталната трансформација е тековен процес, нејзината големина и влогот постојано растат. Компаниите мора да ги искористат можностите што ги нудат технолошките иновации, ова е клучот за нивниот долгорочен раст“, велат во Deloitte.

Лидерите треба добро да разберат кои чекори можат да ги доведат до успех, а кои можат да го загрозат создавањето на вредноста на компанијата. Поврзувањето на дигиталната стратегија со имплементација на дигитални иницијативи е докажан начин на кој лидерите создаваат огромна додадена вредност за засегнатите страни, се вели во извештајот на глобалната консултантска куќа.

Deloitte ги анализираше индивидуалните и комбинираните влијанија на три клучни фактори:

Дигитална стратегија или ефектите што дигиталната трансформација ги има врз компанијата;

Усогласување на технологијата со стратегија или употреба на технологии за постигнување дигитална стратегија;

Способност за прифаќање на дигитални промени, односно способност на компанијата да се прилагоди и да воведе нови процеси, ресурси и начини на работа во светлината на дигиталната трансформација.

Како поединечните фактори влијаат на вредноста?

Според Deloitte, доколку компаниите ја презентираат својата дигитална стратегија во нивните финансиски извештаи, тоа може да има многу позитивен ефект врз нивното вреднување. Иако многу компании ја започнуваат дигитализацијата со поставување стратегија, само 44 проценти од нив имаат доволно зрелост да ја претстават својата дигитална стратегија. Пазарот го разбира влијанието на „дигиталното“ и ги наградува лидерите кои даваат приоритет на модернизацијата на бизнисот.

На вредноста на компанијата може силно да влијае и усогласувањето на технологијата со стратегијата – компаниите кои го споменуваат ова усогласување во своите финансиски извештаи се вреднуваат двојно повеќе. Ова им овозможува на засегнатите страни да видат каде компанијата го инвестира својот капитал, бидејќи тоа се често водечки технологии, што покажува дека компанијата негува пристап со напредно размислување кон својот бизнис.

Ако бизнисот може да се фокусира само на еден од трите клучни фактори наведени погоре во исто време, анализата покажува дека е најкорисно да се усогласи стратегијата со технолошките инвестиции. Само 34 проценти од анализираните Fortune 500 компании покажале знаци на стратешки пристап кон нивните технолошки инвестиции, што значи дека има уште многу простор за раст во оваа област.

За разлика од првите два фактори, Deloitte откри дека ако една компанија генерално зборува за нејзината способност да имплементира дигитални промени во своите финансиски извештаи и не истакнува конкретни дигитални иницијативи, тоа има негативен ефект врз нејзината пазарна вредност. Кога се разгледува поединечно, дигиталната трансформација имаше речиси три пати помало влијание од дигиталната стратегија. Според анализата на Deloitte, промените кои се цел сами по себе, а не носат вредност, не се доволни за засегнатите страни. Организациите можат да бидат поуспешни ако комуницираат конкретни иницијативи со нивните засегнати страни.

Лидерите треба добро да разберат кои чекори можат да ги доведат до успех, а кои можат да го загрозат создавањето на вредноста на компанијата. Поврзувањето на дигиталната стратегија со имплементација на дигитални иницијативи е докажан начин на кој лидерите создаваат огромна додадена вредност за засегнатите страни, се вели во извештајот на глобалната консултантска куќа.

Како комбинациите на фактори влијаат на вредноста?

Deloitte анализираше различни комбинации на три клучни фактори кои најмногу влијаат на пазарната вредност на една компанија. Комбинацијата која има најпозитивен ефект е онаа која ги вклучува сите три фактори: дигитална стратегија, усогласување на технологијата со стратегијата и способност за дигитални промени. Компаниите во кои се присутни сите три фактори бележат пораст на вредноста и до пет проценти.

Вреднувањето на компанијата е најмногу погодено ако таа не е во можност вистински да ги прифати дигиталните промени, иако може да ги има добро оценети другите два фактори. Ако бизнисот има дигитална стратегија која исто така е усогласена со неговата технологија, но не може да спроведе дигитални промени, тоа во голема мера ја намалува неговата вредност. Последиците се и до десет пати поголеми од оние што се гледаат со вториот фактор на намалување на вредноста, а тоа е дигитализацијата само врз основа на технолошка имплементација.

Најнегативната комбинација претставува ризик од девет проценти помала вредност, што може да ги девалвира анализираните компании на Fortune 500 за 1,5 трилиони американски долари. Способноста за имплементација на дигитални промени може во голема мера да го поттикне или ограничи создавањето на нова вредност и најдобро се комбинира со дигитална стратегија која е усогласена со технолошките инвестиции.

Истражувањето покажува дека дигиталната стратегија што компанијата ја постигнува преку специфични технолошки инвестиции усогласени со стратегијата, како и сопствената способност да воведе дигитални промени, може да има значително влијание врз вреднувањето на компанијата.

менаџмент / маркетинг1 ден ago

Се препознавате ли себеси во ликот на трансакциски или трансформациски лидер?

свет1 ден ago

Кина стана најголем извозник на возила, престигнувајќи ја Јапонија

економија1 ден ago

ЕУ ќе им дава енергетски сертификати и на податочните центри

регион1 ден ago

Наводен крипто-инвеститор „закрпил“ 700 Хрвати за 15 милиони евра

македонија1 ден ago

Становите нема да поевтинат, побарувачката не стивнува, Македонецот не инвестира во друго освен во недвижнини

македонија1 ден ago

Што научивме од првата конференција за недвижности во Македонија: Проектите не запираат, доаѓа време на retail парковите, а ESG станува задолжително

македонија1 ден ago

Прва Конференција за комерцијални недвижности во Македонија на Фортонмка: Стремеж за менување на пазарот кон подобро

македонија1 ден ago

Новото обележје на градот – комплексот „Гранд Скопје“ претставен пред локални и меѓународни професионалци за недвижности

економија1 ден ago

Од отпадот од фармите ќе се добива струја, топлина и органско ѓубре за земјоделството

банки1 ден ago

Дигиталната трансформација не е само модел за успех, туку и модел за опстанок

економија1 недела ago

Фероинвест/Централинвест изгради биогасна електрана

банки1 недела ago

ПроКредит холдингот со зголемен профит во првиот квартал

банки1 недела ago

УНИБанка успешно го одржа третиот тениски турнир „UNIBank Invitational 2023“

македонија5 дена ago

Случајот Анѓушев против Цветковска од ИРЛ повторно на суд

економија4 дена ago

Триглав Осигурување со нов производ за осигурување на дом, Мој дом

македонија1 ден ago

Новото обележје на градот – комплексот „Гранд Скопје“ претставен пред локални и меѓународни професионалци за недвижности

македонија1 ден ago

Становите нема да поевтинат, побарувачката не стивнува, Македонецот не инвестира во друго освен во недвижнини

економија1 ден ago

Од отпадот од фармите ќе се добива струја, топлина и органско ѓубре за земјоделството

свет1 ден ago

Избегната ли е „мајката на сите кризи“?

македонија1 ден ago

Прва Конференција за комерцијални недвижности во Македонија на Фортонмка: Стремеж за менување на пазарот кон подобро