Connect with us

свет

Инфлацијата се надвиснува како опасност

Пазари на капитал

објавено

на

Економските податоци ширум светот се солидни, очекувањата за раст на БДП за 2021 година се подобрија во последните неколку недели, а очекувањата за 2022 година се исто така големи. Прекумерната инфлација и пред сè, зголемувањето на потрошувачките цени може значително да ги влоши геополитичките тензии. Ситуацијата станува слична во 2011 година, кога зголемувањето на цените на стоките резултираше со тензии на пазарите во развој и доведе до цела низа настани како арапска пролет, крвави револуции и локални војни.

Генерали Инвестментс
(опремата на текстот е редакциска)

Со подобрите временски услови, доаѓа и смирување на пандемијата во Европа и САД. Иако делови од Азија, особено Индија, се сериозно погодени и податоците и бројките што доаѓаат оттаму се несигурни, останува фактот дека пандемијата во Европа и САД барем привремено се повлекува. Ова пак води кон забрзано олабавување на јавниот живот и поголем економски оптимизам.

Летото на Стариот континент се чини дека е понормално од пролетта, бидејќи забрзаната вакцинација очигледно значително го намалува процентот на сериозно болни, дозволувајќи им на владите да го ослободат од рестрикции услужниот сектор, особено угостителството и туризмот.

Пазарите го прифаќаат ова со раширени раце, но се чини дека ова сценарио е веќе вклучено во постојните нивоа, бидејќи динамиката на раст запре. Загриженоста главно се однесува на зголемувањето на цените на стоките и натамошните проблеми во синџирите за снабдување и логистика.

Секојдневно гледаме нови рекорди на пазарите на стоки и тоа ќе мора да се прелее на крајните цени за потрошувачите. Пазарот на труд во САД е послаб отколку што надворешно изгледаше во изминатиот месец, но различните стимулативни политики досега успешно го ублажуваа ова. Овие мерки се инфлаторни во ова опкружување на олабавување на јавниот живот, а нивото на инфлација во следните месеци останува најчесто споменувана бројка овие денови. Бидејќи Европа заостанува зад Соединетите држави, се поставува прашањето какво понатамошно забрзување во  Европа може да даде отворањето на европските држави.

Да не се заборават геополитичките тенденции

Не се заборавени ниту геополитичките тенденции. Напротив, постои чувство дека ситуацијата меѓу Кина и САД и Европа се влошува. Европа очигледно зачекори посилно кон американската страна од релативно неутралниот став. Кина го придружуваше ова со силни предупредувања, но сега засега се занимава со дисциплинирање на нејзините технолошки компании, каде што е јасно дека нема да дозволи монополски пристап како во САД, каде што корпорациите ќе диктираат политика и трендови.

Економските податоци ширум светот се солидни, очекувањата за раст на БДП за 2021 година се подобрија во последните неколку недели, а очекувањата за 2022 година се исто така големи. Прекумерната инфлација и пред сè, зголемувањето на потрошувачките цени може значително да ги влоши геополитичките тензии. Ситуацијата станува слична во 2011 година, кога зголемувањето на цените на стоките резултираше со тензии на пазарите во развој и доведе до цела низа настани како арапска пролет, крвави револуции и локални војни. Овој пат, во игра се уште поголеми обложувања, па минатата недела централните банки ги смирија духовите со засилена реторика, притоа одржувајќи многу опуштена монетарна политика што останува бедем против проблемите со ликвидноста.

Пазарите остануваат близу до рекордно највисоките нивоа, но и покрај одличните деловни податоци, тие не беа во можност да се движат повисоко во првиот квартал. Впечаток е дека трендот е уморен, дека сите добри вести се веќе вклучени во овие нивоа и дека проценките се едноставно превисоки за понатамошен раст. Индивидуалните избувнувања се забележуваат само на полокализирани пазари, каде што понекогаш магловитите продажби се полесни и помалку контролирани. Стравот од инфлација ги принудува инвеститорите надвор од технологијата и високо ценетите компании, кои од друга страна имаат најголеми пондери во индексите, па затоа видовме благ пад на индексите во последните денови, иако одредени циклични компании, особено од индустријата, финансиите и материјалите, достигнуваат нови врвови.

