Connect with us

свет

Каква година ќе биде 2021 за инвеститорите

Пазари на капитал

објавено

на

Покрај зелената енергија, најпрофитабилна индустрија за годинава се очекува да се финансиите, особено банките. Инвеститорите се обложуваат на зголемување на инфлацијата поради стимуланси и печатење пари. Инфлацијата значи поголеми банкарски маржи. Во минатото, оваа логика беше пропуштена неколку пати, но еден ден оваа надеж ќе донесе само плод. Оваа година, акциите на енергетските компании, особено нафтените компании и индустријата за суровини, исто така, се движат одлично. Овие индустрии растат и поради очекувањата за поголема инфлација.

Генерали Инвестментс
(редакциска опрема Капитал)

Оваа 2021 година започна со многу настани. Политиката, САД и коронавирусот беа главните теми на првата работна недела од новата година. Бајден конечно беше потврден за нов претседател на Соединетите држави, но со многу пречки и одложувања. Приврзаниците на Трамп упаднаа во Конгресот и го одложија гласањето, но крајниот резултат беше непроменет, како што и се очекуваше. Администрацијата на Бајден се очекува да положи заклетва на 20 јануари, од кога практично и ќе треба да ги засука ракавите.

Корона кризата се интензивира и во САД, така што повиците за поголем стимулативен пакет, односно нови 2.000 американски долари за американските домаќинства, стануваат посилни. Ова ќе биде полесно сега, откако демократите добија двајца сенатори на изборите во Џорџија, бидејќи рамнотежата на силите во Сенатот се израмни. Во овој случај, потпретседателот на САД има решавачко гласање, но некои демократски сенатори посочија дека не се премногу заинтересирани за дополнително печатење пари.

Но, пазарите сепак одговорија позитивно и продолжија да растат, барем првично. Пандемијата се интензивира и се приближуваме кон неславниот број од еден милион нови инфекции на ден, иако вакцинацијата исто така се интензивира, но заостанува споредено со плановите. Европа поминува полошо, а мерките продолжуваат да се заоструваат во најголемите европски економии, како што е Германија. Според договорот, Брегзит на крајот на годината носи смирување на состојбата и во моментов нема нарушувања во економијата или деловното работење.

Сепак, состојбата во Азија се влошува последните денови, како резултат на интензивирањето на пандемијата. Ова веројатно носи одредено нарушување на пазарите бидејќи можевме да прочитаме дека на пр. почнаа да недостигаат микрочипови потребни за производство на електрични автомобили. Земјите кои произведуваат нафта успеаја да постигнат договор за понатамошно намалување на црпењето на нафтата, со што овој ресурс се искачи на највисоките нивоа од почетокот на пандемијата. Поларниот студ, кој зафати делови од Северна Америка и Европа, ги поддржува цените на бензинот и електричната енергија. Очекуваната дополнителна ликвидност во форма на стимулативен пакет и печатење пари предизвика манија во сферата на криптовалутите, каде што меурот продолжува да расте и падот ќе предизвика изненадување за многу шпекуланти.

Оваа недела, очекуваме пазарите да бидат обликувани главно од новостите од политичката сцена во САД, каде администрацијата на Трамп ги прифаќа последните ограничувања за Кина (отстранување на кинеските компании од котација од американските берзи) и Европа (дополнителни тарифи за некои производи), додека Кина и Европа трпеливо го чекаат 20 јануари и новата администрација. Само разочарувањето да не е преголемо.

Акциите на цикличните индустрии, банките и зелената енергија беа во водство неделава

Земјите кои произведуваат нафта успеаја да постигнат договор за понатамошно намалување на црпењето на нафтата, со што овој ресурс се искачи на највисоките нивоа од почетокот на пандемијата. Поларниот студ, кој зафати делови од Северна Америка и Европа, ги поддржува цените на бензинот и електричната енергија.

Пазарите станаа многу нестабилни последниве денови. Мноштво фактори, но пред сè политиката и монетарната политика (или шпекулациите околу нив), ги доведоа пазарите во многу различни насоки. Тие пораснаа најмногу минатата недела, во голема мера поради очекувањата за поголем стимулативен пакет што го подготвува новата администрација на Бајден. Акциите на цикличните индустрии, индустријата, банките и зелената енергија беа во водство.

ИТ секторот заостана малку, а заостанувањето се прошири откако Твитер, Гугл, Амазон и Епл започнаа да ги суспендираат и бришат профилите на Трамп и неговите приврзаници, како и на другите (премногу) десничарски настроени корисници. Она што вознемирува е цензурата на социјалните платформи спроведена од технолошки монополисти, а не од државни органи врз основа на судски одлуки. Се огласи и германската влада, која не се согласува со начинот на кој големите монополисти го обликуваат јавното мислење. Ова, најверојатно, ќе го зголеми притисокот врз регулаторите да започнат со регулирање и контрола на технолошки монополи. Инвеститорите со страв реагираа на сето ова и во понеделникот видовме значително намалување на наведените акции.

Оваа недела, очекуваме пазарите да бидат обликувани главно од новостите од политичката сцена во САД, каде администрацијата на Трамп ги прифаќа последните ограничувања за Кина (отстранување на кинеските компании од котација од американските берзи) и Европа (дополнителни тарифи за некои производи), додека Кина и Европа трпеливо го чекаат 20 јануари и новата администрација.

