Connect with us

македонија

Кумановските села Пчиња, Умин Дол и Ново Село со голем потенцијал за привлекување на  странските туристи!

Малку поинакво доживување на Македонија

објавено

на

И додека Скопје и Охрид привлекуваат внимание, се појавува нов тренд кај странските туристи. Тие бараат искуства надвор од постоечките и установени патеки, далеку од преполните туристички места и го прифаќаат шармот на македонските рурални села. Три такви скриени скапоцени села се Пчиња, Умин Дол и Ново Село во кумановско, а македонските дојдовни тур-оператори ја забележаа нивната сè поголема популарност.

Македонија е позната по својата богата историја и прекрасните пејзажи и отсекогаш била магнет за храбрите и отворени патници. И додека Скопје и Охрид привлекуваат внимание, се појавува нов тренд кај странските туристи. Тие бараат искуства надвор од постоечките и установени патеки, далеку од преполните туристички места и го прифаќаат шармот на македонските рурални села. Три такви скриени скапоцени села се Пчиња, Умин Дол и Ново Село во кумановско, а македонските дојдовни тур-оператори ја забележаа нивната се’ поголема популарност.

Пчиња, село проткаено со историја, ги повикува патниците да тргнат на патување назад во времето. Основано во 19 век, потеклото на селото може да се следи на левиот брег на реката Пчиња, која подоцна се преселила на десниот брег на реката во 1912 година. Додека старото село Црквиште оттогаш исчезнало, оставајќи само шепоти за неговото постоење, има уникатен шарм со своите куќи, изработени од скромни материјали како слама и трска, кои потсетуваат на некои минати времиња.

Според Влатко Сулев од Балкан Прајм Турс, привлечноста на Пчиња лежи не само во историските корени, туку и во изобилството на културните и природните богатства. Археолошките локалитети расфрлани низ пејзажот на селото откриваат приказни за цивилизации од минатото. Од римските шепотења на Белуш до загадочните приказни за Градиште, упориште од доцната антика, ова село е жив доказ за богатото наследство на Македонија. Селото, исто така, крие тајни под својата почва, како што се Мијашки Рид, некропола од железното време и Свети Архангел, почивалиште од римско време, каде што се чини дека сè уште се чуваат духовите на минатото. Со својата богата историја и археолошки чуда, нуди волшебна перспектива на Македонија.

Умин Дол и Ново Село се, пак, сѐ уште неоткриено богатство во општина Куманово.  Тие нудат уникатен спој на рурален шарм и урбан комфор. Со околу 500 жители распространети во 200 домаќинства, овие две села, коишто се споени едно до друго, ги издвојува прецизното урбанистичко планирање.

Искуства кои го надминуваат обичното

Умин Дол и Ново Село се, пак, сѐ уште неоткриено богатство во општина Куманово.  Тие нудат уникатен спој на рурален шарм и урбан комфор. Со околу 500 жители распространети во 200 домаќинства, овие две села, коишто се споени едно до друго, ги издвојува прецизното урбанистичко планирање. Широките, добро уредени улици се вкрстуваат под прав агол, обезбедувајќи освежувачки контраст со околните села. Овде традицијата и модерното коегзистираат хармонично, создавајќи атмосфера што ги маѓепсува посетителите.

Дојдовните тур оператори ги прикажуваат овие села во своите понуди со право бидејќи тука има голема автентичност. Патниците денес бараат искуства кои го надминуваат обичното, копнеж за искрени средби, вистинска култура и оригиналност. Овие села ги отелотворуваат токму тие желби и потреби на туристите, истакнува Сулев.

Тука, можеме да се прошетаме низ античките урнатини, да се вкуси традиционалната кујна и да се комуницира со локалните жители. Овие топли и помалку познати села, ветуваат чудно и интересно патување кое го надминува обичното туристичко очекување. Во Пчиња, Умин Дол и Ново Село, срцето на Македонија им ги шепоти своите тајни на оние што слушаат, што ги прави суштински дел од авантурата на секој патник.

економија1 ден ago

Конференцијата на ПроКредит Банка и ЕБОР „Круг на нови можности“ за поддршка на младите претприемачи и жените во бизнисот

македонија2 дена ago

Живко Мукаетов прогласен за премиум партнер на манифестацијата „Оскар на хуманоста“ на Црвен крст

економија3 дена ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

економија1 недела ago

Преку примери претставени еколошките и одржливите стандарди на комплексот „Гранд Скопје“ на Конференцијата за комерцијални недвижности

македонија1 недела ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија1 недела ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија1 недела ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион1 недела ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија1 недела ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

македонија1 недела ago

Зелена иднина за секое дете

регион1 недела ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

економија1 недела ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

свет1 недела ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%