Connect with us

економија

Кои се хероините на македонскиот туризам

Жени претприемачи

објавено

на

Низ целиот свет, жените се сметаат за чувари на културата. Тие се готвачките, ткајачките, лозарките и домаќинките; портата кон традициите и приказните. Со вклучување на овие жени како туристички водичи, како дизајнери на маршрути, како раскажувачи – посетителите ја гледаат дестинацијата од нова перспектива. Здружението “Хероини на туризмот” ги охрабрува жените да споделуваат, да се поврзат за да ги подобрат своите вештини. Се поттикнува иновативно создавање, промовирајќи инклузивен развој и зголемување на економскиот раст на жените во туристичката индустрија.

Жените во областа на туризмот играат клучна улога како претприемачи, лидери и иноватори. Препознавајќи го значењето на родовата еднаквост и зајакнувањето на жените преку објективот на туризмот здружението “Хероини на туризмот” се фокусира на подобрување на статусот на жената во општеството преку туризмот како прогресивна гранка и поддршка на жените претприемачи. Со истакнување на женските перспективи и поттикнување на иновациите се промовира одржлив развој во туристичкиот сектор.

Зошто жените се клучни во туризмот? 

За да се постигне општествен напредок од суштинско значење е зајакнувањето на родовата еднаквост. На тој начин туризмот може да зајакне економски и да обезбеди платформа за прикажување на талентите и експертизата на жените претприемачи. Не се работи само за промоција на инклузивност, туку на тој начин се придонесува за севкупниот раст и одржливост на индустријата.

„Сакаме да ја мотивираме ТАА ЖЕНА која има свој занает, без разлика дали го наследила од мајка ѝ или баба ѝ, дали решила сама да почне да создава нешто што ќе помогне во развојот, ќе ги поттикне и мотивира другите жени да создаваат, а сето тоа да се трансформира во туристичка понуда која ќе биде додадена вредност и од особено значење за развојот на туризмот во земјава. Таа е жената која сака да патува, да биде туристички водич, пример за жена со свој уникатен занает кој ги мами туристите да ја слушнат нејзината приказна, таа жена е лидер во туризмот.“, велат од организацијата „Хероини на туризмот“.

Според истражувањето на агенцијата за промоција и развој на дојдовниот туризам, Balkan Prime Tours, жените преземаат многу улоги во туризмот: како лидери, иноватори и сопственици на бизниси, како учители, тренери и водичи – и, се разбира, како туристи. Тие се иницијатори на промени во туризмот и бизнисот со фокус на одговорноста за животната средина, еднаквоста, различноста, антирасизмот; заинтересирани за лични приказни, за истражување на природата, запознавање со локалните семејства и запознавање со традицијата на земјата што ја посетуваат, животот на обичните луѓе, да дознаат повеќе за нивните обичаи итн. Жените го предводат патот во еко-туризмот и општествено одговорните патувања.

Иницијативите за поттикнување на повеќе жени да влезат во туристичката индустрија честопати излегуваат како иновации што ја менуваат играта. Без разлика дали обезбедува можности за приход на жените, менторирање на следната генерација жени лидери или истакнување на улогата на жените во историјата за да се поттикне поголема почит, жените го менуваат лицето на туризмот на подобро.

Жените носат уникатни перспективи, увиди и иновации во многу сектори

Низ целиот свет, жените се сметаат за чувари на културата. Тие се готвачките, ткајачките, лозарките и домаќинките; портата кон традициите и приказните. Со вклучување на овие жени како туристички водичи, како дизајнери на маршрути, како раскажувачи – посетителите ја гледаат дестинацијата од нова перспектива. Здружението “Хероини на туризмот” ги охрабрува жените да споделуваат, да се поврзат за да ги подобрат своите вештини. Се поттикнува иновативно создавање, промовирајќи инклузивен развој и зголемување на економскиот раст на жените во туристичката индустрија.

Жените носат уникатни перспективи, увиди и иновации во многу сектори, а тоа е особено видливо во туристичкиот сектор. Нивните различни искуства и пристапи создаваат подинамичен интерес кај патниците, можат сеопфатно да одговорат на потребите и преференциите за нови знаења и културолошка едукација на туристите што ја посетуваат Македонија.

