Connect with us

економија

За годинава предвидени 30 милиони евра за поддршка на нови вработувања

објавено

на

Оперативниот план за вработување што го усвои Владата е предвидено да опфати околу 15.000 лица, а за програмите, мерките и услугите за вработување се предвидени повеќе од 1,8 милијарди денари.

Владата вечра го разгледа и прифати Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2022 година.

Со Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2022 година се утврдуваат програмите, мерките и услугите за вработување кои ќе обезбедат создавање нови работни места, поддршка за креирање нови работни места и зголемување на вработливоста на невработените лица, посебно на младите, долгорочно невработените и корисниците на право на парична помош од социјална заштита, како и поддршка на невработените лица на кои им престанал работниот однос во текот на кризата предизвикана поради пандемијата со КОВИД-19, односно од 11.03.2020 година.

Оперативниот план за вработување е предвидено да опфати 14.685 лица, а за програмите, мерките и услугите за вработување се предвидени повеќе од 1,8 милијарди денари.

економија6 часа ago

ИТ компанијата Proxiad SEE отвори нова канцеларија во Скопје

свет11 часа ago

Франција и Шпанија се најпосетените светски дестинации

македонија11 часа ago

Создадовме автентично винско туристичко доживување во радовишкиот крај!

менаџмент / маркетинг11 часа ago

Теорија, пракса и понекое пророштво

свет11 часа ago

Технолошките гиганти отпуштаат преку 50 илјади вработени

македонија11 часа ago

5 причини зошто становите во градба се одлична инвестиција

регион11 часа ago

Во Хрватска пристигнуваат три светски хотелски брендови во исто време

технологии / компании11 часа ago

Амазон е највреден бренд на планетава, Дојче Телеком прв во  Европа

менаџмент / маркетинг11 часа ago

Покажување емпатија, демонстрирање вредност, уникатна презентација

економија11 часа ago

Од специјалниот прилог „Брендови“: Како пандемијата и кризата ги променија бренд стратегиите?

македонија1 недела ago

Истражување: Македонија е лидер во регионот во пушење најевтини цигари

свет1 недела ago

Дојче Телеком е највредниот бренд во Eвропа

македонија4 дена ago

Европски квиз на пари по петти пат за македонските ученици

македонија3 дена ago

Во првите 9 месеци од 2022, со македонски картички кон македонски е-трговци се реализирале 17.3 милијарди денари, со раст од 20%

економија3 дена ago

Започна со работа реконструираната течна фарбара во БРАКО во Велес – инвестиција од 150 илјади евра

македонија11 часа ago

Создадовме автентично винско туристичко доживување во радовишкиот крај!

свет11 часа ago

Технолошките гиганти отпуштаат преку 50 илјади вработени

интервју11 часа ago

Славица Кутиров: Со примена на новите сервиси и напредни технологии, дигиталната Царина станува реалност

технологии / компании11 часа ago

Амазон е највреден бренд на планетава, Дојче Телеком прв во  Европа

економија11 часа ago

Давос 2023: Како елитниот собир стана магнет за теоретичарите на заговор?