Connect with us

свет

Има доволно пари во светот за да се инвестира

Пазари на капитал

објавено

на

Има доволно пари во светот за да се инвестира на пазарите на капитал и се чини дека тоа ќе земе поголем замав во иднина поради политиките на централните банки и земјите. Пазарот затоа неодоливо се форсира на повисоко ниво. Во изминативе недели, парите беа привлечени главно од индустријата, како и биотехнологијата, услугите (туризам, угостителство итн.), автомобилската индустрија, финансиите, како и сè што е поврзано со заштитата на животната средина и зелената енергија. Од друга страна, гледаме помал интерес за технолошките гиганти, бизнисите со работа од дома и трговија преку Интернет, како и прехранбените компании и некои фармацевтски гиганти.

Генерали Инвестментс
(редакциска опрема Капитал)

Крајот на ноември донесе забавување на светските пазари на капитал. Бројот на случаи позитивни на ковиди-19 забави и благо опадна во последната недела. Има нешто помалку од 600.000 случаи на ден во светот, со бројка на смртни случаи која надминува 12.000 во одделни денови, но се чини дека вториот бран го достигна својот врв. Минатата недела немаше нови информации за вакцината. Повеќе информации може да се очекуваат на крајот на годината или на почетокот на следната.

Големиот број на новозаразени со коронавирус повторно доведе до затворање, слично на она од пролетта, што ќе има големо негативно влијание врз економијата. Најновите економски податоци за растот на БДП за третиот квартал на 2020 година, во споредба со истиот период во 2019 година, покажуваат пад во сите земји на ЕУ. За последниот квартал може да се очекуваат уште полоши податоци. Затоа, земјите продолжуваат со постојните и преземаат нови мерки за ублажување на економските тешкотии. Задолженоста и дефицитот кај јавните финансии растат.

Аналитичарите гледаат подалеку, во 2021

Пазарите продолжуваат да го гледаат ова како краткорочен ефект сè додека не заврши пандемијата. Според нивните согледувања вакцините ветуваат непосреден крај на пандемијата и враќање во нормала. Оптимизмот изгледа е малку пребрз, бидејќи нормализацијата може да се очекува само во текот на летото, под услов вакцините да функционираат, но инвеститорите продолжуваат да ги менуваат инвестициите помеѓу индустриите и компаниите. Претходно најпогодените индустрии и акции продолжуваат да бидат попривлечни, иако многу непознати остануваат отворени.

Сагата за изборите во САД е при крај, иако Трамп сè уште нема да го признае поразот. Но, било каква промена има мала веројатност за настанување. Администрацијата на Бајден ја добива својата прва форма и пазарот реагираше позитивно на најавата за назначување на поранешниот претседател на ФЕД, Џенет Јелен за иден министер за финансии. Може да очекуваме посилен стимул на почетокот на следната година, така што на тоа реагираше и доларот, кој претрпе мала загуба на својата вредност во последните денови во споредба со другите глобални валути.

За инвеститорите, сегашното затворање на економиите и како последица на тоа лошите економски податоци од крајот на 2020 година и почетокот на 2021 година остануваат ирелевантни. Аналитичарите зборуваат за втората половина на 2021 и 2022 година, кога веќе нема да има пандемии и кога се очекува значителен раст на БДП, профитите и деловната активност. Светот се гледа низ розови очила. Охрабрувачки е тоа што кинеските економски податоци продолжуваат да се зајакнуваат, давајќи добри перспективи за 2021 година.

Пазарот се форсира на повисоко ниво

Дури и минатата недела, пазарите продолжија да растат бавно. Лудите бројки на раст во размената на сектори и индивидуални акции се забавени, но компаниите од погодените индустрии продолжуваат да привлекуваат поголем интерес. Бидејќи овие фирми имаат мала тежина во глобалните индекси, во кои доминираат технолошки гиганти кои зачекорија во последно време, промените во најголемите светски индекси остануваат мали.

Има доволно пари во светот за да се инвестира на пазарите на капитал и се чини дека тоа ќе земе поголем замав во иднина поради политиките на централните банки и земјите. Пазарот затоа неодоливо се форсира на повисоко ниво.

Во изминативе недели, парите беа привлечени главно од индустријата, како и биотехнологијата, услугите (туризам, угостителство итн.), автомобилската индустрија, финансиите, како и сè што е поврзано со заштитата на животната средина и зелената енергија. Од друга страна, гледаме помал интерес за технолошките гиганти, бизнисите со работа од дома и трговија преку Интернет, како и прехранбените компании и некои фармацевтски гиганти. Договорот за Брегзит изгледа близок, но така се чинеше многу пати досега. Но, ако се случи, можеме да очекуваме дека европските берзи ќе остварат благ пораст во споредба со САД. Договорот ќе отстрани голема пречка или ризик за европскиот пазар, особено од гледна точка на американските и глобалните инвеститори. Помалите пазари продолжуваат да остануваат крајно непредвидливи и под силно влијание на индивидуалните вести. Затоа, претпазливоста не е излишна.


Совети за инвеститорите

Да не се случи од дрвото да не ја видиме шумата

Како инвеститори во овој момент, не смееме да заборавиме на долгорочните трендови и премногу да загледуваме во дрвото, бидејќи ќе превидиме што се случува со шумата. Дигитализацијата, автоматизацијата, е – трговијата, работата од дома, почистата енергија, работењето во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ESG се долгорочни трендови. Компаниите и индустриите на кои им е тешко да се прилагодат на ова, ќе станат сè помалку популарни меѓу инвеститорите.

Информациите за вакцините и ликвидноста од страна на централните банки ќе продолжат да ги обликуваат берзите. На краток рок, технолошките гиганти веројатно достигнаа врв со најавите за можна вакцина, а вниманието е насочено и кон другите сегменти на пазарот. На долг рок, акциите на технолошките компании и акциите на компаниите од е – трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст, но остануваат скапи, па инвеститорите ќе бидат повнимателни и воздржани. Скапите обврзници и негативните приноси од банкарски производи продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите во инвестиции во акции.

Поради очекуваните вакцини и позитивниот исход во американската политика, инвестирањето во акции денес е помалку ризично отколку порано. Остануваме посветени на општата препорака дека е неопходна диверзификација на портфолиото. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Продолжува ликвидносната поддршка и за обврзници и за акции, а интересот на инвеститорот за технолошки акции ќе продолжи да биде силен, но како што видовме со високи процени, претпазливоста не е излишна, бидејќи неодамнешните корекции се многу брзи.

Можностите надвор од технолошкиот сектор се привлечни, иако силниот скок на некои места можеби започна да ја надминува реалноста во работењето на овие компании. Главните двигатели на растот на овие акции и индустрии (финансии, индустрија, енергија, материјали, некои други циклични индустрии) се пониските процени и промените во очекуваното идно работење на компаниите, а се резултат на очекувањата за вакцината.

Најновите деловни резултати во некои „заборавени“ индустрии се охрабрувачки и ако вакцината навистина се појави на пазарот пролетта 2021 година, тогаш динамиката во најпогодените сектори ќе се промени од темел и ротацијата помеѓу индустриите ќе се интензивира. Историјата нè учи дека индустриите со многу високи процени имаат тенденција да даваат потпросечни приноси во следната деценија.

Трендот на раст на пазарите исто така може да продолжи како резултат на очекуваниот стимул, кој ќе биде повеќе насочен кон индустријата, инфраструктурата и еколошкиот живот и структурата на растот ќе се промени. Можно е носители на растот на индексот да не бидат најголемите технолошки компании, туку други помали. Затоа е неопходен балансиран пристап кон инвестициите, а поголема тежина во форма на индивидуални учества може да се даде на индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде процените не се претерани. Ова вклучува главно здравство, индустрија и нега, но исто така и повеќе засегнати индустрии со цел да се додаде малку зачин. Инвеститорите со долгорочни цели на заштедата треба да истраат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период.

Како инвеститори во овој момент, не смееме да заборавиме на долгорочните трендови и премногу да загледуваме во дрвото, бидејќи ќе превидиме што се случува со шумата. Дигитализацијата, автоматизацијата, е – трговијата, работата од дома, почистата енергија, работењето во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ESG се долгорочни трендови. Компаниите и индустриите на кои им е тешко да се прилагодат на ова, ќе станат сè помалку популарни меѓу инвеститорите. Иако флуктуациите во една или друга насока можат да бидат силни, тие сами не треба да не’ заведуваат кога размислуваме како да го структурираме и позиционираме портфолиото за долг период на заштеда.

Continue Reading
економија2 days ago

Нето извозот од ТИРЗ зголемен за 17% лани

интервју2 days ago

Зоран Заев: Со стабилизирање на состојбата од пандемијата ефектите од нашите економски политики ќе бидат видливи

свет2 days ago

Демократијата одговара брутално кога е земена „здраво за готово“

економија2 days ago

Банкарите велат ќе биле „подарежливи“ со кредити годинава

македонија2 days ago

10-тото јубилејно издание на BIWC – Балкански интернационален вински натпревар 2021 година во Македонија

македонија2 days ago

„Алкалоид“ исплати новогодишен надомест од 25.000 денари за своите вработени и донираше 1,2 милиони евра за заедницата во 2020 година

економија2 days ago

Македонската економија на среден и долг рок (2)

свет2 days ago

Каква година ќе биде 2021 за инвеститорите

менаџмент / маркетинг2 days ago

Доаѓа ерата на “пост – менаџментот“

менаџмент / маркетинг2 days ago

Дали сте саботирани од сопствената цел за остварување поголема продажба?

интервју2 days ago

Зоран Заев: Со стабилизирање на состојбата од пандемијата ефектите од нашите економски политики ќе бидат видливи

економија5 days ago

Одобрена е првата група на кредитни барања од Ковид 3 бескаматната кредитна линија

економија4 days ago

10-тото јубилејно издание на BIWC – Балкански интернационален вински натпревар годинава ќе се одржи во Македонија

економија2 days ago

Нето извозот од ТИРЗ зголемен за 17% лани

економија3 days ago

Неби Хоџа, СКСЗМ: Да се укине данокот на добивка до 2022 година за најпогодените компании од пандемијата

здравје6 days ago

Средствата за дезинфекција од “Алкалоид” со докажано дејство против SARS-CoV-2 (COVID-19)

економија6 days ago

ССК бара финансиската помош за исплата на плата и бескаматните кредити да траат најмалку до април

свет2 days ago

Демократијата одговара брутално кога е земена „здраво за готово“

економија2 days ago

Банкарите велат ќе биле „подарежливи“ со кредити годинава

економија2 days ago

Македонската економија на среден и долг рок (2)