Connect with us

македонија

Македонските угостители сакаат своја крипто валута

објавено

на

Од Независната комора на угостители ги прашуваат надлежните институции како може  законски да регистрираат македонска крипто менувачница; да издадат македонски крипто средства – токени за угостителската индустрија, како и да постават крипто АТМ апарати кај реномирани угостителски објекти низ повеќе градови.

Независната комора на угостители (НУК) е заинтересирана за инвестиции и законско тргување со крипто валути преку овластена македонска крипто менувачница, со можност за онлајн купување и продавање крипто средства. Од НУК во октомври месец годинава испратиле писмо до Народната банка, министерствата за финансии и економија, УЈП и Централниот регистар, со прашање како може законски да регистрираат македонска крипто менувачница; да издадат македонски крипто средства – токени за угостителската индустрија, како и да постават крипто АТМ апарати кај реномирани угостителски објекти низ повеќе градови.

„Изминатите месеци сведоци сме на експанзија од локална и глобална популаризација на работење, тргување  и издавање на крипто валути. Согласно постојната македонска законска регулатива и информациите на  Народна банка за крипто валути инвестирање, тргување и содавање на крипто валути во Македонија не е  забрането туку истото не е законски регулирано. Моментално сите трансакции и инвестиции во крипто  средства се одвиваат преку разни странски крипто менувачници или со размена на крипто средства помеѓу  физички лица при што не се води евиденција односно се нема контрола на готовинските текови на пари. Големата популаризација во инвестирање и трговија со крипто средства доведе до повеќе глобални  усогласувања на тргување и евиденција на сопствениците на т.н. крипто паричници (crypto wallets) со што во  различни извештаи за крипто средства се наведуваат бројки од 25.000 регистрирани сметки на Македонски  граѓани (неофицијално бројот веќе надминува 50.000 сметки) на кои корисниците имаат вложено повеќе  стотина милиони евра во крипто валути.“, се вели во писмото на НУК.

Поттикнати од овие сознанија, од НУК изминатиов период барајќи примери во разни земји за начини на користење и употреба на крипто средства во угостителската индустрија, ги разгледувале можностите и начините за користење, трговија и издавање на крипто средства кај македонските угостители. Преку концепт на проект-модел на работа со  крипто средства усогласен со ЕУ регулатива запазувајќи ја и постојната домашна регулатива НУК планира да  имплементира и овозможи инвестиции и законско тргување со крипто валути преку овластена македонска  крипто менувачница со можност на онлајн купување и продавање крипто средства со целосна евиденција на  паричниот тек заради евиденција на даночните обврски кои произлегуваат од работењето со крипто  средства.

„Воведувањето на законска можност за трговија и инвестиција во македонски крипто валути за угостителската  индустрија во услови кога угостителите трпат енормни штети и загуби поради пандемијата со Ковид-19 ќе  допринесе инвестиции во свеж надворешен капитал со што ќе може директно да се помогне во нивната  ревитализација и анимирање на туризмот и угостителството во привлекување на потенцијални странски  гости-туристи кои ќе можат на лесен и брз начин да инвестираат и плаќаат со крипто валути кај  македонските угостители со што ќе може да се зголемат и забрзаат приходите од туризмот. Официјализирање  на работење со крипто валути со званична регистрација на македонска менувачница на крипто валути со која  ќе се воведат и КРИПТО АТМ апарати во реномирани угостителски објекти (ресторани и хотели) ќе може да  се врши законска и официјална размена на крипто валути низ цела Македонија за домашни и странски гости.“, велат од Независната комора на угостители.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

банки3 дена ago

Потрошувачки кредит на УНИБанка АД Скопје со одлична понуда за рефинансирање и бонус од 1.000 денари при онлајн аплицирање

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?