Connect with us

македонија

Македонската иновација за спречување пожар во литиумските батерии презентирана во Вашингтон

објавено

на

Скопската компанија ВЕДА победи на меѓународен натпревар за иновации во областа на струја и енергија, поддржан од Пентагон.

Над 30.000 посетители на најголемиот годишен настан на Армијата на САД во Вашингтон оваа недела, можеа да слушнат и за новата технологија на македонската компанија ВЕДА, која летово доби прва награда на светски натпревар поддржан од Пентагон за решение кое спречува литиумските батерии да се запалат.

Иновацијата, која може да помогне да се спасат опремата и војниците од пожар, е на Борис Јанковски, чија компанија работи на истражување и развој на нови технологии 31 година, пишува Гласот на Америка (VOA).

Неговото најново решение за гасење пожар нуди систем на двостепена заштита на литиумските батерии, кои лесно се палат од надворешно прегревање, прегревање при полнење, при брзо празнење, удар и слично.

Тоа практично значи дека ако дојде до пожар на литиумската батерија, на пример, во армиско возило, овој производ ќе може да спречи возилото целосно да изгори.

Неговите карактеристики ги објаснуваа косопственичките на компанијата Искра Михајловска и Калина Сејфула, на македонскиот штанд во делот за иноватори во Центарот за конвенции во Вашингтон.

Заедно со македонската нова технологија, беа изложени уште над 600 други технолошки решенија од преку 80 држави, за развој и надградба на американската Армија.

„Интересот е повеќе од тоа што очекувавме. Големи компании доаѓаа со прашања по неколку пати на ден. Сите овие контакти што ги направивме ќе се обидеме да ги валоризираме. Како компанија што се занимава со развој и иновација проблем е што немаме производство. Тоа е предизвик што ќе треба да го решиме. Дали производството ќе го направиме тука по понуда на некој од тие што не` посетија или ќе го задржиме во Македонија, ќе зависи од периодот и како се` ќе се случува“, вели Михајловска за VOA.

Таа рече дека интересен за јавноста во Америка бил и оригиналниот производ на компанијата, кој помага да се гасат пожари во простории каде има луѓе.

Тој е направен според истата технологија како и првонагараденото решение, кое во август победи на меѓународниот натпревар за иновации во областа на струја и енергија, организиран од американскиот акцелератор „ексТекИнтернешнл“ (xTechInternational), поддржан од Одделот за одбрана на САД.

„Сега најголем приоритет и предизвик ќе биде поставувањето на производството. Сите иновативни технологии се ризични технологии за инвестирање. Се надевам дека ќе успееме да најдеме разбирање и инвеститор да го направиме тоа“, рече Михајловска.

ВЕДА е компанија за истражување и развој од Скопје. Компанијата постои од 1991 година, и се состои од тим на инженери со над 40 години експертиза во машинството, со посебен фокус на иновациите кои ја подобруваат ефикасноста на постоечките технологии.

економија15 часа ago

Се возобнови Клубот на одговорни бизниси

start up6 дена ago

Шест препреки за стартапите во потрага по инвеститор

технологии / компании6 дена ago

Вештачката интелигенција носи нови промени

регион6 дена ago

ЕУ го избегна првиот куршум од Путин, но сè уште е жедна за евтин гас

македонија6 дена ago

„Вештини за успех“ на Пивара Скопје за полесно вработување на младите

македонија6 дена ago

Фондацијата Телеком за Македонија и УНИЦЕФсо младинска кампања за безбеден интернет

интервју6 дена ago

Горан Паунов: Лидери сме на пазарот за фотоволтаични  решенија по системот “клуч на рака“

економија6 дена ago

Компанијата Пантелеон ГС расте брзо, но и враќа кон заедницата

економија6 дена ago

Владата ќе „гони“ залетани трговци

интервју6 дена ago

Иван Штериев: Берзата може да се вклучи и во сегментот на пазарот на државни хартии од вредност

економија6 дена ago

Компанијата Пантелеон ГС расте брзо, но и враќа кон заедницата

интервју6 дена ago

Горан Паунов: Лидери сме на пазарот за фотоволтаични  решенија по системот “клуч на рака“

интервју6 дена ago

Иван Штериев: Берзата може да се вклучи и во сегментот на пазарот на државни хартии од вредност

македонија6 дена ago

„Вештини за успех“ на Пивара Скопје за полесно вработување на младите

економија6 дена ago

Владата ќе „гони“ залетани трговци

македонија6 дена ago

Фондацијата Телеком за Македонија и УНИЦЕФсо младинска кампања за безбеден интернет

регион6 дена ago

ЕУ го избегна првиот куршум од Путин, но сè уште е жедна за евтин гас

свет6 дена ago

Како Тесла и Кинезите им го украдоа шоуто на германските брендови

технологии / компании6 дена ago

Вештачката интелигенција носи нови промени

start up6 дена ago

Шест препреки за стартапите во потрага по инвеститор