Connect with us

економија

Колку е златото се’ уште безбедно прибежиште во турбулентни времиња?

објавено

на

Со оглед на моменталните економски, геополитички случувања и неизвесност на пазарите, се чини дека има голем број на инвеститори кои се’ уште му веруваат на благородниот метал.

Минатата недела неколку централни банки ги зголемија своите референтни стапки и се чини дека “нема пресврт”  во политиката што доаѓа. Банката на Федералните резерви направи зголемување за нови 0,75 базични поени, Банката на Англија ја зголеми стапката за 0,50 базични поени, додека Швајцарската национална банка ја зголеми за 0,75 поени. Ваквите потези ги разочараа пазарите на кои очајно им беа потребни “охрабрувачки вести”, но немаше ниту една. ФЕД драстично ги намали своите проекции за економски раст, ги зголеми проекциите за невработеност и ги задржа очекувањата за повисока инфлација и во 2023 година. Во Европа, проекциите не се поразлични, рецесијата е на прагот.

Автор: Снежана Поповска
технички аналитичар, CMT, CFTe

Пазарите ги пробија линиите на поддршка и ги тестираат овогодишните ниски падови. Па така, сега пазарите откриваат зголемен ризик од грешка во политиката на централните банки. Инструментите кои се чинеше дека се “save heaven” за инвеститорите во услови на финансиска криза, повеќе не се безбедни. Индексот на доларот е на највисоко ниво во последните 20 години и гледаме прелевање на парите кај американскиот долар.  Но, доколку сакаме да видиме ценовни издигнувања кај пазарот на акции и крипто средствата, тоа што мора да се случи е ослабување на американскиот долар.

Што се случува со благородниот метал

Долго време се сметаше дека инвестирањето во злато е “загарантирана” стратегија. Но, благородниот метал ја изгуби независноста на пазарот и се продава како и секое друго средство на пазарот.  Во услови на економска и политичка нестабилност, инвеститорите сакаат да бидат надвор од финансиските пазари. Инвестирањето во злато денес не претставува инструмент за заштита од инфлација и безбедно засолниште, поради тоа што денес постојат многу деривативни инструменти за инвестирање и тргување со златниот метал и на тој начин инвеститорите се повторно учесници на финансискиот пазар, во услови кога би сакале да бидат подалеку.

Но, и покрај моменталната цена на златниот метал, интересот за купување на инвестициско злато постојано расте. Пред извесно време прочитав анкета на LinkedIn во која наидов на доста интересен одговор. Прашањето беше доколку имате 1 млн. долари за инвестирање каде би ги распределиле, во биткоин или во злато? Резултатите од анкетата покажаа дека дури 41% од испитаниците би инвестирале во злато, додека 30% одговорија дека би ги поделиле парите сразмерно. Во прилог линк од анкетата: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6965698835541110785/.

Со оглед на моменталните економски, геополитички случувања и неизвесност на пазарите, се чини дека има голем број на инвеститори кои се’ уште му веруваат на златниот метал. Тоа ме наведе да направам анализа за понудата и цените на инвестициско злато во регионот.

Дали Македонија може да биде лидер во трговијата со инвестициско злато?

*Цените се индикативни и варираат во зависност од берзанската цена на златото.

Од направената анализа, можеме да заклучиме дека има голема разлика во цената за купување на инвестициско злато. Во Србија очигледно цените се највисоки, додека Бугарија нуди многу поконкурентни цени. Понудата во Македонија е некаде во средина, односно не отстапуваме многу од нашите соседи.

Во нашата земја моментално има една банка и една компанија која нуди продажба на инвестициско злато.

Интересно е што цената и во нашата земја се разликува многу. Според официјалните податоци од нивните веб страни, разликата во цена за истата грамажа достигнува 100 евра и повеќе.

Анализата е на правена со цел нашите граѓани да бидат информирани за понудата на инвестициско злато. Како и за останатите работи во животот, клучот за донесување на одлука е информацијата.

Извори:

https://igold.bg/

https://tavex.bg/zlato/

https://tavex.rs/zlato/zlatne-poluge/

https://www.investmetal.mk/mk/products/GOLD/

https://unibank.mk/mk/gold/start

свет6 часа ago

Македонката Светлана Мојсов, светски познат научник, е избрана меѓу 100-те највлијателни луѓе на планетава според магазинот Тајм

македонија7 часа ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија8 часа ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија1 ден ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки4 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија4 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија4 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

македонија4 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

свет4 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.