Connect with us

економија

За празникот на лозарите и винарите „Тиквеш“ го претстави првото вино од сертифицирано органско грозје

објавено

на

Првото вино од сертифицирано органско грозје „Domaine Lepovo Chardonnay 2021“ наскоро ќе биде пласирано на пазарот. Покрај него, почнувајќи од бербата 2021, сите останати вина од поседот Лепово ќе бидат произведени од органско грозје, што претставува значајна придобивка која ја зголемува нивната додадена вредност и конкурентска предност.

Во рамки на годинешното традиционално одбележување на Свети Трифун, празникот на лозарите и винарите, винарската визба „Тиквеш“ го претстави на јавноста „Domaine Lepovo Chardonnay“ од бербата 2021 – првото вино од сертифицирано органско грозје. Органското производство на поседот Лепово е резултат на определбата на „Тиквеш“ за следење на најсовремените светски трендови во одгледување на грозје и производство на вино, а истовремено претставува и интегрален дел од стратегијата и активностите за одржлив развој и зелена трансформација на винарницата.

„Иднината на развојот на македонската винска индустрија е во производството на вина кои се барани од страна на потрошувачите на домашниот и на светските пазари. Потрошувачите, особено новите генерации, стануваат се повеќе свесни за органското производство и сакаат да консумираат производи кои се произведени во склад со природата. Следејќи ги ваквите трендови, ,Тиквеш’ започна со производство на автентични вина од органско грозје кои сѐ повеќе стануваат главен избор на потрошувачите ширум светот“, велат од „Тиквеш“.

Органското грозје се произведува по строга регулатива која бара ограничено користење на било какви средства за заштита и третмани. Сертификатот за органско производство е гаранција дека тие вина се произведуваат од грозје кое се одгледува на начин кој е во согласност со природата, при што се применуваат и одредени специфични постапки како што се редукција на приносот на лозите и ноќната берба на грозјето со кои се овозможува поголема концентрација на сите примарни ароматични компоненти. Дополнително, воведени се и посебни енолошки постапки. Такви се примената на т.н. диви квасци кои природно се создаваат на зрната од грозјето, како и одлежувањето и зреењето на виното во посебни бетонски танкови и амфори кои овозможуваат вината произведени на ваков начин да имаат врвни, уникатни карактеристики кои се одлика за премиум вина.

Инаку, првото вино од сертифицирано органско грозје „Domaine Lepovo Chardonnay 2021“ наскоро ќе биде пласирано на пазарот. Покрај него, почнувајќи од бербата 2021, сите останати вина од поседот Лепово ќе бидат произведени од органско грозје, што претставува значајна придобивка која ја зголемува нивната додадена вредност и конкурентска предност.

Составен дел од настанот за промоција на првото вино од сертифицирано органско грозје беше и традиционалното закројување на лозите кое се одржа во присуство на голем број партнери, лозари, дипломати, вински познавачи и пријатели на „Тиквеш“.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

банки3 дена ago

Потрошувачки кредит на УНИБанка АД Скопје со одлична понуда за рефинансирање и бонус од 1.000 денари при онлајн аплицирање

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават