Connect with us

технологии / компании

Креативна вештачка интелигенција: Девет алатки што ќе ви ги сменат животот и работата

Креативна вештачка интелигенција

објавено

на

За сите оние кои не се плашат од иднината на вештачката интелигенција и бараат помош на секој чекор, еве преглед на врвните решенија покренати со вештачка интелигенција кои би можеле да ја подобрат вашата работа и живот.  Има сè, од нови програми за создавање содржини до оние што го револуционизираат вашето пребарување на интернет.

Откако Open AI го претстави својот ChatGPT, се чини дека не поминува ден некој да не ја спомне вештачката интелигенција. Откако се појави оваа генеративна вештачка интелигенција, се појавија стотици, па и илјадници различни алатки (а и „експерти“) кои се колнат дека ќе ни го олеснат бизнисот, животот, врските, исхраната… сè! За кратко време, нема да треба повеќе да размислуваме за ништо, само ќе испраќаме прашања и потсетници до оние различни алатки за вештачка интелигенција кои ќе направат сѐ за нас. Оваа иднина е привлечна за некои, не толку за други, но се чини дека вештачката интелигенција влегува во секоја пора од нашите животи.

Но, можеби и не е така, иако го добивате тој впечаток. Штотуку објавеното истражување спроведено од Ројтерс со Универзитетот во Оксфорд покажува дека овие алатки всушност се користат помалку од очекуваното.

Студијата, која се базира на одговорите на шест илјади учесници од Франција, Велика Британија, Данска, САД, Аргентина и Јапонија, укажува на изненадувачки мали бројки кога станува збор за употребата на алатки за вештачка интелигенција. Всушност, денес е зачудувачки да се слушне дека помеѓу 19 и 30 проценти од испитаниците никогаш не ни слушнале за алатки за вештачка интелигенција како ChatGPT, Gemini на Google или Copilot на Microsoft. Овие алатки не се користат онолку колку што сите мислат, но ПР тимовите очигледно вршат многу добра работа. На пример, според истражувањата, само еден процент од Јапонците користат вештачка интелигенција на дневна основа, во Франција процентот се зголемува за еден поен, а во САД седум проценти од населението користат некои од алатките за вештачка интелигенција на дневна основа.

Се разбира, овие алатки се попривлечни за помладата популација, при што студијата вели дека 56 проценти од нив користеле ChatGPT барем еднаш, во споредба со само 16 проценти од оние над 55 години. Студијата открива и мислења за идното влијание на вештачката интелигенција. И додека повеќе од 70 отсто од испитаниците веруваат дека тоа многу ќе влијае на социјалните мрежи и пребарувачите, помалку од половина од нив сметаат дека значително ќе влијае на секојдневниот живот.

Иако првичното прифаќање оди со бавно темпо, истражувачите веруваат дека употребата на вештачката интелигенција ќе се интензивира поради зголемената интеграција во деловните и личните алатки, бидејќи денес компаниите едноставно ја туркаат во сè, па ќе биде многу тешко да се избегне тоа. За сите оние кои не се плашат од иднината на вештачката интелигенција и бараат помош на секој чекор, еве преглед на врвните решенија покренати со вештачка интелигенција кои би можеле да ја подобрат вашата работа и живот.  Има сè, од нови програми за создавање содржини до оние што го револуционизираат вашето пребарување на интернет.

1. Sora AI

Една од нетрпеливо очекуваните и тестирани алатки на Open AI е Sora AI. Иако во голема мера е достапен само за програмерите, овој генеративен модел со вештачка интелигенција го претвора текстот во видео. Она што може да се види досега изгледа навистина импресивно. Секако, сè што досега е прикажано изгледа совршено, но колку е совршенството ќе видиме само кога ќе почне повеќе да се користи. Покрај својата импресивна функција текст-во-видео, Sora AI ја покажува својата разноврсност со тоа што им дозволува на корисниците да ги прошират фотографиите во видеа; видеата што ги генерира се долги до шеесет секунди. Тоа е понапредна верзија на алатки како што се DALL·E 3, Stable Diffusion и Midjourney. Сепак, постојат ограничувања, барем засега. Имено, Sora AI сè уште не ја разбира баш добро физиката, па често не се придржува до физичките правила на реалниот свет. Негативната страна е употребата на таа алатка за создавање несоодветна и непријатна содржина, но тоа секако зависи од тоа кој ги пишува инструкциите.

2. ShortX

За мрзливите тиктокери и јутјубери ви го претставуваме ShortX, алатка која создава, како што велат, вирални видеа со помош на вештачка интелигенција. Како што станаа многу популарни форматите на кратки видеа, така пристигна и оваа алатка, односно платформа која им овозможува на креаторите на социјалните мрежи да создаваат привлечна и можеби вирална содржина. Со оваа алатка, можно е со еден клик да се додаваат различни ефекти на видео содржината, на пример глас, натписи и се друго што е потребно за атрактивно видео. ​ShortX се одликува со својата посветеност да обезбеди висококвалитетна содржина што ќе резонира кај публиката. За разлика од другите алатки за вештачка интелигенција, ShortX зазема заеднички пристап кој вклучува различни алатки за вештачка интелигенција за беспрекорно да создава различни видео елементи. Проблемот, се разбира, е што не е бесплатен, како речиси секоја друга алатка за вештачка интелигенција, но за ShortX ќе треба да издвоите најмалку петнаесет долари за да направите само пет видеа.

3. DupDub

DupDub се појавува како сестрана платформа која нуди разновидна низа алатки и функционалности прилагодени за различни креативни идеи. Врвот е функцијата текст во говор, која е моќна алатка за креаторите на содржини кои сакаат да ги подобрат своите проекти со интересна гласовна содржина или на кои навистина не им се допаѓа нивниот глас. Без разлика дали создавате реклама, управувате со каналите на YouTube или се занимавате со други креативни определби, интуитивниот интерфејс на DupDub и обемната гласовна библиотека им овозможуваат на корисниците без напор да ги оживеат своите идеи. Нуди неколку ефекти, вклучувајќи ритам, паузи и прилагодување на интонацијата, така што креаторите навистина можат да си играат со неговите можности. Откако ќе се регистрирате, добивате триесет минути бесплатно користење; другите минути, се разбира, се плаќаат.

4. Krea AI

Krea AI го однесе генерирањето слики со вештачка интелигенција до невидени височини со своите револуционерни способности за генерирање слики во реално време. За разлика од традиционалните генератори на слики, вештачката интелигенција нуди интерактивен интерфејс каде што корисниците можат да цртаат и манипулираат со форми, а платформата создава соодветни слики во реално време. Овој иновативен пристап за создавање слики ветува дека ќе направи револуција во индустриите како што се анимацијата и графичкиот дизајн. Платформата нуди и создавање видео со вештачка интелигенција и можност за подобрување на фотографиите.

5. SoundRaw

SoundRaw е платформа за музички ентузијасти и оние што допрва ќе станат тоа.  Оваа ВИ алатка нуди навистина, за разлика од претходната, едноставен интерфејс со кој можете да станете музички продуцент со неколку кликања. Има и бесплатни опции, па затоа е многу лесно да направите своја музика, без разлика дали сакате латино, хип-хоп, техно, D&B или што и да ви падне на ум. SoundRaw нуди многу жанрови за играње и приспособување по ваш вкус. Од брзината на BPM до должината на песната, расположението и темпото, сè може да се прилагоди и коригира. Она што ја издвојува алатката од другите е неговата карактеристика за автоматско производство на целосно уникатни ритми кои не само што звучат привлечно, туку се и бесплатни за користење без никакви ограничувања за авторските права. Функцијата го олеснува товарот од пребарувањето музика без хонорар и им овозможува на создавачите беспрекорно решение за нивните проекти, без разлика дали произведуваат видео, подкаст или друг креативен потфат.

6. Grimoire

Grimoires се всушност магиски книги кои содржат различни симболи, магии и инструкции за смислување и правење разни амајлии. И токму така се нарекува оваа алатка, која стои во првите редови на алатките за креативно пишување напојувани со вештачка интелигенција, нудејќи им на писателите уникатна платформа за истражување на нивната имагинација и создавање привлечни наративи. Со својата напредна архитектура на генеративен претходно обучен трансформатор (GPT), Grimoire им овозможува на корисниците да се нурнат во сферата на фикцијата или фантазијата со неспоредлива длабочина и разновидност. Од развојот на ликот до градењето на заплетот, таа дава непроценлива помош во водењето на писателите низ процесот на раскажување приказни, истовремено поттикнувајќи ја оригиналноста и креативноста. Прашањето е само дали сакаме да читаме вакви книги создадени од вештачката интелигенција и колку нови писатели на книги ќе се појават во иднина.

