Connect with us

економија

Европската централна банка би можела да им го стегне ременот на банките

Враќање на старо?

објавено

на

Сегашната рамка ја форсира ликвидноста во финансискиот систем и поставува долна граница на трошоците за позајмување наместо да се обидува да ги насочи стапките со горна граница. Овој пристап, кој се заснова на понудата, пишува Блумберг, не може да обезбеди обилната сума на пари да биде рамномерно распределена низ сите делови на валутната унија, што значи дека не може да се исклучи стегањето на финансиските ресурси.

Функционерите  на Европската централна банка во моментов се соочуваат со предизвикот како да се осигурат дека нивните политики продолжуваат да функционираат. Претседателката Кристин Лагард и нејзините колеги се обидуваат да ја обноват врската помеѓу ЕЦБ и банките, а нивното укинување  на дел од обврзниците и долгорочните заеми, кои моментално изнесуваат околу 5,3 трилиони евра, на крајот би можело да ги наруши механизмите на монетарната политика со кои се борат инфлација, пренесува Блумберг.

Решенијата што ги испробаа другите централни банки им нудат одредена инспирација, но нема лесен начин, па затоа претставниците на ЕЦБ, откако решија повторно да ги зголемат каматните стапки во септември, мора добро да размислат за целокупното функционирање на нивната монетарна рамка.

Креаторите на политиките сега сакаат да ја преиспитаат поврзаноста на ЕЦБ со финансискиот систем, а со тоа и целата економија. Лагард вети резултати на почетокот на 2024 година, па Блумберг претстави листа на предизвици со кои моментално се соочува нејзиниот тим.

Одвикнување од неограничена ликвидност

Креаторите на политиките сега сакаат да ја преиспитаат поврзаноста на ЕЦБ со финансискиот систем, а со тоа и целата економија. Лагард вети резултати на почетокот на 2024 година, па Блумберг претстави листа на предизвици со кои моментално се соочува нејзиниот тим.

Клучен приоритет за функционерите е да го намалат билансот кој растеше во годините по глобалната финансиска криза во 2008 година, што треба да помогне во затегнувањето на монетарната политика. Исто така, ќе ја стави ЕЦБ на пат кон потенцијално враќање кон рамката што постоеше пред години и години на купување обврзници да ги испреплетат со државните финансии.

Но, намалувањето на салдото всушност значи одвикнување на финансискиот систем од обилната ликвидност на централната банка, што не е лесно бидејќи институциите сега се навикнати на тоа, па службениците мора да работат на тоа како да обезбедат непречено функционирање на системот.

Кога ЕЦБ почна да нуди неограничена ликвидност на сите банки во 2008 година, позајмувањето пари меѓу банките кои почнаа да се потпираат на централната банка заврши. Сега, многу функционери сонуваат да го створат повторно амбиентот од пред кризата, иако се загрижени дека институциите можеби го изгубиле знаењето и искуството за да работат во него. ЕЦБ проценува дека на банките ќе им требаат резерви од околу 1,4 трилиони евра за да може системот да функционира. „Блумберг економикс“ проценува дека монетарната основа треба да биде меѓу 1,8 и 2 трилиони евра.

Сегашната рамка ја форсира ликвидноста во финансискиот систем и поставува долна граница на трошоците за позајмување наместо да се обидува да ги насочи стапките со горна граница. Овој пристап, кој се заснова на понудата, пишува Блумберг, не може да обезбеди обилната сума на пари да биде рамномерно распределена низ сите делови на валутната унија, што значи дека не може да се исклучи стегањето на финансиските ресурси.

Носталгија за „коридор“ системот

Ако ЕЦБ на крајот сака да го креира повторно системот како што беше пред кризата, ќе мора да ја ограничи количината на пари што се испорачува на банките во еврозоната. Во тој случај, со помалку слободни средства, пазарните стапки би се зголемиле бидејќи банките ќе плаќаат сѐ повисоки каматни стапки за сè пооскудната  ликвидност. Ова повторно би ја воспоставило основната стапка на рефинансирање како референтна вредност. „Имам некоја носталгија за таков систем на ‘коридор’. Ова може уште еднаш да испадне дека е системот во кој сакаме да бидеме“, изјави за Блумберг Франческо Пападија (на фотосот), виш соработник во Институтот Бригел во Брисел, кој ги водеше пазарните операции на ЕЦБ од 1998 до 2012 година.

Претставниците на ЕЦБ во моментов проучуваат дали ова е сè уште оптимално, а Федералните резерви се обврзаа да задржат слична рамка. Некои функционери, вклучително и членката на Извршниот одбор на ЕЦБ, Изабел Шнабел, се заинтересирани да се префрлат на модел сличен на оној на Банката на Англија, која исто така управува со стапките со помош на долен праг. Иако централната банка на Обединетото кралство има и портфолио на обврзници, нејзината рамка се потпира на банките кои ги позајмуваат парите што навистина им се потребни.

Таквиот систем им овозможува на креаторите на политиката да учат од однесувањето на банките и да станат подобри во проценката на потребите за финансирање, што би можело да го создаде повторно системот на ограничени пари од минатото.

Но, за да го имитира тој систем ќе требаат некои промени. Иако ЕЦБ веќе ги има потребните поставки за да им позајмува пари на банките, официјалните лица треба да ја елиминираат разликата помеѓу стапките по кои тие позајмуваат и прифаќаат готовина или трајно да нудат заеми по цена еднаква на стапката на депозитите, исто како што тоа го прави Банката на Англија.

Понатаму, ако ЕЦБ на крајот сака да го креира повторно системот како што беше пред кризата, ќе мора да ја ограничи количината на пари што се испорачува на банките во еврозоната. Во тој случај, со помалку слободни средства, пазарните стапки би се зголемиле бидејќи банките ќе плаќаат сѐ повисоки каматни стапки за сè пооскудната  ликвидност. Ова повторно би ја воспоставило основната стапка на рефинансирање како референтна вредност.

„Имам некоја носталгија за таков систем на ‘коридор’. Ова може уште еднаш да испадне дека е системот во кој сакаме да бидеме“, изјави за Блумберг Франческо Пападија, виш соработник во Институтот Бригел во Брисел, кој ги водеше пазарните операции на ЕЦБ од 1998 до 2012 година.

Ваквиот систем на „коридор“ исто така не е лесно компатибилен со континуираното квантитативно олеснување во идна криза, бидејќи создавањето вишок ликвидност би ги вратило трошоците за задолжување назад на минимум.

Сепак, пишува Блумберг, што и да одлучат креаторите на политиката на ЕЦБ, нивното време истекува. Од 4,8 трилиони евра во обврзници на ЕЦБ, околу 333 милијарди ќе бидат надвор од билансот до следниот септември. Уште 491 милијарда таргетирани долгорочни заеми истекуваат до крајот на 2024 година.

„Очекувањата се дека ќе се вратиме на нешто како нормална рамнотежа, можеби во 2028 или 2029 година. Верувам дека на прашањето за оптималната рамка дефинитивно ќе се одговори дури во иднина, но добро е да почнеме да зборуваме за тоа“, заклучи Пападија.

коментари3 дена ago

Со АмЧам на тема…Технолошката експанзија неминовно ја потенцира потребата од заштита на интелектуалната сопственост

македонија4 дена ago

„Алкалоид“ со две признанија за придонес во безбедноста и здравјето на своите вработени

македонија6 дена ago

Анализа на Инсајдер ИД и ЕБОР: Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија?

банки6 дена ago

ПроКредит Банка обезбеди дополнителни 60 милиони евра финансиска поддршка за македонските мали и средни претпријатија во соработка со ЕИФ

банки7 дена ago

Нова понуда на хипотекарен кредит од УНИБанка

економија1 недела ago

Брако ќе промовира ново електрично возило на саем во Минхен

банки3 недели ago

Годишниот Извештај за одржливост на ПроКредит Групацијата покажува значителен придонес врз општеството и животната средина

технологии / компании3 недели ago

Таман се навикнавме на четботовите, доаѓаат и AI агенти

регион3 недели ago

Букурешт, Загреб и Атина стануваат сѐ поголеми „чувари на податоци“ на светските технолошки компании

интервју3 недели ago

Марија Кукуноска: Безбедноста и заштитата се фундамент за успешен и одржлив бизнис во време на бројни ризици и кризи