Connect with us

економија

Македонскиот берзански индекс со пораст од 31% во 2021

објавено

на

Во последните 5 години вредноста на индексот е порасната за 188%, или речиси трикратно.

Македонскиот берзански индекс МБИ10 во декември месец минатата година пораснал за 4,53%, на 6.153 поени, додека за целата година растот изнесува 30,79%, покажува извештајот објавен од Македонска берза. За последните пет години МБИ10 има пораст од

Вкупниот промет на Берзата во последниот месец од 2021 година изнесувал 13,7 милиони евра, што е пад од 31,2% во однос на месец ноември. Пазарната капитализација на акциите, пак, на крајот од декември изнесувала 3,55 милијарди евра, што е за 2,3% пораст на месечно ниво, додека бројот на трансакции на Берзата е за 4,28% поголем во однос на претходниот месец.

Најтргувани акции во месец декември се на Комерцијална банка, со 2,85 милиони евра, а следи акцијата на Алкалоид со промет од нешто над еден милион евра, НЛБ Банка со 500 илјади евра, итн.

Најголем пораст во месец декември имаат акциите на Комерцијална банка, од 10%, Стопанска банка-Скопје од 5,8%, Алкалоид со 5,6%, Макпетрол со 4,4%, итн.  Најголем пад има акцијата на Стопанска банка-Битола од 8,7% и на Македонски Телеком од 1,4%.

економија1 ден ago

Конференцијата на ПроКредит Банка и ЕБОР „Круг на нови можности“ за поддршка на младите претприемачи и жените во бизнисот

македонија2 дена ago

Живко Мукаетов прогласен за премиум партнер на манифестацијата „Оскар на хуманоста“ на Црвен крст

економија3 дена ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

економија1 недела ago

Преку примери претставени еколошките и одржливите стандарди на комплексот „Гранд Скопје“ на Конференцијата за комерцијални недвижности

македонија1 недела ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија1 недела ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија1 недела ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион1 недела ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија1 недела ago

Зелена иднина за секое дете

македонија1 недела ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

регион1 недела ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

економија1 недела ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

свет1 недела ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%