7. Rewind

Rewind се издвојува како револуционерна ВИ алатка со едноставен, но неизмерно импресивен концепт: служи како личен асистент кој собира, сумира и снима сè што правите на вашиот лаптоп или десктоп компјутер. Ова значи дека им нуди на корисниците можност да пристапат до сеопфатна евиденција на нивните компјутерски активности. Ова значи дека тие можат да побараат од вештачката интелигенција увид во минатите настани како, на пример, резиме на состанок. Убавината на Rewind е неговата едноставност и ефикасност, обезбедувајќи им на корисниците моќна алатка за поедноставување на работниот тек и зголемување на продуктивноста. Сепак, треба да бидете внимателни и да гледате што снима Rewind за да не се засрамите на некој од тие деловни состаноци. Добрата работа е што постои бесплатна верзија која нуди многу опции.

8. VoiceLab

VoiceLab е ВИ алатка што ја менува играта за креаторите на содржини кои се впуштаат во автоматизацијата на YouTube или TikTok, нудејќи неспоредливи способности за снимање глас. Познат е како еден од најдобрите висококвалитетни генератори на глас, што го отежнува разликувањето помеѓу вештачката интелигенција и човечкиот глас. Ваквиот реализам ја издигнува алатката над другите што ја обидуваат и ја издвојува од толпата слични алатки за вештачка интелигенција.

9. Parrot AI

Алатката за вештачка интелигенција наречена „папагал“ е исклучително корисна. Често ја слушаме изреката „повторува како папагал“ – оваа алатка го прави токму тоа. Ако сте на состанок, само треба да го повикате вашиот „папагал“, односно да ја вклучите апликацијата Parrot AI и таа ќе се погрижи да не заборавиме ништо од тој состанок. Имено, Parrot  сè што е кажано на состанокот го сумира во убави ноти, што ја олеснува работата, заштедува време и пари. Со оваа алатка, нема повеќе здодевни состаноци по кои не знаете што всушност се случило, бидејќи со едноставно споделување на URL-то на состанокот или поканување на Parrot AI како учесник, вие всушност ангажирате личен асистент кој ќе фаќа белешки за вас. Можете да поставите аудио датотека од вашите состаноци и Parrot AI ќе ја сумира целата сесија за вас. Сепак, треба да се биде внимателен со „папагалот“, па затоа се советува „да се избегнува споделување на доверливи состаноци и информации со оваа алатка“.

македонија4 часа ago

@media: Иднината на пазарот за рекламирање

економија4 дена ago

Мукаетов за магазинот “The Region“: Нашите брендови се дел од секојдневието на луѓето

македонија4 дена ago

Универзитетот Американ Колеџ Скопје почна соработка со City College of New York од САД

банки5 дена ago

УНИБанка втора година по ред е поддржувач на најзначајната културна манифестација „Охридско лето“  

економија5 дена ago

Стимулирање на иновациите во Scalefocus: Како ги мотивираме ИТ професионалците да бидат иновативни

интервју1 недела ago

Гоце Сиваков:  Нашите клиенти веќе ги чувствуваат бенефитите од фактот дека УНИ Банка е дигитално и технолошки напредна банка!

економија1 недела ago

Стручна обука за општествена одговорност и прв „директорски појадок“ на Клубот на одговорни бизниси

економија2 недели ago

Мукаетов на насловна на престижниот романски магазин „Бизнис“: Романија е стратешки пазар за „Алкалоид“

економија2 недели ago

Почна проектот „Бизнис лидер“ – нова, иновативна платформа за вмрежување на најдобрите од македонскиот деловен свет

банки2 недели ago

Прокредит банка со нова модернизирана филијала во Кавадарци

Best CBD Oil for Pain


Best CBD Oil for Anxiety


CBD Gummies


Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil