Connect with us

технологии / компании

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

Студија на Deloitte

објавено

на

Вештачката интелигенција, вклучително и генеративната вештачка интелигенција, може да ги ослободи вработените од секојдневните, здодевни задачи и да им дозволи да се концентрираат на задачи ориентирани кон иднината кои ќе произведат поголема вредност, и се наведува дека во ерата на креативните машини, креативните луѓето се поважни од кога било порано. Компаниските лидери доаѓаат до заклучок дека главната предност на генеративната вештачка интелигенција, во стратешка смисла, не е намалувањето на трошоците, туку зголемувањето на амбициите.

Консултантската компанија Deloitte го објави својот годишен извештај „Трендови во технологијата“, кој се обидува да ги идентификува тековните, новите и идните трендови меѓу технолошките компании, а во ова 15-то издание, акцент е ставен на зголемената потреба компаниите да ги усогласат нивните постоечки тактички потреби со идните стратешки амбиции.

Покрај тоа, во извештајот се забележува дека вештачката интелигенција, вклучително и генеративната вештачка интелигенција, може да ги ослободи вработените од секојдневните, здодевни задачи и да им дозволи да се концентрираат на задачи ориентирани кон иднината кои ќе произведат поголема вредност, и се наведува дека во ерата на креативните машини, креативните луѓе се поважни од кога било порано.

„Новата технологија е во центарот на настаните, но за целосно да ги искористиме придобивките од оваа револуција, не смееме да застанеме само на еден технолошки домен како единствен иден херој. Генеративната вештачка интелигенција во комбинација со напредокот во просторното вмрежување, индустрискиот метаверзум и специјализираниот хардвер суштински ги менуваат можностите за трансформирање на индустриите. Но, во овој случај, не се работи само за технологија, туку за зајакнување на инженерите, поттикнување на одговорни иновации и постојано останување чекор понапред од сајбер заканите од следната генерација. Ова не се изолирани трендови, тие се обединета сила која ќе не лансира во нов период на технолошки раст. Лидерите ќе го искористат овој момент за да постават длабоки темели кои ќе останат стабилни дури и ако опкружувањето продолжи да се менува“, коментираат од  Deloitte.

Како што соопштија, зголемената и виртуелна реалност за потребите на потрошувачите привлекоа големо внимание, но овие технологии сепак имаат најголемо влијание во индустриското опкружување. Имено, трговските компании го користат индустрискиот метаверс за потребите на дигиталните аватари, симулациите на просторот, инструкциите за работа со проширена реалност и заедничките дигитални простори кои ги прават фабриките и компаниите побезбедни и поефикасни. Достапните, висококвалитетни 3D производи ќе овозможат појава на деловна просторна мрежа, во која дополнителната дигитална димензија на реалноста ќе ги забрза постоечките начини на работа. Со текот на времето, автономните машини, напредните мрежи и сè поедноставните начини на интеракција ќе се претворат во иднина „што ја напушта рамката на екранот“.

Технологијата има сѐ повеќе диференцирачка улога во повеќето бизниси, но денес повеќе од кога било акцентот е ставен на луѓето. Сепак, сегашните начини на работа не се целосно ефикасни. Конкретно, времето поминато на развој на функции се намалува. Кога станува збор за компании кои сакаат да ги привлечат, задржат и вработат најдобрите луѓе, се појави нов тренд: нагласување на работното искуство на развојните инженери или DevEx (developer experience).

Не само на што е можно, туку и она што е профитабилно

Бизнисите брзо се движат од зборови на дело во смисла на генеративната вештачка интелигенција и интензивно експериментираат. Следствено, лидерите повеќе не се одлучуваат само за она што е можно, туку за она што е профитабилно. Покрај тоа, тие поставуваат цврста основа и даваат приоритет на модернизацијата на податоците, управувањето со идентитетот, пристапот и потрошувачката, хибридните архитектури и следењето и мерливоста. Лидерите доаѓаат до заклучок дека главната предност на генеративната вештачка интелигенција, во стратешка смисла, не е намалувањето на трошоците, туку зголемувањето на амбициите.

