Connect with us

свет

Колку повисоко може да оди цената на NVIDIA?

објавено

на

Ако ја погледнеме цената на акцијата на Nvidia, можеме да забележиме дека таа се наоѓа во нагорен тренд кој е доста силен со потенцијал за уште повисоки ценовни достигнувања. Акцијата, за последните година дена, до денес 29. 04.2024 година, има 220% пораст на цената, додека од почеток на оваа година до денес, порастот на цената е 78%.

Автор:
Снежана Поповска, сертифициран технички аналитичар, Инвест Поинт

Ichimoku на јапонски значи „еден поглед“ и едноставно гледањето каде се цените во однос на облакот ни кажува, на прв поглед, во каков тренд се наоѓаме. Облакот е конструиран од цената и концептот е едноставен. Ако цените се над облакот, имаме нагорен тренд, а ако се под облакот имаме надолен тренд. .

Ако ја погледнеме цената на акцијата на Nvidia, можеме да забележиме дека таа се наоѓа во нагорен тренд кој е доста силен со потенцијал за уште повисоки ценовни достигнувања. Акцијата, за последните година дена, до денес 29. 04.2024 година, има 220% пораст на цената, додека од почеток на оваа година до денес, порастот на цената е 78%.

Акцијата се наоѓа во нагорен тренд на месечниот и неделен графикон. Можеме да забележиме дека цената се задржа нешто под 1000 кое претставува и психолошко ново, од каде започна корекција. Долгорочниот нагорен тренд останува во сила и пробив над 1000 би значело нови уште повисоки ценовни врвови. Ако користиме фибоначи екстензија може да идентификуваме потенцијални ценовни цели. Нашите таргети се 1370 и следно ниво 2000.

На дневниот графикон во прилог, цената го тестира облакот. Дали корекцијата е завршена или не, останува да видиме во наредните неколку дена/недели. Ако цената затвори пониско, под 760, следно ниво кое може да го очекуваме е 680.

Лично сметам дека Nvidia е акција која заслужува да биде во нашето портфолио на долг рок, и секој пад на цената е одлична можност за купување. Но, за да може да донесеме било каква инвестициона одлука, најпрво треба да ја одредиме која е нашата толеранција за ризик, за да може да ја одредиме големината на позиција.

Напомена: Текстот, графиконите и анализата презентирани од страната на авторот се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција според вашата финансиска состојба.

економија5 часа ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија5 дена ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија6 дена ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија6 дена ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

македонија6 дена ago

Зелена иднина за секое дете

економија6 дена ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%