Connect with us

економија

Македонскиот берзански индекс со пад од 6% во првите шест месеци

објавено

на

ггегргњњњњњ

Во исто време, за првите шест месеци, меѓу регионалните берзи, Белградската има раст  на својот главен индекс Belex15 за 2,3%, индексот на Загрепската берза Crobex има пад од 3,22%, Љубљанската берза има пад од 11,2%, додека Софиската берза има пад од 3,54%.

Индексот на Македонската берза МБИ10 во првите шест месеци годинава загубил 5,95% од вредноста, односно толкава е разликата помеѓу бројките на 30.06.2022 и 30.12.2021, последниот ден на тргување од минатата година.

Во меѓувреме Берзата имаше големи осцилации, односно, во еден ден, на 24.02. вредноста на индексот падна за речиси 9%, во моментот кога почна руската инвазија врз Украина и кога сите светски пазари доживеаја шок. Вредноста од 5.627 поени тој ден е всушност и најниската вредност на МБИ10 годинава досега, и е за 11,6% пониска од максимумот достигнат на 09.02.2022 од 6.365 поени, којашто е и највисоката вредност на индексот последниве неколку години воопшто.

По „крахот“ на 24.02, МБИ10 имаше неколкумесечен „падни-стани“ период, за да во моментов се движи околу вредноста 5.770 поени.

Од најликвидните акции што се тргуваат на Македонска берза, во првите шест месеци акцијата на Комерцијална банка практично не ја променила својата вредност (во меѓувреме имала осцилации, се разбира), акцијата на Алкалоид паднала за 9,2%, на НЛБ банка паднала за 15%, на Макпетрол паднала за 9,3%, итн.

Во исто време, за првите шест месеци, меѓу регионалните берзи, Белградската има раст  на својот главен индекс Belex15 за 2,3%, индексот на Загрепската берза Crobex има пад од 3,22%, Љубљанската берза има пад од 11,2%, додека Софиската берза има пад од 3,54%.

економија1 ден ago

Осигурениците најчесто се жалат на рокот во кој компаниите ги решаваат штетите

менаџмент / маркетинг1 ден ago

M6 Едукативен центар стана официјален партнер на Адижес Институтот од Калифорнија

македонија2 дена ago

Големо отворање на H&M продавницата во Ист Гејт Мол на 18-ти август

македонија2 дена ago

Државата ќе штеди струја – донесени задолжителни мерки за институциите, за домаќинствата и компаниите само препораки

банки3 дена ago

НЛБ Банка Скопје по шести пат прогласена за најдобра банка во Македонија според „EMEA Finance“

економија3 дена ago

Венера Крлиу – Ханџиски, Ѓорѓе Војновиќ и Радош Вукичевиќ се нови членови на Одборот на директори на Македонија 2025

македонија4 дена ago

H&M ќе открие мурал во Скопје, којшто истовремено го прочистува и воздухот

регион4 дена ago

Косово почнува со рестрикции на струја, нема пари за скапиот увоз

економија5 дена ago

Поставен камен-темелникот на фабриката за електрични возила во Тетово

банки6 дена ago

ПроКредит – прва банка во земјата која воведува флексибилност за работа од дома за своите вработени

економија5 дена ago

Поставен камен-темелникот на фабриката за електрични возила во Тетово

банки6 дена ago

ПроКредит – прва банка во земјата која воведува флексибилност за работа од дома за своите вработени

македонија2 дена ago

Големо отворање на H&M продавницата во Ист Гејт Мол на 18-ти август

регион4 дена ago

Косово почнува со рестрикции на струја, нема пари за скапиот увоз

македонија4 дена ago

H&M ќе открие мурал во Скопје, којшто истовремено го прочистува и воздухот

македонија2 дена ago

Државата ќе штеди струја – донесени задолжителни мерки за институциите, за домаќинствата и компаниите само препораки

економија3 дена ago

Венера Крлиу – Ханџиски, Ѓорѓе Војновиќ и Радош Вукичевиќ се нови членови на Одборот на директори на Македонија 2025

банки3 дена ago

НЛБ Банка Скопје по шести пат прогласена за најдобра банка во Македонија според „EMEA Finance“

менаџмент / маркетинг1 ден ago

M6 Едукативен центар стана официјален партнер на Адижес Институтот од Калифорнија

економија1 ден ago

Осигурениците најчесто се жалат на рокот во кој компаниите ги решаваат штетите