Connect with us

банки

ЕБОР и ПроКредит Банка ги поддржуваат компаниите управувани од жени

објавено

на

Програмата во Северна Македонија е поддржана од Владата на Шведска преку Шведската меѓународна развојна агенција за соработка и Специјалниот акционерски фонд на ЕБОР. Дел од седствата ќе се користат како гараниција за намалување на ризиците на банките обврзани со кредитирањето на овој тип на бизнис.

Жените кои раководат со малите бизниси во Северна Македонија ќе може да користат кредитна линија од два милиони евра одобрена на ПроКредит Банка, долгорочен партнер на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во Северна Македонија.  

Кредитот е наменет за кредитирање на локалните бизниси управувани од жени. Истиот ќе помогне во намалување на родовиот јаз во пристапот кон финансирање и советодавни услуги и ќе ги поддржат жените да имаат поголема застапеност во економијата.

Петгодишниот кредит под Програмата за жени во бизнис на ЕБОР  за Западен Балкан ќе придонесе кон поголема економска инклузија во земјата, помагајќи го кредитирањето на компании управувани од жени.

Програмата за жени во бизнис ја комбинира техничката помош за локалните банки, со поддршка на жените предприемачи преку обука, советодавни проекти, менторство и други развојни деловни активности. Техничката помош на банките ќе се состои од обука на банкарите за работа со нови финансиски продукти, и помогање на локалните комерцијални банки за идентификување на финансиски можности.

Програмата во Северна Македонија е поддржана од Владата на Шведска преку Шведската меѓународна развојна агенција за соработка и Специјалниот акционерски фонд на ЕБОР. Дел од седствата ќе се користат како гараниција за намалување на ризиците на банките обврзани со кредитирањето на овој тип на бизнис.

Овој кредит доаѓа набрзо после поддршката која ЕБОР ја овозможи преку Програмата за млади во бизнис на ПроКредит Банка наменета за инкузивност на бизнисте водени од млади предприемачи.

Северна Македонија ја започна соработката со ЕБОР во 1993 година, и до денес има добиено кредити во износ од ЕУР 2,6 милијарди во 182 проекти, од кои скоро половина се во приватниот сектор. Приоритет на Банката е да ја поддржува конкурентноста, зелената транзиција и натамошната интеграција во регионалните и глобалните пазари.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

банки3 дена ago

Потрошувачки кредит на УНИБанка АД Скопје со одлична понуда за рефинансирање и бонус од 1.000 денари при онлајн аплицирање

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават