Connect with us

економија

Иван Штериев објаснува зошто Берзата купи 10% од акциите на Депозитарот: Се отвораат бројни заеднички развојни можности и за двете институции

објавено

на

„Ова подразбира воспоставување на уште поблиски деловни и стратешки билатерални релации и реализација на дополнителни синергии, заеднички проекти и инвестиции во повеќе сегменти, со особен нагласок на ИТ аспектите и набавката и користењето на ИТ опремата“, објаснува директорот на Македонска берза.

Македонската берза неодамна се стекна со акции во Централниот депозитар со хартии од вредност, одлука, за којшто директорот на Берзата, Иван Штериев, објаснува дека е мотивирана од повеќе причини и е нешто што како појава постои на многу други пазари. Со оваа трансакција берзата засега се стекна со 10% од акциите на Депозитарот и самиот потег значи спроведување на претходна одлука на Одборот на директори на Берзата за стекнување на сопственички удел во оваа институција.

„Постојат бројни развојни можности и потенцијали во работењето и функционирањето на Берзата и Депозитарот во доменот на т.н. вертикална интеграција на овие две инфраструктурни пазарни институции. Ова подразбира воспоставување на уште поблиски деловни и стратешки билатерални релации и реализација на дополнителни синергии, заеднички проекти и инвестиции во повеќе сегменти, со особен нагласок на ИТ аспектите и набавката и користењето на ИТ опремата“, објаснува Штериев за Капитал.

Во моменталните услови, како што вели тој, ова сопственичко поврзување е уште пологично поради постоење на иста структура на доминантните акционери во двете организации. Тој додава, дека од аспект на Берзата, ова отвора можности во услови на ниски каматни стапки и одредени нормативни ограничувања за инвестирање на нејзините финансиски средства, тие ефикасно да се пласираат.

„Истовремено, уверени сме дека со овој деловен потег ќе се зголеми акционерската вредност на моменталните акционери во Берзата и ќе се зголеми специфичната тежина на Македонската берза во процесите на регионалните интеграции.“

Кога сме кај темата регионалните интеграции на пазарите на капитал, да потсетиме дека Загрепската берза веќе поседува удел во Македонската берза и минатата година се обиде да го зголеми позначајно, преку учество на јавната берзанска аукција, кога се продаваа 10% акции од Берзата што беа во сопственост на Еуростандард банка, која отиде во стечај. Меѓутоа, неуспешно, и како што вели Штериев, тоа го забави процесот на посериозно влегување на Загрепска берза во Македонска берза и сега таа поседува нешто над 7% од акциите.

„Уште еднаш се покажаа разликите помеѓу деловниот резон и начинот на вреднување на акциите од страна на локалните пазарни играчи наспроти странските инвеститори. Воедно, во овој конкретен случај странскиот инвеститор мораше сите постапки да ги прави најтранспарентно, со што веројатно привлече конкуренција којашто има сосема други приоритети што не се поврзани со развој на домашниот пазар на капитал.“, смета Штериев.

Тој потсетува, што е истакнато и во повеќе наврати досега, дека интегрирањето во некоја поголема берзанска групација е повеќегодишно настојување на Македонска берза како одговор на лимитираните автономни фактори за поекспанзивен развој и потребата од посеопфатен know-how  и бизнис вмрежување.

„Поради ова,  и нашите акционери одлучија во Одборот на директори да имаме и претставник на Загрепската берза. А, што се однесува до тековната соработка помеѓу нашите две берзи, таа е на завидно ниво во повеќе области, почнувајќи од проектите во рамките на СЕЕ ЛИНК, преку crowdfunding платформата Funderbeam, па се’ до заедничка понуда на едукациски обуки. Очекуваме поголема соработка на двете берзи и отворање на нови развојни проекти, чиешто интензивирање би било поврзано со евентуалното дополнително зголемување на сопственичкиот удел на Загрепската берза. “

свет5 часа ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија1 ден ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет4 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет4 дена ago

Пустината под вода

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават