Connect with us

свет

Добри компаниски резултати, но и стравувања од инфлација

Пазари на капитал

објавено

на

Растот на приходите на американските компании  се очекува да продолжи до крајот на годината, а компаниите ќе се соочат со притисок на страната на трошоците поради нарушувањата во синџирот на снабдување и зголемувањето на трошоците за работна сила, што значи дека компаниите ќе бидат принудени да ги зголемуваат цените на услугите и производите со цел да ја одржат профитабилноста, што пак ќе предизвика дополнително зголемување на инфлациските притисоци.

Генерали Инвестментс
(опремата е редакциска)

Стравувањето од инфлација  може да ги принуди Федералните резерви на САД (ФЕД) на ран пресврт во монетарната политика (зголемување на каматните стапки), што може да ја забави економската активност во земјата и пошироко.

Уште од почетокот на пандемијата, деловните резултати во САД постојано ги надминуваа предвидувањата на аналитичарите, кажувајќи ни дека аналитичките модели во голема мера ја потценија силата на економското закрепнување, што се рефлектираше во премногу песимистички прогнози за профитите на компаниите.

Во светло на претстојните соопштенија за деловните резултати за вториот квартал на 2021 година, можеме да очекуваме да продолжи трендот на позитивни изненадувања во областа на објавите во врска со растот на профитот на американските компании. Повеќето аналитичари проценуваат дека клучот за раст на профитот лежи во робусноста на нето профитните маржи. Растот на приходите се очекува да продолжи до крајот на годината, а компаниите ќе се соочат со притисок на страната на трошоците поради нарушувањата во синџирот на снабдување и зголемувањето на трошоците за работна сила, што значи дека компаниите ќе бидат принудени да ги зголемуваат цените на услугите и производите со цел да ја одржат профитабилноста, што пак ќе предизвика дополнително зголемување на инфлациските притисоци.

Второто може да ги принуди Федералните резерви на САД (ФЕД) на ран пресврт во монетарната политика (зголемување на каматните стапки), што може да ја забави економската активност во земјата и пошироко. Меѓутоа, ако компаниите утврдат дека побарувачката за нивните производи е релативно еластична, што значи дека зголемувањето на цените негативно ќе влијае на обемот на продадени производи и услуги, а тоа пак ќе доведе до пад на оперативните приходи, тие ќе мора да бараат алтернативни сценарија за одржување на профитабилноста (не само преку пораст на продажните цени), или можеме да очекуваме дека маргините на компаниите ќе почнат постепено да се намалуваат, што значи дека до крајот на годината трендот на раст на профитот на компаниите ќе има забавена динамика.

Британците очекуваат повисока инфлација од 2%

Слично е на другата страна на Атлантикот, повеќето аналитичари се изненадени од силата на економското закрепнување и растот на профитот на европските компании. Во првиот квартал од оваа година, европските компании, на годишно ниво, објавија повеќе од 95% раст на профитот (пресметано врз основа на податоците од 306 компании од индексот на акции Stoxx 600). Растот на профитот е особено силен во цикличните сектори на економијата, како што се индустриските компании, банките, автомобилската индустрија и секторот потрошувачки добра, кои се најсензитивни на повторното отворање на економиите во пост-ковидно опкружување.

На состанокот во јуни, Централната банка на Англија изненади со малку попретпазлива изјава за зголемувањето на инфлациските притисоци во земјата, но и покрај неодамнешната посилна инфлација од очекуваната, сепак очекува истата да биде од привремен карактер. Од последниот состанок на банката во мај, економската активност продолжи да расте нагло, со стапка на инфлација од 2,5% на годишно ниво во мај. Аналитичарите очекуваат инфлацијата да продолжи да ја надминува целта од 2% во наредните месеци, ставајќи ја под знак прашалник тезата за преодната природа на инфлацијата, која се очекува да се соочи со растечки нагорен притисок врз каматните стапки во втората половина на 2022 година.

Позитивни вести од Кина

Кина се надева дека забрзаната вакцинација на населението успешно ќе го спречи повторувањето на Ковид-19 пандемијата и ограничувањето на движењето и „затворање“ на економијата, што секако е позитивна вест, не само за Кина, туку следствено и за другите земји во развој и, последно, но не и најмалку важно, за целата светска економска структура.

Позитивни вести доаѓаат од Кина, каде значително се забрза вакцинацијата на населението против Ковид-19. До денес, најмалку две третини од населението (скоро милијарда луѓе) примиле барем една доза од вакцината, а според стратегијата за вакцинација, се очекува двете дози да ги прими 40 проценти од населението до крајот од јули (што значи 20 милиони дози на ден). Со ова темпо, тие ќе можат да ја постигнат целта на почетокот (во третиот квартал на 2021 година) од најмалку 80% покриеност со вакцинацијата до крајот на 2021 година.

Кина се надева дека забрзаната вакцинација на населението успешно ќе го спречи повторувањето на Ковид-19 пандемијата и ограничувањето на движењето и „затворање“ на економијата, што секако е позитивна вест, не само за Кина, туку следствено и за другите земји во развој и, последно, но не и најмалку важно, за целата светска економска структура.

Повеќето аналитичари очекуваат дека другите земји во развој (потесно поврзани со Кина и во голема мера зависни од кинески вакцини) наскоро ќе го следат водството на Кина, бидејќи кинезите ќе бидат значително повеќе насочени кон извоз на своите вакцини откако ќе завршат со вакцинирање на домашното население и медицинскиот персонал . Ова ќе биде особено позитивно за сегментот домашна потрошувачка, кој е особено погоден од ограничувањето на социјализација и затворањето на одредени сегменти на економијата во овој дел од светот.

Совети за инвеститорите

Европа се издвојува според актрактивноста

Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, на САД им треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, Кина дојде во област на интерес за купување по последната корекција, но поради растечките геополитички тензии и политичко мешање во економијата, претпазливоста не е излишна.

Главната улога во диктирањето на насоката на пазарите ја презедоа (барем привремено) очекувањата за каматната стапка, иако очекувањата за инфлација и геополитиката сè уште го додаваат својот удел. Акциите на технологијата и е-трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот заснован на долгорочни трендови, така што нивната привлечност се зголемува по неколку месечна консолидација. Но, со високи проценки, геополитички тензии и стравувања од инфлација, инвеститорите остануваат претпазливи.

Обврзниците се скапи, бидејќи приносите прилагодени на очекувањата за инфлација се мизерни, главно негативни и заедно со негативните приноси од банка, продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите главно во капитални инвестиции и недвижнини. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари.

Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде што отворањето на економиите по пандемијата ја зајакнува економската динамика, како што е индустријата за нафта и гас или каде стимулативните мерки од страна на земјите ќе го променат деловното опкружување. Тежината во форма на индивидуални инвестиции треба да биде претставена од индустрии кои подобро ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), делови од индустријата, заради инфраструктурни стимули и премин кон ”зелено” и снабдувањето, како и заради преминот кон „зелена“ енергија. Сепак, можеме да додадеме селективна потрошувачка индустрија, иако треба да се внимава со акциите на производителите на луксузните стоки.

Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, на САД им треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, Кина дојде во област на интерес за купување по последната корекција, но поради растечките геополитички тензии и политичко мешање во економијата, претпазливоста не е излишна. Заради добри приноси на дивиденди и привлечни проценки за мал дел од портфолиото, нашиот регион од Централна и Југоисточна Европа исто така останува интересен. Енергијата и материјалите остануваат заштита од инфлација, иако проценките не се претерани во овие индустрии, но по значителниот раст во минатото, сега сме во фаза на консолидирање на девизните курсеви. Финансиите, особено банките, остануваат шпекулативни инвестиции, особено ако инфлацијата ги надминува очекувањата. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеди треба да издржат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние што би инвестирале поголема сума треба да ја распределат на подолг временски период.

Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почиста енергија, работењето во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови и фокусот на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

македонија17 часа ago

На агро – прехрамбениот сектор му треба нов модел на развој

банки22 часа ago

Стопанска банка-Битола наплатила отпишани побарувања, добивката за првите 9 месеци изнесува 6,2 милиони евра

коментари3 дена ago

Што се случи? Многу просто!

македонија4 дена ago

Куштрим Рамадани, генерален директор на АД МЕПСО: Енергетската состојба во земјава е алармантна – или ќе го зголемиме домашното производство на струја, или ќе плаќаме увоз по вртоглави цени

банки6 дена ago

„Промотивен депозит прогрес“на Шпаркасе банка – растечки и гарантирани каматни стапки за депозити во евра на 24 месеци

свет7 дена ago

Фабриката на Фолксваген во Волфсбург произведува најмалку возила од 1958 досега

македонија7 дена ago

Директорот на Одделот за статистика на ММФ: Во последните две години, Народната банка оствари исклучителни успеси во сферата на статистиката

технологии / компании7 дена ago

Компанијата Singular стана дел од најголемата светска iGaming групација

македонија1 недела ago

Ангеловска: Работиме со полна пареа, најавувам одлична Годишна конференција за е-трговија, четврта по ред

lifestyle1 недела ago

„Божиновски часовници и накит“ со нов изглед на својот салон на ул. Македонија во Скопје

македонија4 дена ago

Куштрим Рамадани, генерален директор на АД МЕПСО: Енергетската состојба во земјава е алармантна – или ќе го зголемиме домашното производство на струја, или ќе плаќаме увоз по вртоглави цени

коментари3 дена ago

Што се случи? Многу просто!

македонија7 дена ago

Директорот на Одделот за статистика на ММФ: Во последните две години, Народната банка оствари исклучителни успеси во сферата на статистиката

свет7 дена ago

Фабриката на Фолксваген во Волфсбург произведува најмалку возила од 1958 досега

банки6 дена ago

„Промотивен депозит прогрес“на Шпаркасе банка – растечки и гарантирани каматни стапки за депозити во евра на 24 месеци

технологии / компании7 дена ago

Компанијата Singular стана дел од најголемата светска iGaming групација

банки22 часа ago

Стопанска банка-Битола наплатила отпишани побарувања, добивката за првите 9 месеци изнесува 6,2 милиони евра

македонија17 часа ago

На агро – прехрамбениот сектор му треба нов модел на развој