Connect with us

банки

Каматните стапки на кредитите и депозитите продолжуваат со падот

Каматните стапки на кредитите и депозитите продолжуваат со падот

објавено

на

Просечната каматна стапка на вкупните кредити во домашниот банкарски сектор се сведе на ниво од 4,50%, а просечната каматна стапка на вкупните депозити изнесува 0,83%.

Во јули 2021 година, просечната каматна стапка на вкупните кредити забележа месечно и годишно намалување од 0,04 п.п. и 0,25 п.п., соодветно и изнесува 4,50%, соопштуваат од Народната банка. Просечната каматна стапка на вкупните депозити изнесува 0,83% и оствари пад на месечна и годишна основа од 0,01 п.п. и 0,22 п.п., соодветно.

 Просечната каматна стапка на новоодобрените  кредити изнесува 3,62%, што претставува месечен и годишен пад од 0,41 п.п. и 0,36 п.п., соодветно. Просечната каматна стапка на новопримените депозити се намали на месечно и годишно ниво за 0,02 п.п. и 0,18 п.п., соодветно и изнесува 0,51%.

Просечната каматна стапка на вкупните кредити одобрени на корпоративниот сектор во јули изнесува 3,61% и е пониска за 0,04 п.п. споредено со претходниот месец. Надолната промена е резултат на намалувањето на каматните стапки на денарските кредити без и со валутна клаузула (за 0,06 п.п., соодветно), додека каматните стапки на кредитите во странска валута се непроменети. Анализирано на годишна основа, каматната стапка на вкупните кредити одобрени на корпоративниот сектор се намали за 0,28 п.п.

Во јули, каматната стапка на новоодобрените кредити на корпоративниот сектор изнесува 3,04%, при остварен месечен пад од 0,39 п.п. Падот се должи на намалувањето кај сите компоненти: намалувањето на каматните стапки на денарските кредити со и без валутна клаузула (за 1,00 п.п. и 0,01 п.п., соодветно) и каматните стапки на кредитите во странска валута (за 0,06 п.п., соодветно). Споредено со истиот месец минатата година, оваа каматна стапка бележи пад од 0,60 п.п.

Паѓаат и каматните стапки на кредитите за домаќинства

Овој месец, каматната стапка на вкупните депозити на корпоративниот сектор е пониска за 0,05 п.п. на месечна основа и изнесува 1,11%. Надолната промена произлегува од намалувањето на каматните стапки на депозитите во странска валута и каматните стапки на денарските депозити без валутна клаузула (за 0,06 п.п. и 0,05 п.п., соодветно), при непроменети каматни стапки на денарските депозити со валутна клаузула. На годишно ниво, oваа каматна стапка е намалена за 0,18 п.п.

Каматната стапка на вкупните кредити на домаќинствата во јули е намалена за 0,03 п.п. во однос на претходниот месец и изнесува 5,30%. Надолната промена е резултат на намалувањето на каматните стапки на денарските кредити без и со валутна клаузула (за 0,07 п.п. и 0,02 п.п., соодветно), во услови на раст на каматните стапки на кредитите во странска валута (за 0,21 п.п.). Во споредба со јули минатата година, каматната стапка на вкупните кредити на домаќинствата оствари пад од 0,26 п.п.

Овој месец, просечната каматна стапка на новоодобрените кредити на домаќинствата изнесува 4,58% и бележи пад од 0,06 п.п., на месечно ниво. Притоа, падот е одраз на намалувањето на каматните стапки на кредитите во странска валута и кредитите во денари со валутна клаузула (за 0,13 п.п. и 0,08 п.п., соодветно), при остварен раст на каматните стапки на кредитите во денари без валутна клаузула (за 0,09 п.п.). Анализирано на годишна основа, оваа каматна стапка забележа раст од 0,10 п.п.

Каматната стапка на новопримените депозити е 0,57%

Каматната стапка на вкупните депозити на домаќинствата во јули се намали за 0,01 п.п. на месечна основа и изнесува 0,79%, што се должи на намалувањето на каматните стапки на денарските депозити без и со валутна клаузула (за 0,04 п.п. и 0,01 п.п., соодветно), во услови кога каматните стапки на депозитите во странска валута бележат раст (за 0,02 п.п.). Каматната стапка на вкупните депозити на домаќинствата е пониска за 0,24 п.п. на годишна основа.

Овој месец, каматната стапка на новопримените депозити на домаќинствата изнесува 0,57%, што претставува месечен пораст од 0,04 п.п. Растот произлегува од зголемувањето на каматните стапки на депозитите во денари без валутна клаузула и каматните стапки на депозитите во странска валута (за 0,05 п.п. и 0,03 п.п., соодветно), во услови кога не се примени денарски депозити со валутна клаузула. Оваа каматна стапка е намалена за 0,22 п.п., во споредба со јули претходната година.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

економија2 дена ago

Поддршка за големите извозници: гаранција од Гарантен фонд до 50% од износот на кредитот за извоз преку Развојна банка

економија3 дена ago

Адора инженеринг ја купи на лицитација Топлификација за 9,3 милиони евра

македонија4 дена ago

Бесник Исаки од БЕ-ДА Логистик ја доби наградата Business Elite „40 under 40“

македонија4 дена ago

Македонија 60-та во свет од 110 држави рангирани според дигитален квалитет на животот

македонија4 дена ago

Дијаманти за дијамантите на филмската уметност

македонија5 дена ago

„Алкалоид“ го одбележа 85 – годишниот јубилеј со изложба и донација за Детската клиника

македонија5 дена ago

Промовиран East Gate Living, продажбата на станови започна

банки5 дена ago

Годишен раст од 9,9% на вкупните депозити и од 6,4% на кредитната поддршка

македонија5 дена ago

„Алкалоид“ има инвестирано 200 милиони евра во последниве 15 години

македонија6 дена ago

Мукаетов: Ќе продолжиме посветено да работиме на глобализација на брендот Алкалоид

македонија6 дена ago

Мукаетов: Ќе продолжиме посветено да работиме на глобализација на брендот Алкалоид

македонија4 дена ago

Бесник Исаки од БЕ-ДА Логистик ја доби наградата Business Elite „40 under 40“

политика6 дена ago

Брима – Галуп: Ако денеска се одржат локалните избори, СДСМ би освоил 19,8%, а ВМРО-ДПМНЕ 17,7% од гласовите

македонија5 дена ago

„Алкалоид“ има инвестирано 200 милиони евра во последниве 15 години

македонија5 дена ago

Промовиран East Gate Living, продажбата на станови започна

start up6 дена ago

Соработка за развој на стартап заедницата: партнерство на Македонски Телеком и Стартап Македонија

економија3 дена ago

Адора инженеринг ја купи на лицитација Топлификација за 9,3 милиони евра

македонија5 дена ago

„Алкалоид“ го одбележа 85 – годишниот јубилеј со изложба и донација за Детската клиника

македонија4 дена ago

Дијаманти за дијамантите на филмската уметност

банки5 дена ago

Годишен раст од 9,9% на вкупните депозити и од 6,4% на кредитната поддршка

Best CBD Oil for Pain


Best CBD Oil for Anxiety


CBD Gummies


Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil