Connect with us

економија

Е-трговија: Двоцифрен раст и на вредноста и на бројот на онлајн трансакциите

Во првите 9 месеци од 2023 година потрошени 29.9 милијарди денари во е-трговијата во Македонија

објавено

на

Со домашни картички кон домашни е-трговци во првите 9 месеци од 2023 година остварени се 19.5 милијарди денари и остварен е раст од 13% во споредба со истиот период минатата година. Трендот на пораст на онлајн купувањето во странство со домашни картички продолжува и во првите 9 месеци од 2023 година кога се остварени 9.2 милијарди денари што преставува раст од 30.4% во споредба со истиот период минатата година. Странците кон домашните трговци направиле онлајн трансакции во износ од 1.24 милијарди денари односно остварен е пораст во првите 9 месеци од 2023 година од 22.2% во однос на истиот период минатата година. Кон македонските е-трговци се слеале 20.7 милијарди денари остварени од домашни и странски картички во разгледуваниот период што значи пораст од 13.2% во однос на истиот период минатата година.

Согласно најновите објавени податоци за безготовински платежни трансакции на виртуелните места на продажба на Народната банка на Република Северна Македонија во периодот јануари – септември 2023 година, вкупната вредност на онлајн трансакциите реализирани во земјата и во странство со домашни и странски картички, изнесува 29.9 милијарди денари (3.3 милијарди денари просечно месечно) што претставува пораст од 18.2% во однос на истиот период минатата година кога е остварена вредност од 25.3 милијарди денари (2.8 милијарди денари просечно месечно). Гледано по месеци, највисок пораст од 22.03% на вкупните онлајн трансакции е остварен во март, а најнизок од 12.5% во април во однос на истите месеци минатата година.

Со домашни картички кон домашни е-трговци во првите 9 месеци од 2023 година остварени се 19.5 милијарди денари и остварен е раст од 13% во споредба со истиот период минатата година. Трендот на пораст на онлајн купувањето во странство со домашни картички продолжува и во првите 9 месеци од 2023 година кога се остварени 9.2 милијарди денари што преставува раст од 30.4% во споредба со истиот период минатата година. Странците кон домашните трговци направиле онлајн трансакции во износ од 1.24 милијарди денари односно остварен е пораст во првите 9 месеци од 2023 година од 22.2% во однос на истиот период минатата година. Кон македонските е-трговци се слеале 20.7 милијарди денари остварени од домашни и странски картички во разгледуваниот период што значи пораст од 13.2% во однос на истиот период минатата година.

Нина Ангеловска, претседателка на АЕТМ
„Остварениот пораст на вредноста на онлајн трансакциите кон домашните е-трговци во првите 3 квартали од скоро 13.2% спрема истиот период лани, како и зголемувањето на понудата до септември оваа година со нови 117 интернет продажни места ни дава позитивни сигнали за домашната е-трговија како на страната на побарувачката така и на страната на понудата.“

Позитивни сигнали за домашната е-трговија

Што се однесува до структурата, според резидентноста на е-трговецот и издавачот на платежните картички може да се забележи дека расте и вредноста на домашни платежни картички кон странство, но и на странски платежни картички кон домашни е-трговци. Така, од потрошени 7.0 милијарди денари со домашни платежни картички кон странство во првите 9 месеци од 2022 година, оваа година за истиот период се потрошиле 2.2 милијарди денари повеќе или вкупно 9.2 милијарди денари. Додека со странски картички кон македонски е-трговци во првите 9 месеци од 2023 година се потрошиле 1.0 милијарди денари, а сега 1.2 милијарди денари, односно 0,2 милијарди повеќе.

Вкупниот број на направени онлајн трансакции во првите три квартали од 2023 година изнесува 14.2 милиони трансакции, што преставува пораст од 15.1% во однос на бројот на направените трансакции во истиот период минатата година (12.3 милиони трансакции).

И во текот на првите 9 месеци од 2023 година се забележува пораст на новоотворени интернет продажни места, па така во првите 9 месеци од 2023 година се отворени 117 нови интернет продажни места.

“Трендот на раст како на вредноста така и на бројот на онлајн трансакциите продолжува според најновите податоци на НБРСМ и тоа растот е и понатаму двоцифрен. Растот во вредноста на вкупните онлајн трансакции во првите 9 месеци од 2023 година изнесува 18.2% во споредба со истиот период минатата година. Се намалува и понатаму учеството на трансакциите кон домашни е- трговци во вкупните онлајн трансакции од 72% во првите 9 месеци од 2022 на 69% во истиот период 2023 година.“, вели претседателката на АЕТМ, д-р. Нина Ангеловска.

Но, таа додава и дека остварениот пораст на вредноста на онлајн трансакциите кон домашните е-трговци во првите 3 квартали од скоро 13.2% спрема истиот период лани, како и зголемувањето на понудата до септември оваа година со нови 117 интернет продажни места ни дава позитивни сигнали за домашната е-трговија како на страната на побарувачката така и на страната на понудата.

„Продолжуваме будно да го следиме прогресот и развојот на е-трговијата, како и да преземаме соодветни активности и иницијативи за унапредување на климата за македонската е-трговија.”

Неодамна Асоцијацијата за е-трговија на Македонија со поддршка на Консалтинг за стратешки развој во рамки на проектот на УСАИД „Активност за јакнење на деловниот екосистем” го публикуваше унапредениот единствен регистар на е-трговци каде на јавноста сега и се достапни сите е-трговци по категории, кои се објавени во соработка со 5те банки кои нудат процесирање на е-трансакции во е-трговија.

економија9 часа ago

Конференцијата на ПроКредит Банка и ЕБОР „Круг на нови можности“ за поддршка на младите претприемачи и жените во бизнисот

македонија1 ден ago

Живко Мукаетов прогласен за премиум партнер на манифестацијата „Оскар на хуманоста“ на Црвен крст

економија3 дена ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

економија6 дена ago

Преку примери претставени еколошките и одржливите стандарди на комплексот „Гранд Скопје“ на Конференцијата за комерцијални недвижности

македонија6 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија6 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија1 недела ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

македонија1 недела ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

регион1 недела ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија1 недела ago

Зелена иднина за секое дете

регион1 недела ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

економија6 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија6 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

свет1 недела ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%