Додека услугите за дигитален облак сè уште обезбедуваат повеќе од доволно функционалност за поголемиот дел од редовниот бизнис, нивните најнови случаи на употреба како што се длабоко учење, сложени симулации и дигитални близнаци бараат високо софистицирана моќ за кодирање и компјутерска моќ. Предводниците меѓу компаниите  користат хетерогена мешавина на хибридни архитектури, приватни и јавни облаци, многу големи, нишни и рабни платформи за да ги максимизираат нивните постоечки инвестиции. Следен чекор: Класичното компјутерство  дополнително зајакнато со брзиот развој на „пост-дигиталните“ парадигми како што се квантното и невроморфното компјутерство.

Технологијата има сѐ повеќе диференцирачка улога во повеќето бизниси, но денес повеќе од кога било акцентот е ставен на луѓето. Сепак, сегашните начини на работа не се целосно ефикасни. Конкретно, времето поминато на развој на функции се намалува. Кога станува збор за компании кои сакаат да ги привлечат, задржат и вработат најдобрите луѓе, се појави нов тренд: нагласување на работното искуство на развојните инженери или DevEx (developer experience). Тоа е начин на размислување кој има за цел да ја зголеми дневната продуктивност и задоволство на развојните инженери земајќи ги предвид сите нивни контакти со организацијата. DevEx ја најавува иднината каде што понудите на интегрирани платформи, интуитивните алатки за програмирање, малите проектни тимови кои работат заеднички за испорака на производи и културните промени ќе им овозможат на традиционалните програмери и стартапи заеднички да произведуваат технолошка вредност.

Facial Recognition System concept.Со порастот бројот на алатките засновани на вештачка интелигенција, сега е полесно од кога било за злонамерните поединци да имитираат некој друг и да ги измамат своите жртви. Особено, deepfake алатките може да се користат за да се измамат системите за контрола на пристап врз основа на препознавање глас и лице и за кражба на идентитет. Сепак, има и добри вести: голем број алатки засновани на вештачка интелигенција и машинско учење, па дури и квантни алатки можат да помогнат во одбраната. Водечките организации одговараат на овие предизвици со комбинација на политики и технологии дизајнирани да овозможат активно откривање на штетната содржина и запознавање на вработените со новите ризици.

Прво треба да се решат основите

Со порастот бројот на алатките засновани на вештачка интелигенција, сега е полесно од кога било за злонамерните поединци да имитираат некој друг и да ги измамат своите жртви. Особено, deepfake алатките може да се користат за да се измамат системите за контрола на пристап врз основа на препознавање глас и лице и за кражба на идентитет. Сепак, има и добри вести: голем број алатки засновани на вештачка интелигенција и машинско учење, па дури и квантни алатки можат да помогнат во одбраната. Водечките организации одговараат на овие предизвици со комбинација на политики и технологии дизајнирани да овозможат активно откривање на штетната содржина и запознавање на вработените со новите ризици.

По долгогодишно инвестирање во некогашните најсовремени иновации, компаниите се соочуваат со зголемен број основни технологии, односно централни компјутери, мрежи, центри за податоци и други системи кои итно треба да се модернизираат. Идните лидери мора да отфрлат реактивни и несистематски пристапи кон техничките одговорности и да се посветат на сеопфатна рамка – техничка благосостојба. Проактивна проценка на благосостојбата им овозможува на тимовите да ги идентификуваат областите каде што можат да продолжат да ги сервисираат нивните деловни потреби и оние кои бараат итна промена. Ова ќе овозможи движење кон персонализиран и економичен одговор, дури и технологии кои ќе им помогнат на бизнисите да ги намалат трошоците во иднина.

„Овогодишниот  извештај нѐ потсетува на два воспоставени инвестициски принципи. Прво е теоријата на портфолио. Прекумерното инвестирање на време, луѓе и ресурси во секоја нова технологија, без разлика колку е привлечна, резултира со ризик од концентрација и опортунитетен трошок. Не е изненадувачки што лидерите не ги ставаат сите свои јајца во една кошница, туку  диверзифицираат. Вториот принцип се основите. Сите ние сакаме експоненцијални приноси, но технологијата на следната генерација бара особено цврсти основи. Денес, тековните напори во областите на модернизација на податоци, управување со ризик, компјутери во облак и корисничко искуство се поважни од кога било, бидејќи тие се отскочна даска за сите идни амбиции на компанијата. Ако прво не ги поправиме основите, ризикуваме лоши финални производи“,  заклучува Анамарија Млинариќ, раководител на регионалниот сектор за технологии, медиуми и телекомуникации на Deloitte.

банки2 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки5 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа