Connect with us

македонија

Македонски Телеком одбележува 25 години мобилна телефонија во Македонија

објавено

на

Од првото АЛО до најновите генерации на технологии

Кога на 14 октомври 1996 година, во Македонија беше воведена 2G технологијата и првата мобилна мрежа во земјата, таа имаше капацитет да опслужи 25.000 корисници и обезбедуваше само говорни услуги. Денес, кога целиот свет се подготвува за имплементирањето на последната генерација на мобилната технологија 5G, првиот мобилен оператор во земјата, Македонски Телеком, е подготвен за предизвикот.

Првите мобилни телефони

Во 1996 година, мобилните телефони почнаа масовно да се употребуваат и  направија  вистинска револуција во комуникацијата и поврзаноста. Со поставувањето 16 базни станици коишто имаа капацитет за 25.000 корисници, тогашниот мобилен оператор МобиМак за првпат им овозможи на македонските корисници да направат повик во движење и да комуницираат преку сопствен уред додека се надвор од домот и канцеларијата.

Со текот на времето, мрежниот сигнал стануваше сѐ пораспространет и подостапен, а телефоните сѐ помали и побрзи. Вртоглаво брзата еволуција на мобилната мрежа го најави своето доаѓање – откако беше промовиран 2G стандардот, повеќе ништо не беше исто.

Непосредно пред новиот милениум, бројот на базни станици на територијата на Македонија се зголеми, а капацитетот за обезбедување услуга на корисниците се прошири до 70.000. Брзиот развој на мрежата на тогашен МобиМак веќе следната година овозможи услуга за 170.000 корисници и покриеност на 80% од територијата на земјата. Истата година беше промовирана и GPRS технологијата, којашто на корисниците во Македонија за првпат им обезбеди податочни услуги со брзина до 48 Kbit/s.

video  https://www.youtube.com/watch?v=eaydRc9OUFc

Ширење на мобилната мрежа

Со преминот кон 2000-те, стана кристално јасно дека мобилните технологии ќе ја обележат нашата иднина. За петтиот роденден, првиот македонски оператор повторно ја зајакна мрежната инфраструктура, покри 90% од населението и можеше да опслужи 270.000 корисници. Во меѓувреме, компанијата стана дел од Групацијата Дојче Телеком, се ребрендираше во T-Mobile Македонија и стана првиот оператор којшто ја претстави EDGE технологијата со која овозможи побрзи податочни услуги.

Следната голема револуција во однос на мобилната мрежа се случи во 2009 година, кога T-Mobile Македонија за првпат го имплементираше новиот мрежен стандард 3G. Брзината почна да се мери во Mbit/s, прикачувањето и преземањето видеа беше олеснето, а социјалните мрежи само што го започнаа својот подем. Стануваше очигледно дека корисниците реагираат позитивно на новите технологии, интересот за нив се зголеми и се отвори потенцијал за развој на мобилната мрежа којшто покажуваше нова перспектива за она што допрва ќе се случува.

Пионери во новата ера на технологии

Со претставувањето на стандардот 4G (LTE) навистина почувствувавме како е кога „ја живееме иднината“. Почнувајќи од октомври 2013 година, корисниците на Македонски Телеком можеа да користат мобилен интернет со брзини до 150 Mbit/s и услуги базирани на оваа нова технологија. Конечно, мобилната мрежа доби функционалности коишто овозможија смартфоните да станат неизоставен дел од нашето секојдневние, алатка за работа, комуникација и забава. Само две години подоцна, се случи и надградбата на 4G+ и се овозможија уште поголеми брзини коишто во 2015 година двојно се зголемија. До денес, 4G технологијата е најшироко распространетиот мрежен стандард. Таа овозможува низа функционалности коишто пред само 10-15 години не можевме ниту да ги замислиме.

Подготовки за новата 5G технологија

Но светот оди напред, а технологиите за мобилни комуникации постојано се развиваат со многу брзо темпо. Во 2018 година, Телеком беше првиот оператор којшто  го изведе првото 5G демо во Македонија и измери брзини над четири пати поголеми од брзините на 4G мрежата. Веќе наредната година, Македонски Телеком ја постави првата тестна 5G мрежа во Скопје и Охрид, со што се овозможи тестирање на оваа технологија во реални услови и притоа беа измерени гигабитски брзини на пренос.

Годинава, мрежата на Телеком се модернизира на целата територија со што се создаваат реални услови за воведувањето на најновите технологии во мобилните комуникации – 5G генерацијата, којашто ќе се имплементира кога ќе има предуслови за тоа.

Цели 25 години по поставувањето на првата мобилна мрежа во земјата не можеме а да не се запрашаме колку мобилната техологија го смени начинот на комуницирање и колку со новата 5G технологија, којашто е на повидок, ќе се смени целото наше општество и начинот на кој живееме.

свет21 час ago

Македонката Светлана Мојсов, светски познат научник, е избрана меѓу 100-те највлијателни луѓе на планетава според магазинот Тајм

македонија23 часа ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија23 часа ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки5 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија5 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија5 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија5 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

македонија5 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

свет5 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.