Во Македонија има извонредни жени-претприемачи кои поседуваат традиционални вештини што потекнуваат од македонското културно наследство. Овие талентирани занаетчии, жени претприемачи, авантуристки преку “Хероини на туризмот” имаат платформа преку која се поттикнува да се засилат гласовите на жените во туризмот и да се обезбеди поинклузивна просперитетна иднина за сите.

“Сo вакви иницијативи сите девојки и жени имаат можност да бидат амбасадорки на една единствена цел, да се признае и зајакне статусот на жената во општеството. Жените зборуваат различни јазици, патуваат и со своето искуство создаваат спомени што никогаш нема да избледат“,  вели Ивана Брдаровска CEO во Balkan Prime Tours, една од основачите и претседател на здружението „Хероини во туризмот“ и главната движечка сила за реализирање на друштвените патувања.

Дани и „Мојот сапун“,најсвеж пример за еко одржливост, генијална идеја од иновативната претприемачка која е приврзана за природната средина и зачувување на дивите области во Пехчево. Дани прави органски сапуни со билки собрани од блиските диви области и напорно се труди да овозможи иновативни часови во нејзиното атеље, каде секој посетител ќе го оцени како единствено уникатно искуство и долготрајно сеќавање на природната убавина на регионот наречен воздушна бања.

Успешни приказни

Да споделиме само неколку успешни приказни за жени лидери во областа на туризмот.

Дани и „Мојот сапун“, најсвеж пример за еко одржливост, генијална идеја од иновативната претприемачка која е приврзана за природната средина и зачувување на дивите области во Пехчево. Дани прави органски сапуни со билки собрани од блиските диви области и напорно се труди да овозможи иновативни часови во нејзиното атеље, каде секој посетител ќе го оцени како единствено уникатно искуство и долготрајно сеќавање на природната убавина на регионот наречен воздушна бања. Даниела е вистинска хероина која предизвикува позитивни промени во Пехчево, таа е идеалистка која е посветена на развивање на најдобра туристичка приказна, а воедно и незаборавно искуство.

Ана Лабор (на фотосот жената со лаптопот во раце) е креатор на „Spirit of Prespa“,иницијатива што ги обединува локалните заедници и ја штити природната средина. Ана работи на промовирање подобар квалитет на живот за локалното население и е клучна за растот на туристичкиот сектор во Преспа, носејќи повеќе посетители и работни места во регионот. Преспа е дом на уникатен дух на живот, кој може да се почувствува во воздухот. Фармите со јаболка во Преспа се многу популарна туристичка атракција, која на посетителите им нуди прекрасно искуство на село. Туристите можат да ги обиколат полињата со јаболка, да уживаат во прекрасниот поглед на планината и Преспанското езеро, да уживаат во локалната култура и да го вкусат свежо собраното овошје.

Ана Лабор е креатор на „Spirit of Prespa“, иницијатива што ги обединува локалните заедници и ја штити природната средина. Ана работи на промовирање подобар квалитет на живот за локалното население и е клучна за растот на туристичкиот сектор во Преспа, носејќи повеќе посетители и работни места во регионот. Преспа е дом на уникатен дух на живот, кој може да се почувствува во воздухот. Фармите со јаболка во Преспа се многу популарна туристичка атракција, која на посетителите им нуди прекрасно искуство на село. Туристите можат да ги обиколат полињата со јаболка, да уживаат во прекрасниот поглед на планината и Преспанското езеро, да уживаат во локалната култура и да го вкусат свежо собраното овошје. Туристите исто така можат да посетат и локална дестилерија и да го пробаат традиционалниот ликер од јаболка направен во Преспа. Духот на жителите на Преспа е топол и гостопримлив, а посетителите често се воодушевени од нивното гостопримство. Локалната култура и традиции се исто така привлечни за туристите, а локалното население нуди работилници и демонстрации на традиционална изработка и готвење.

Spirit of Prespa е семејна фарма со историја од повеќе од 60 години живот. Фармата нуди уникатно искуство на рурален и земјоделски туризам, каде што посетителите можат да уживаат во разновидно црвено овошје, сливи, цреши, тикви, планински чај и голем број зеленчук и овошје од кои се произведуваат џемови и сокови. Покрај тоа, гостите можат да уживаат во топло добредојде со закуска, селско кафе или планински чај, традиционален тарт од јаболка и возење со трактор за најмалите. Фармата прима и локални и странски посетители, а тие ги третираат подеднакво без разлика од каде доаѓаат. Духот на Преспа е уникатно место каде историјата, културата и локалните производи се спојуваат за да понудат незаборавно искуство.

Во нашиот балкански бисер, Охрид, до познатиот чинар со широко отворени раце ќе ги пречека љубопитните туристи, Данче Наумоска, која е посветен и талентиран занаетчија чие бакарно дело ја отсликува нејзината длабока поврзаност со културата и наследството на нејзиниот роден град Охрид. Нејзината работа ја отсликува нејзината страст за создавање уникатни и инспиративни производи, додека ги слави боите и убавината на оксидацијата на бакарот.

Во нашиот балкански бисер, Охрид, до познатиот чинар со широко отворени раце ќе ги пречека љубопитните туристи, Данче Наумоска, која е посветен и талентиран занаетчија чие бакарно дело ја отсликува нејзината длабока поврзаност со културата и наследството на нејзиниот роден град Охрид. Нејзината работа ја отсликува нејзината страст за создавање уникатни и инспиративни производи, додека ги слави боите и убавината на оксидацијата на бакарот. Нејзината позитивна енергија се рефлектира во создавањето на нејзините дела и во задоволството што го чувствува кога ќе го види конечниот резултат.

Данче е талентиран занаетчија која секогаш бара нови начини да ги подобри своите дела и сака да работи со бакар бидејќи тоа и дава шанса да експериментира со својата креативност и да работи со природни материјали. Данче е голем поддржувач на туризмот во Охрид. Таа силно верува во зачувувањето и промовирањето на културното наследство во регионот и како таква го посветува своето време и енергија на создавање копии на златната маска и ракавици, како и на други автентични производи на градот Охрид. Овие производи привлекуваат многу туристи во регионот, зголемувајќи го влијанието на туризмот во областа. Данче работи напорно за да го промовира охридското наследство и да создаде нови деловни можности за локалното население. Охрид е место каде традицијата и културата се одржуваат живи благодарение на посветеноста на луѓето како Данче Наумоска.

Преку својата непоколеблива посветеност жените претприемачи со својот непоколеблив стремеж за родова еднаквост ја трансформираат индустријата и создаваат нови можности за раст на економијата, развој на заедницата и зачувување на културата. Затоа треба да се продолжи со залагање за напорите на вакви извонредни жени преку кои туризмот станува моќна сила во нашето општество.

Хероините од Битола и Крушево

Сандра од Битола е извонредна жена која го посветила својот живот на зачувување и споделување на богатото кулинарско наследство на Македонија. Сандра е вистински чувар на традиционалната македонска кујна и локална хероина, која ги плени срцата и непцата на стотици туристи кои го посетиле нејзиниот дом. Страста на Сандра за готвење се рефлектира во секое јадење што таа го подготвува, кои не само што се вкусни, туку и празник за сетилата. Нејзините кулинарски ремек-дела се вистинско уметничко дело кое ги мами вкусовите и остава траен впечаток на нејзините гости. Нејзиното внимание на деталите и нејзината посветеност на извонредност се видливи во секој аспект од нејзиното готвење, од изборот на состојки до презентацијата на јадењата. Таа во својот голем двор, опкружена со куќи на неколку семејства, забавуваше повеќе од 600 туристи.

И покрај јазичната бариера, Сандра успева да се поврзе со своите гости на подлабоко ниво преку нејзините постапки и гестови, пренесувајќи ја нејзината љубов и страст за својата земја и нејзините кулинарски традиции. Гостопримството на Сандра е неспоредливо, а таа оди над и подалеку за да ги натера нејзините гости да се чувствуваат удобно. Нејзината посветеност да ги послужува своите гости со љубов и грижа е навистина за восхит, а таа никогаш не пропушта да ги изненади и воодушеви со своите домашни коктели и десерти. Сандра е вистинска инспирација, светол пример за тоа како страста, посветеноста и љубовта можат да го зачуваат и споделат културното наследство на една земја. Taa го претставува најдоброто од Македонија, топла и гостопримлива земја со богата кулинарска традиција која се пренесува од колено на колено.Придонесот на Сандра во оваа традиција е неизмерен, а нејзиното наследство ќе продолжи да ги инспирира и воодушевува љубителите на храна за генерациите што доаѓаат.

Лефкија Гажоска (прва од десно на фотосот) е извонредна жена која има значајно влијание врз заедницата на Крушево преку нејзиното лидерство како координатор на платформата Feel Krusevo и нејзината вклученост во здружувањето на три здруженија. Лефкија не само што е исклучителен лидер, туку и неверојатна домаќинка која ги прави тим билдинг патувањата во Крушево незаборавно искуство. Лефкија е клучна за успехот на нејзината организација, која има за цел да го промовира Крушево на уникатен и поинаков начин.

Лефкија Гажоска е извонредна жена која има значајно влијание врз заедницата на Крушево преку нејзиното лидерство како координатор на платформата Feel Krusevo и нејзината вклученост во здружувањето на три здруженија. Лефкија не само што е исклучителен лидер, туку и неверојатна домаќинка која ги прави тим билдинг патувањата во Крушево незаборавно искуство. Лефкија е клучна за успехот на нејзината организација, која има за цел да го промовира Крушево на уникатен и поинаков начин.

Таа и нејзиниот тим од талентирани жени внесуваат богато индивидуално искуство во нивните колективни напори и заедно создадоа проект кој ги прикажува традициите на влашката заедница во Крушево. За време на пандемијата, тие истрајаа и се горди на она што го постигнаа, при што се повеќе туристи покажуваат интерес за музиката, кујната и влашкиот јазик. Она што најмногу ни се издвојуваше при нашите посети беа вкусните оброци подготвени од овие вешти жени. Храната зависи од барањата на нивните гости, со фокус на традиционалната крушевска и влашката кујна. Овие неверојатни жени организираа плејада на гастрономски искуства, кои се движат од едноставни закуски до оброци со целосни јадења, во зависност од желбите на нивните гости.

Лефкија и нејзиниот тим се исто така длабоко посветени на промоција на богатата историја на Крушево. Тие неуморно работат за да се почестат и паметат важни личности, како што е Васил Иљоски, „македонскиот Шекспир.“Дополнително, здружението соработува со „Центарот за човечки односи“, каде што учествуваат во активности кои се фокусирани на вклучување на лицата со попреченост и нивните семејства. Она што навистина ги издвојува овие жени- хероини е нивната искреност и гостопримство. За нив најважно е задоволството на гостите, а најголемиот подарок што можат да го добијат е насмевката или погледот на задоволство. Тие се страсни раскажувачи на приказните за Крушево и тоа го прават на начин што им овозможува на посетителите вистински да ја искусат богатата историја и култура на заедницата. Лефкија е светол пример за вистински лидер, а нејзината посветеност на заедницата и нејзиниот тим не е ништо помалку од инспиративна.

македонија14 часа ago

@media: Иднината на пазарот за рекламирање

економија4 дена ago

Мукаетов за магазинот “The Region“: Нашите брендови се дел од секојдневието на луѓето

македонија4 дена ago

Универзитетот Американ Колеџ Скопје почна соработка со City College of New York од САД

банки5 дена ago

УНИБанка втора година по ред е поддржувач на најзначајната културна манифестација „Охридско лето“  

економија6 дена ago

Стимулирање на иновациите во Scalefocus: Како ги мотивираме ИТ професионалците да бидат иновативни

интервју1 недела ago

Гоце Сиваков:  Нашите клиенти веќе ги чувствуваат бенефитите од фактот дека УНИ Банка е дигитално и технолошки напредна банка!

економија1 недела ago

Стручна обука за општествена одговорност и прв „директорски појадок“ на Клубот на одговорни бизниси

економија2 недели ago

Мукаетов на насловна на престижниот романски магазин „Бизнис“: Романија е стратешки пазар за „Алкалоид“

економија2 недели ago

Почна проектот „Бизнис лидер“ – нова, иновативна платформа за вмрежување на најдобрите од македонскиот деловен свет

банки2 недели ago

Прокредит банка со нова модернизирана филијала во Кавадарци