Од друга страна, други, повеќе индустриски ориентирани акции на технолошкиот сектор, како на пр. производители на микрочипови  продолжуваат да растат. Покрај зелената енергија, најпрофитабилна индустрија за годинава се финансиите, особено банките. Инвеститорите се обложуваат на зголемување на инфлацијата поради стимуланси и печатење пари. Инфлацијата значи поголеми банкарски маржи. Во минатото, оваа логика беше пропуштена неколку пати, но еден ден оваа надеж ќе донесе само плод. Оваа година, акциите на енергетските компании, особено нафтените компании и индустријата за суровини, исто така, се движат одлично. Овие индустрии растат и поради очекувањата за поголема инфлација.

И фармацијата се движи добро, бидејќи Фајзер објави двојно зголемување на производството на вакцината против Ковид-19, додека некои други компании објавуваат и добри податоци за нови лекови и терапии за некои други болести. Најлоша е моментално индустријата за основна потрошувачка, каде зајакнувањето на пандемијата малку ја разниша довербата кај некои од најголемите светски компании, како што се Кока Кола и Пепси, кои се повеќе изложени кон Азија, и каде зајакнувањето на мерките ги намалува очекуваните деловни резултати.

На пазарите на обврзници, видовме главно зголемување на приносот на американските обврзници, повторно како резултат на очекувањата за повисока инфлација, но промените за подолг временски период сè уште се релативно мали. Откако достигна вредност од 1,23 УСД за евро, доларот започна нагло да се зголемува и се врати на нивоа од околу 1,21 УСД за евро, иако очекувањата за оваа година не се променија значително како резултат на оваа промена. Доларот сè уште губи од својата вредност во однос на еврото.

Совети за инвеститорите

Годинава нè очекува поинаква структура на раст на берзите

Ако вакцината е ефективна, тогаш динамиката во најпогодените сектори ќе се промени од корен и ротацијата помеѓу индустриите ќе се интензивира. Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет, кој е повеќе фокусиран на индустријата, инфраструктурата и повеќе еколошки живот, но во 2021 година можеме да очекуваме малку поинаква структура на раст. Неопходен е балансиран пристап кон инвестициите, а тежината во форма на индивидуални фондови може да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова главно вклучува здравствена заштита, индустрија и нега, но исто така и повеќе засегнати индустрии со цел да се направи поголема диверзификација.

Развојот на пандемијата и ликвидноста на централните банки продолжуваат да ги обликуваат берзите, иако политиката повремено води. На долг рок акциите од технолошкиот сектор и акциите на компаниите кои се занимаваат со е – трговија и работа од дома остануваат сегменти со натпросечен раст, но со високи проценки и стории како последните неколку дена околу технолошките монополи, социјалните медиуми и како и  со Алибаба и сопственикот Џек Ма кој сè уште не се појави во јавност, инвеститорите стануваат порезервирани.

Скапите обврзници и негативните приноси од банкарски производи продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите првенствено во инвестиции во акции, а исто така гледаме раст кој се граничи со манија на сè повеќе шпекулативни инвестиции. Остануваме на општата препорака дека е неопходна диверзификација на портфолиото. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари.

Продолжува ликвидносната поддршка и за обврзници и за акции. Можностите надвор од технолошкиот сектор се привлечни, особено во сегментите на пазарот кои очекуваат силна промена во деловното опкружување на подобро како резултат на вакцините или влијанието на политиките. Еден таков сегмент е сè што е поврзано со почиста животна средина и поодржлив начин на живеење, каде што е потребна претпазливост во последните недели по силниот раст.

На некои места, силниот скок можеби започна да ја надминува реалноста во работењето на овие компании, но со оглед на обемната ликвидност, ова засега не ги загрижува инвеститорите. Ако вакцината е ефективна, тогаш динамиката во најпогодените сектори ќе се промени од корен и ротацијата помеѓу индустриите ќе се интензивира. Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет, кој е повеќе фокусиран на индустријата, инфраструктурата и повеќе еколошки живот, но во 2021 година можеме да очекуваме малку поинаква структура на раст.

Историјата не’ учи дека главните двигатели на растот на пазарот драматично се менуваат со текот на времето. Затоа е неопходен балансиран пристап кон инвестициите, а тежината во форма на индивидуални фондови може да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова главно вклучува здравствена заштита, индустрија и нега, но исто така и повеќе засегнати индустрии со цел да се направи поголема диверзификација. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда треба да истраат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, работењето во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ESG се долгорочни трендови. Компаниите и индустриите на кои им е тешко да се прилагодат на ова, ќе станат сè помалку популарни меѓу инвеститорите. Иако флуктуациите во една или друга насока можат да бидат силни, тие не треба да нè заведат кога размислуваме како да го структурираме и составиме портфолиото за долг период на заштеда.

Continue Reading
интервју3 дена ago

Стојче Тасков: Нашата мисија е да обезбедиме брзо и ефикасно управување со документи и информации

технологии / компании5 дена ago

Ѓорги Самарџиев: Создадовме иновативно решение за многу поедноставна конструкција на кровни градини

економија3 дена ago

Позајмени 700 милиони евра по најниска камата досега

интервју3 дена ago

Џулијан Васало: Одблизу ја следиме борбата со корупцијата и криминалот: Бараме опипливи резултати!

економија4 дена ago

Се менува регулативата: полесен пристап до државна помош за нови инвестиции

економија6 дена ago

Излегоа финансиските биланси: хотелските компании со приходи помали и за 90% лани

start up3 дена ago

Милан Димитриевски: Ја почнавме новата инвестициска програма

менаџмент / маркетинг3 дена ago

Не поставуваат прашања само оние што интервјуираат. Еве што можете и вие да го прашате вашиот потенцијален работодавец

економија3 дена ago

Приходите на хотелските компании и до 90% помали во 2020

lifestyle3 дена ago

Стив Кејс: Упорноста не е гаранција дека ќе успеете во нешто, но без неа, сигурно нема да успеете.