Connect with us

македонија

ЕДС одбележа 10 години работа на македонскиот пазар

објавено

на

Во овој момент, балансната група која што ЕДС ја снабдува со електрична енергија ја сочинуваат 578 правни субјекти, од кои 264 се јавни претпријатија и институции, а 314 се приватни компании.

Energy Delivery Solutions (ЕДС) во текот на октомври годинава одбележи 10 години успешна работа на македонскиот енергетски пазар. Компанијата во текот на изминатата деценија со своето делување, кое е секогаш во согласност со највисоките професионални и корпоративни стандарди, изгради имиџ на лидер во областа на трговија со електрична енергија на пазарот за квалификувани потрошувачи.

Преку деловната одлука на грчката национална енергетска компанија PPC SA (Public power corporations) стратешки да инвестира во Република Северна Македонија, ЕДС во 2018 година стана дел од корпорацијата која што важи за енергетски гигант во југоисточна Европа.

„Особено сме горди на она што ЕДС го постигна изминатите 10 години. Остануваме лидери на македонскиот пазар кој што снабдува електрична енергија кон најголемата балансна група и има најголемо учество на македонскиот пазар. Наша цел е да продолжиме во таа насока и во наредниот период, да го зацврстиме и зголемиме нашето учество на пазарот, да ги подобриме услугите кон нашите клиенти. Со таа цел во пресрет на јубилејот изградивме нова интернет страна која што во наредниот период на клиентите ќе им овозможи користење на нови дигитални услуги, како електронско фактурирање и плаќање, ќе инкорпорираме и онлајн платформи за контрола и увид во потрошувачката на електрична енергија“, истакна по повод одбележувањето на главниот извршен директор на ЕДС, Јанис Јанопулос.

Пазарно учество од преку 30%

Во овој момент, балансната група која што ЕДС ја снабдува со електрична енергија ја сочинуваат 578 правни субјекти, од кои 264 се јавни претпријатија и институции, а 314 се приватни компании. Планот на компанијата е во наредниот период да продолжи со добрите деловни пракси, да го инкорпорира корпоративниот бренд на PPC SA во своето работење и континуирано да го зголемува своето портфолио.

„Во текот на 2021 и 2022 година ЕДС забрзано го зголеми своето портфолио на клиенти откако многу наши конкуренти им ги откажуваат договорите на потрошувачите. Нашите интерни процени се дека во моментов на македонскиот енергетски пазар имаме учество поголемо од 30 отсто од отворениот дел од пазарот. Наша цел е да го зголеми тој процент до крајот на година и со тоа темпо да продолжиме и во текот на 2023 година. Уверени сме дека на македонскиот пазар во моментов ЕДС е најдобрата опција за снабдување со електрична енергија на слободниот пазар имајќи ја предвид нашата понуда која што е особено поволна за клиентите, предвидливоста која што има ја овозможува во однос на планирање на нивните трошоци и секако гаранцијата дека секогаш ќе имаат навремена и непрекината испорака“, вели Илијас Тсукалас, главен финансиски директор.

И покрај неизвесноста која што ја носи енергетската криза ЕДС може да гарантира сигурна и стабилна испорака на електрична енергија.  Очекувањата се дека ЕДС 2022 година ќе заврши со вкупно учество на македонскиот пазар за квалификувани потрошувачи од 33 отсто.

„На нашиот пазар ЕДС е компанија со најголем основачки капитал од близу 5,5 милиони евра и со тоа ЕДС ја гарантира својата стабилност пред домашните комерцијални банки кои не’ подржуваат во нашето оперативно работење. ЕДС никогаш не откажала и нема да откаже договор заради неможност да набави енергија. Нашите сопствени финансиски капацитети, поткрепени дополнително со корпоративна гаранција од нашата мајка фирма (PPC SA) се сосема доволни да обезбедиме енергија за целата наша балансна група. Во моментов, следејќи ги пазарните движења на цените како и однесувањето на конкуренцијата, покрај веќе склучените договори за кои гарантираме испорака на енергија согласно договорените цени, за нови договори нудиме модел на претплата со што компаниите можат да заштедат уште некој процент од цената бидејќи претплатата на ЕДС ги намалува финансиските трошоци за користење на рамковни кредити од комерцијалните банки. Претплатата може да биде месец за месец или на годишно ниво за што следи уште дополнителен попуст“, вели Златко Черепналкоски, извршен директор за продажба и маркетинг во ЕДС.

Наплатата од јавните претпријатија најголем предизвик

Енергетската криза наметна голем број предизвици не само за компаниите од енергетскиот сектор туку за секоја компанија. Драстичниот раст на цената на електрична енергија предизвикаа неизвесност кај компаниите, а тоа пак проблеми и во наплатата на испорачаната електрична енергија.

„Она што нам ни е претставува загриженост во изминатиот период, а стравуваме дека доколку не се најдат соодветните механизми, ќе продолжи да биде проблем и во наредниот период е наплатата од јавните претпријатија особено оние чии основачи се единиците на локалната самоуправа. За да обезбедиме непречено снабдување со енергија особено во ситуација кога цената на електричната енергија се менува од час во час, а ЕДС истата ја плаќа авансно односно однапред, континуитетот на снабдување за целата балансна група понекогаш зависи од ажурноста со која што клиентите ги подмируваат своите финансиски обврски согласно договорите. Нашата компанија има целосно разбирање за предизвиците со кои што се соочуваат сите деловни субјекти, во енергетска и во финансиска смисла, и кога некои од нашите клиенти ќе се соочат со сериозно доцнење со плаќањето се обидуваме да постигнеме договор во заемен интерес, како плаќање на долгот на рати, но, за жал понекогаш доаѓаме во ситуација во која што за да ја заштитиме целата баланса група и стабилноста во снабдувањето, принудени сме да ја прекинеме испораката кон некој од клиентите“, вели Димитар Ивановски, раководител на правен оддел во ЕДС.

Сепак, како општествено одговорна компанија, апелираме до општините, јавните претпријатија  и јавноста дека во постојните услови во енергетскиот сектор од клучно значење е редовното и навремено подмирување на сметките за електрична енергија, разумното и одговорно планирање на буџетите за потрошувачка на електрична енергија од страна на надлежните сектори во општините и јавните претпријатија и секако рационално користење на енергијата.

По повод јубилејот компанија ќе спроведе низа активности за негово одбележување како општествено одговорни акции и реализација на проекти кои што ќе допринесат по подобри услови за работа на енергетски пазар, како за компаниите снабдувачи со електрична енергија така и за нашите клиенти.

Инаку, ЕДС ги има единствените лиценцирани брокери на берзата за струја, а компанијата е членка и на меѓународната берза набавка на струја, со што компаниите и домаќинствата кои набавуваат струја од нашата компанија ќе бидат сигурни во договорената цена и квалитетот на испораката. Во текот на своето постоење ЕДС изгради и своја регионална мрежа со претставништва во Бугарија, Србија, Косово, Хрватска, Црна Гора, Романија, Унгарија и Словачка.

економија1 ден ago

Конференцијата на ПроКредит Банка и ЕБОР „Круг на нови можности“ за поддршка на младите претприемачи и жените во бизнисот

македонија2 дена ago

Живко Мукаетов прогласен за премиум партнер на манифестацијата „Оскар на хуманоста“ на Црвен крст

економија3 дена ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

економија1 недела ago

Преку примери претставени еколошките и одржливите стандарди на комплексот „Гранд Скопје“ на Конференцијата за комерцијални недвижности

македонија1 недела ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија1 недела ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија1 недела ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион1 недела ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија1 недела ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

македонија1 недела ago

Зелена иднина за секое дете

регион1 недела ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

економија1 недела ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

свет1 недела ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%