Се очекуваат поголеми откупувања на сопствени акции

Бизнисите затоа брзаат да најдат извори на финансирање кои остануваат на рекордно ниско ниво. Така и покрај големиот вишок на ликвидност на сметките, Амазон ќе издаде 18,5 милијарди долари обврзници за рефинансирање и купување на сопствени акции. Генерално, се очекуваат зголемени откупи на сопствени акции на корпорации во следните два месеци, бидејќи резултатите од првиот квартал покажаа многу добра финансиска слика, а компаниите најавија зголемени откупи на сопствени акции.

Пазарите на обврзници исто така се повеќе или помалку на место, а податоците од пазарот на труд во САД се полоши од очекуваните. Очекувањата за зголемување на каматните стапки во втората половина на 2022 година се оладија и како резултат на тоа, потребните приноси на американските обврзници благо паднаа, но од друга страна, растечките стравувања од инфлација продолжуваат да ја намалуваат привлечноста на долгорочните обврзници. Бизнисите затоа брзаат да најдат извори на финансирање кои остануваат на рекордно ниско ниво. Така и покрај големиот вишок на ликвидност на сметките, Амазон ќе издаде 18,5 милијарди долари обврзници за рефинансирање и купување на сопствени акции.

Генерално, очекуваме зголемени откупи на сопствени акции на корпорации во следните два месеци, бидејќи резултатите од првиот квартал покажаа многу добра финансиска слика, а компаниите најавија зголемени откупи на сопствени акции. Ова, заедно со огромната заштеда на населението и релативно оптимистичките прогнози на компаниите, ги ограничуваат посилните корекции на пазарите, бидејќи секоја исправка веднаш привлекува нови инвеститори.

Она што може да ја надмине техниката е изненадувачка бројка што пазарот не ја зема предвид, како што е повисока инфлација од очекуваната или на пр. геополитичко затегнување. Доларот изгуби од својата вредност во последните денови и се помести на 1,21 УСД за евро, но поместувањата не се толку големи што може да се каже дека отстапуваат од вообичаената флуктуација.

Совети за инвеститорите

Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет

Финансиите, особено банките, остануваат шпекулативни инвестиции во случај инфлацијата да ги надмине очекувањата. За малку потрпеливи инвеститори, на пазарите во развој, кинеските акции остануваат привлечни, со оглед на зголемениот геополитички ризик и кинеската дисциплина на технолошките компании. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда потребно е да издржат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период.

Пандемијата, стимулот на владата, ликвидноста на централната банка и геополитиката ги обликуваат берзите. Според последните резултати, акциите на компаниите од областа на технологијата и е-трговијата како и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но со високи проценки, геополитички превирања и стравувања од инфлација, инвеститорите остануваат повнимателни.

Обврзниците се скапи, бидејќи приносите прилагодени на очекувањата за инфлацијата се мизерни, а заедно со негативните приноси од банкарските продукти, инвеститорите продолжуваат да бидат принудени главно кон инвестиции во акции и недвижнини. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде што отворањето на економиите по пандемијата значително ќе ја зајакне економската динамика или стимулативните мерки од страна на земјите ќе го променат деловното опкружување. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), индустрија, заради инфраструктурни стимуланси, како и заради преминот кон „зелена“ енергија, а исто така можеме да додадеме селективен потрошувачки сектор. Меѓу регионите, Европа се издвојува по привлечност, додека на САД им треба малку повеќе претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите.

Поради прекрасните дивидендни приноси и привлечните проценки, нашиот регион на Централна и Југоисточна Европа е исто така интересен за мал дел од портфолиото. Енергијата и материјалите остануваат заштита од инфлација, иако проценките не се претерани во овие индустрии, но по значителниот раст во минатото, претпазливоста не е излишна.

Финансиите, особено банките, остануваат шпекулативни инвестиции во случај инфлацијата да ги надмине очекувањата. За малку потрпеливи инвеститори, на пазарите во развој, кинеските акции остануваат привлечни, со оглед на гореспоменатиот зголемен геополитички ризик и кинеската дисциплина на технолошките компании. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда потребно е да издржат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период.

Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, водењето бизнис во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови, а фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента во постигнување натпросечни приноси.

Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

свет6 часа ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија1 ден ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет4 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет4 дена ago

Пустината под вода

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават