Connect with us

македонија

Македонија ги доби првите проценувачи со европски сертификат

објавено

на

Европските сертификати за проценување – РЕВ (препознатлив европски проценувач) во земјава има акредитација да ги издава Асоцијацијата на независни проценувачи, која што ги додели првите вакви сертификати на македонски проценувачи на денешната меѓународна конференција „Иднината на професијата проценител и европски стандарди за проценување“.

Македонија ги доби своите први проценувачи со европски сертификат, со што се потврдува стремежот на фелата кон прифаќање на европските стандарди за проценување и во земјава.

Сертификатите ги додели Надица Младеновска – Крцкоска, претседател на македонската Асоцијација на независни проценувачи, на самиот почеток на денешната меѓународна конференција – „Иднината на професијата проценител и европски стандарди за проценување“, што се одржа во Скопје, а чијшто организатор беше Асоцијацијата.

Асоцијација на независни проценувачи како професионална организација е членка на Европска асоцијација на проценувачи ТЕГоВА има акредитација да ги издава Европските сертификати за проценување- РЕВ, (препознатлив европски проценувач).

„Со овие сертификати се доближуваме поблиску кон стандардите за проценување што важат во ЕУ, кон којашто и ние се стремиме и ова е уште еден чекор кон унапредување на оваа професија чиешто значење за економијата и општеството воопшто, е многу поголемо одошто е општата перцепција во јавноста.“, истакна Младеновска – Крцкоска.

Таа додаде дека следни чекори за унапредување  на професијата проценувач во земјава ќе бидат едукација и развој на програма за имплементирање на бизнис стандарди во проценувањето, како и издавање на РЕВ-ЕБ сертификата, односно Препознатлив европски бизнис проценувач.

На денешната конференција имаше неколку презентации и излагања од реномирани учесници од земјава и регионов, на теми што се во моментов најрелевантни за фелата на проценувачите. Па така, Данијела Илиќ, претседателката на Националното здружение на проценувачи на Србија, ги објасни актуелните европски стандарди на проценување, EBC 2020, a претседателката на македонската Асоцијација на независни проценувачи ги презентираше европските бизнис стандарди за процена, ЕБВС 2020.

Гостинката од Хрватска, Мелита Бествина, претседателка на Здружението на судски вештаци и проценители на Република Хрватска зборуваше за иднината на професијата проценител, односно направи споредба како било во фелата пред влегувањето во ЕУ, а како е денес, кога земјата е дел од ЕУ, а имаше и неколку излагачи што објаснија конкретни примери и модели на проценување во различни аспекти на бизнисот и економијата.

банки1 ден ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет1 ден ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет1 ден ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании1 ден ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион1 ден ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија1 ден ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија1 ден ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија1 ден ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија1 ден ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет1 ден ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија1 ден ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет1 ден ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион1 ден ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет1 ден ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

технологии / компании1 ден ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

македонија1 ден ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

менаџмент / маркетинг1 ден ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

економија1 ден ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

македонија1 ден ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки4 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа