Connect with us

македонија

ЕДС АД: Овие потрошувачи беа снабдени со чиста и обновлива енергија

објавено

на

ЕДС АД соопштува дека, почитувајќи ги договорите за снабдување со електрична енергија во текот на втората половина од 2022 како и првата половина од 2023 година, следниве потрошувачи ги снабдуваше со 100% чиста и обновлива енергија откупена од производители на чиста и обновлива енергија:

ПотрошувачПериод на снабдувањеколичина енергија [MWh]
КЕМЕТ ЕЛЕКТРОНИКС МАКЕДОНИЈА ДООЕЛH2–222.291
H1–232.290
ГЕРЕСХАЈМЕР СКОПЈЕ ДООЕЛH2–222.619
Q1–23 + Apr-231.332
ДМ ДРОГЕРИЕ МАРКТ ДООЕЛ СкопјеH2–22309
Q1–23 + Apr-23145
ВИК Македонија ДООЕЛH2–22782
H1–23743

Количините презентирани во табелата не ја вклучуваат енергијата која потрошувачите задолжително ја откупуваат од пазарниот оператор МЕМО преку своите снабдувачи, а која е производ на повластените производители на електрична енергија кои користат повластени тарифи.

Презентираните податоци се содржани во месечните ОИРКЕЕ извештаи  за набавена електрична енергија, а издадени од операторот на пазарот на електрична енергија МЕМО ДООЕЛ.

EDS hereby publicly states that, respecting its electricity supply contracts during the second half of 2022 and the first half of 2023, has supplied the following customers with 100% clean and renewable energy procured from producers of clean and renewable energy:

CustomerPeriod of supplyEnergy Volume [MWh]
KEMET ELECTRONICS MAKEDONIJA DOOELH2–222.291
H1–232.290
GERRESHEIMER SKOPJE DOOELH2–222.619
Q1–23 + Apr-231.332
DM DROGERIE MARKT DOOEL SkopjeH2–22309
Q1–23 + Apr-23145
WIK MAKEDONIJA DOOELH2–22782
H1–23743

Energy volumes presented in the table exclude the energy volumes which the consumers are obliged to procure from the market operator MEMO through their suppliers, which energy derives from the privileged electricity producers enjoying feed-in tariffs.

Presented data is also contained within the monthly OIRKEE reports on procured electricity, issued by the electricity market operator MEMO DOOEL.

македонија18 минути ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија23 минути ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија20 часа ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки4 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија4 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија4 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

свет4 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија4 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.