Connect with us

македонија

Ковачевски: Да прекине копањето криптовалути со субвенционирана струја!

објавено

на

Прашан зошто не се следи косовскиот пример кој законски забранува копање крипто валути, Ковачевски одговори дека за тоа е потребно носење законско решение.

Владата ќе им помогне на  ранливите категории граѓани и семејствата кои не можат да обезбедат огрев порача премиерот Ковачевски по Советот за безбедност. Ковачевски истакна дека Владата за најранливите категории на граѓани уште од почетокот на корона кризата, обезбедува финансиска поддршка за основни прехранбени производи и за енергенси.

 „Тоа ќе продолжи и сега е на сила мерка со која што за најранливите категории на граѓани се обезбедуваат средства за греење и за набавка на енергенси за греење, и тоа се исплаќаат на нивните сметки“, истакна Ковачевски.

Премиерот упати апел до одредени домови и правни лица кај кои е забележана енормно висока потрошувачка на електрична енергија поради голема веројатност од копање криптовалути, тоа треба да се прекине, затоа зошто таа електрична енергија која што се користи во енормни количини е субвенционирана енергија од сите граѓани.

„Секое неразумно, непродуктивно, несовесно трошење на електричната енергија предизвикува прво недостаток на електрична енергија, дополнителни издатоци од буџетот и недостаток  за снабдување  со електрична енергија на оние кои што им ја треба за извршување на најважните лични и деловни потреби“, апелираше премиерот.

Прашан зошто не се следи косовскиот пример кој законски забранува копање крипто валути, Ковачевски одговори дека за тоа е потребно носење законско решение.

„Да, може, но за тоа мора да се донесе законско решение. Се додека не се донесе законско решение, ќе мора да се оди со апел, а доколку се работи за компании, односно за правни лица, знаете дека воведовме тарифирање во блокови па ако е голема потрошувачката преминуваат во друг блок.“

економија3 дена ago

Штериев од Македонска берза вели дека се против оданочувањето на капиталните добивки, наведе и три клучни причини

економија3 дена ago

Почна Годишната конференција на Македонската берза: во фокус кризата, енергетиката и банките

македонија5 дена ago

Тинекс: Ниту не’ купил некој, ниту преговараме за продажба

економија5 дена ago

Почна со работа „Стопанска лизинг“, новата компанија на Стопанска банка – АД Скопје

економија5 дена ago

Снежана Поповска, аналитичар: Дали е време за долги позиции и купување акции?

свет5 дена ago

Распродадени летовите од Москва откако Путин нареди делумна мобилизација

економија6 дена ago

Во петок 21. Годишна конференција на Македонската берза: геополитика и енергетика во фокусот

македонија6 дена ago

Во ноември ќе се одржи 5. годишна конференција за е-трговија – првпат во регионално издание

македонија1 недела ago

Голем пожар кај „Даре Џамбаз“, спроти УЈП- случајно или не, повторно горат стари бараки

македонија1 недела ago

Групацијата НИКОБ оваа сезона како генерален спонзор на Македонскиот шампион во Одбојка, ОК Струмица – Никоб

економија5 дена ago

Снежана Поповска, аналитичар: Дали е време за долги позиции и купување акции?

економија5 дена ago

Почна со работа „Стопанска лизинг“, новата компанија на Стопанска банка – АД Скопје

македонија6 дена ago

Во ноември ќе се одржи 5. годишна конференција за е-трговија – првпат во регионално издание

свет5 дена ago

Распродадени летовите од Москва откако Путин нареди делумна мобилизација

економија6 дена ago

Во петок 21. Годишна конференција на Македонската берза: геополитика и енергетика во фокусот

македонија5 дена ago

Тинекс: Ниту не’ купил некој, ниту преговараме за продажба

економија3 дена ago

Почна Годишната конференција на Македонската берза: во фокус кризата, енергетиката и банките

економија3 дена ago

Штериев од Македонска берза вели дека се против оданочувањето на капиталните добивки, наведе и три клучни причини