Connect with us

свет

Македонката Светлана Мојсов, светски познат научник, е избрана меѓу 100-те највлијателни луѓе на планетава според магазинот Тајм

објавено

на

Мојсов го доби ова признание поради нејзините револуционерни откритија околу хормонот што го регулира шеќерот во крвта,  наречен GLP-1, кој пак, го отвори патот за блокбастер лековите против  дијабетес и дебелина Ozempic, Victoza и Wegovy.

Светлана Мојсов, Македонка која работи како истражувач и професор на Рокфелер Универзитетот во Њујорк,  е именувана на листата на „Тајм 100“ за највлијателни луѓе за 2024 година, која им оддава признание на уметници, иноватори, лидери и пионери во различни области.

Мојсов го доби ова признание поради нејзините револуционерни откритија околу хормонот што го регулира шеќерот во крвта,  наречен GLP-1, кој пак, го отвори патот за блокбастер лековите против  дијабетес и дебелина Ozempic, Victoza и Wegovy. Овие таканаречени GLP-1 агонисти ja трансформираа клиничката пракса на третирањето  на шеќерот во крвта и губењето на тежината.

Професорката Мојсов почнала да го истражува дијабетесот при Рокфелер Универзитетот како студент и постдокторски истражувач во лабораторијата на нобеловецот Брус Мерифилд. Во 1980-тите, таа преминала во Општата болница во Масачусетс, каде што започнала да го истражува тогаш мистериозниот GLP-1 (пептид 1 сличен на глукагон). Таа е првиот научник во светот кој што ја идентификуваше биолошки активната секвенца на GLP-1, скриена во неговата целосна низа од 37 амино киселини.

Во соработка со други истражувачи, Мојсов продолжи во напорите да докаже  дека GLP-1 предизвикува ослободување на инсулин во панкреасот, што потоа доведе директно до терапевтски развој на GLP-1 агонистите. Фактот што оваа нова класа на лекови сега ја користат милиони луѓе предизвикува големо задоволство кај професорката Мојсов, која што  вели: „Тоа ме прави да се чувствувам професионално и лично исполнето“.

Како биохемичар чија работа  резултира во широко користени третмани за дијабетес и губење на тежината, долгогодишните интереси на Мојсов се во насока да се разбере како тоа пептидите и малите протеини ги регулираат физиолошките процеси во здрави и болни состојби. Таа ја применила својата експертиза во хемиската синтеза на пептиди и мали протеини во бројни насоки на истражување, вклучително и студии кои доведоа до откривање на пептид 1 сличен на глукагон (GLP-1), инкретин хормон произведен од ткивото на цревата кој игра клучна улога  во секрецијата на инсулин и метаболизмот на гликозата.

Таа е наведена како ко-пронаоѓач на серијата патенти за употреба на GLP-1 за третман на дијабетес кои беа лиценцирани на фармацевтската компанија Ново Нордиск од Данска. Овие достигнувања подоцна беа искористени за да се развие нова класа на терапевтски лекови за третман на дијабетес тип 2 кои се продаваат под трговските имиња Victoza, Ozempic и Rybelsus. Victoza и Ozempic, одобрени исто така за третмани за губење на тежината под трговските имиња Saxenda и Wegovy, респективно, сега се користат од милиони лица со дијабетес тип 2 и проблеми со дебелина за да го контролираат нивото на гликоза или да изгубат тежина.

економија5 часа ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија5 дена ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија6 дена ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија6 дена ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

македонија6 дена ago

Зелена иднина за секое дете

економија6 дена ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%