Connect with us

економија

Македонска берза ја одржа својата 22-ра Годишна конференција

објавено

на

Дигитализацијата, вештачката интелигенција и финансиските услуги беа во фокусот на овогодинешната 22-ра по ред Годишна конференција на Македонската берза што се одржа во Охрид.

На 27-ми септември во Охрид во организација на Македонската берза АД Скопје се одржа 22-та Годишна конференција на Берзата. Оваа година на овој настан присуствуваа преку 200 претставници од финансискиот сектор и индустријата на хартии од вредност, котираните компании и другите друштва, државните институции и универзитетите и сите останатите субјекти чија дејност е поврзана со работењето или инвестирањето во хартии од вредност.  

Македонска берза веќе две децении години организира годишни конференции коишто претставуваат настан со препознатлив имиџ, како во однос на актуелноста на темите кои се предмет на дискусија, така и во однос на компетентноста на учесниците во бројните панели и одржани презентации и говори. Годинава на програмата беа два главни панела и неколку интересни презентации на теми поврзани со пазарите на капитал. 

Конференцијата со воведни обраќања ја отворија Министерот за финансии, г-дин Фатмир Бесими, Претседателката на Комисијата за хартии од вредност на Република Северна Македонија, г-ѓа Нора Алити и Главниот извршен директор на Македонска берза АД Скопје г-дин Иван Штериев.

„Врвен развоен приоритет на Македонска берза е подобрување на понудата на пазарот. Веруваме дека на нашиот пазар побарувачка за квалитетни финансиски инструменти има. Побарувачката може да се надгради – да се привлечат нови инвеститори од земјата или странство, но таа не е суштинска пречка за понатамошен развој. Понудата е огромен предизвик. Токму поради тоа акцентот го ставаме на подобрување на постојната понуда, преку проекти како што се новиот Кодекс за корпоративно управување, вградување на ЕСГ стандардите кај компаниите, континуираните новелации на правилата за котација и обелоденување, инсистирање на повеќе информации на англиски јазик, организирање на роад шоуа итн.“, рече Штериев.

Тој додаде дека моменталниот фокус на Берзата е да ги анимираат неакционерските друштва да се подготват организациски, кадровски и суштински за среднорочно излегување на берза.

„Затоа го формиравме т.н. БУМ клуб (Берзата и Успешните во Македонија). Во овој клуб се зачленија над  20 успешни фирми и идниот месец почнуваме со активности. Во очекување сме и на најавените промени во регулативата согласно кои ќе формираме нов пазарен сегмент – т.н. Growth market, каде помалите компании многу полесно ќе можат да издаваат акции и да прибираат капитал. Компаниите од БУМ клубот ќе бидат природни кандидати за ова. Околу клучното прашање за зголемување на пазарната понуда и стимулирање на нови емисии целосно сме на иста бранова должина со нашиот регулатор, Комисијата за хартии од вредност, и ја имаме нејзината голема поддршка што е од суштествено значење.“ Целиот говор на Штериев може да го прочитате овде.

Работниот дел на конференцијата беше отворен со специјална презентација фокусирана на актуелни геополитички случувања од страна на Marko Papic, Партнер и главен стратег Clocktower Group на тема Иднината на Северна Македонија во мултиполарниот свет. Учеството на г-дин Papic на годинешната конференција, беше поддржано од страна на Амбасадата на САД во Северна Македонија.

На првата панел дискусија „ Што ни донесе 2023 година? “ своето искуство на оваа тема го споделија Сашо Арсов, Редовен професор, Економски факултет, Универзитет “Св. Кирил и Методиј” во Скопје, Гоце Христов, Директор на финансии во Гранит АД Скопје, Бранко Грегановиќ, Претседател на Управен одбор, НЛБ Банка АД Скопје, Вилма Учета Дузлевска, Претседател на Управен одбор, Триглав осигурување Загреб и Васко Митев, Извршен директор, Илирика Инвестментс Скопје. Модератор на овој панел беше Иван Штериев, Главен извршен директор, Македонска берза. Панелистите дискутираа и ги споделија своите размислувања за досегашните економски и финансиски текови во 2023 година и идните перспективи.

Вториот панел беше на тема „ Дигитализација, вештачката интелигенција и финансиски услуги “, на којшто своите разислувања со присутните ги споделија Даниел Даниловски, Менаџер за професионални услуги, Nextsence, Скопје, Matko Maravic, CEO, InterCapital Securities Ltd, Хрватска, Jovanka Lukic, Team Lead, Central Risk Management – Model Validation – Innovations and Projects, ABN AMRO Bank и Киро Чадиковски, Директор на Дирекција за банкарски картички и платежни сметки, Комерцијална банка Скопје. На оваа тема видео обраќање имаше Jacek Kubas, Head Of Digital – EBRD. Модератор на овој панел беше Александар Иљов, Директор на маркетинг и продажба, Халк Банка Скопје.

Во продолжение презентациите од 22-та Годишна конференција на Берзата:

банки2 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа

економија1 недела ago

Втора регионална конференција за техничка анализа, во Љубљана, на 6 и 7 јуни

економија1 недела ago

Одржано годишното Собрание на АЕТМ – Ангеловска повикува за побрзи и подобри промени

свет2 недели ago

Предлог акција за оваа недела: ProCredit Holding

банки2 недели ago

Со Mastercard од УНИБанка, ја имаш Куба на дланка!

банки2 недели ago

Комерцијална банка прогласена за „Најдобра банка за 2024 година“ од магазинот Global Financе

интервју2 недели ago

Кристина Краличин: Во брзата река наречена живот, книгата е каменот за одмор, пауза за душата или пак мостот со кој се поврзуваат сетилата

технологии / компании2 недели ago

Новоселов и тимот пронајдоа невиден потенцијал во две соединенија на елементот рениум

свет2 недели ago

Тил, Безос и Закерберг продадоа акции од своите компании вредни стотици милиони евра

регион2 недели ago

ЕУ донесе регулатива против greenwashing-от: Доста е веќе од манипулативниот зелен маркетинг на брендовите