Connect with us

интервју

Марија Анастасовска Николова: Вештините и знаењето стекнати на докторските студии ми помогнаа да ги подигнам моите истражувачки способности на повисоко ниво 

Марија Анастасовска Николова, PhD, доктор на науки при Докторската школа на Универзитет Американ Колеџ Скопје

објавено

на

Марија е самостоен аналитичар II степен во Отсекот за управување со ризици во Дирекцијата за операции на финансиските пазари, Народна Банка на РСМ. Таа го поминала целиот циклус на високо образование и понатамошна надградба (постдипломски и докторски студии) на УАКС и разговаравме со неа за тоа какви се нејзините искуства од таму и колку докторските студии и помагаат во секојдневната работа како аналитичар и напредокот во нејзината кариера.

Го завршивте највисокиот степен на формално образование со комплетирање на вашите докторски студии при Универзитетот Американ Колеџ Скопје. Како би го опишале  Вашето искуство како студент на Докторската школа на УАКС?

Искуството како студент на Докторската школа на УАКС беше навистина инспиративно и интересно. По природа сум личност што е многу љубопитна и желна за нови знаења, па докторските студии ми беа еден вид предизвик којшто уште еднаш ми покажа и докажа дека ништо не е невозможно доколку дадеме сѐ од себе. Најмногу ми се допаѓа што го проширив кругот на познаници и пријатели и запознав луѓе со различни интереси и познавања од коишто може многу да се научи. Секако, тука е и блискиот однос со мојата менторка, комисијата којашто несебично ми даваше предлози како да го подобрам моето истражување, како и целиот колектив на УАКС и чувството дека припаѓаш на една голема фамилија која што те бодри и ти помага да успееш во секој чекор од твоето академско патување.

Како одраз на Вашиот континуиран професионален раст во Народна Банка на РСМ низ текот на годините, на кој начин знаењето што го стекнавте во вашиот трет циклус на студии на УАКС, Ви овозможи предност во поглед вашето професионално унапредување?

Вештините и знаењето стекнати на докторските студии ми помогнаа да ги подигнам моите истражувачки способности на повисоко ниво, што пак од друга страна ми овозможи поефикасно и поефективно извршување на работните обврски, како и вклучување во нови проекти и задачи и можност за поголем придонес кон процесот на креирање идеи и решавање на потенцијални препреки во секојдневното работење.

И за крај, со оглед на тоа што покрај вашите докторски студии ги имате завршено и вашите додипломски и постдипломски студии на Универзитет Американ Колеџ Скопје, која е Вашата препорака за сите оние кои размислуваат да изберат студирање на УАКС во иднина?

Како личност која што сака да ја види теоријата применета во пракса во кое било поле од животот и личност која што обожава јазици, изборот да ги започнам моите додипломски студии на УАКС на англиски јазик беше прелесен откако се запознав со можностите коишто им се нудат на студентите. Студирањето на англиски јазик го отвора светот кон странската литература во областа на економијата и финансиите, а исто така е и од голема помош при спроведувањето на истражувачкиот престој, како и при самото истражување на литературата во текот на постдипломските и докторските студии. Дополнителен фактор којшто ме доведе до одлуката да ги започнам студиите, а понатаму и да ги продолжам моите постдипломски и докторски студии на УАКС беше фактот што увидов дека добивам знаење со светски квалитет преку професорите коишто се експерти во својата област и коишто несебично се вложуваат во своите предавања. Исцрпните лекции проследени со практични примери и работни посети на едни од најважните институции во нашата држава, како и работењето на проекти, придонесоа за полесно совладување на материјалот. Да треба одново да бирам, повторно би го избрала УАКС за моја alma mater бидејќи тоа е мојот втор дом каде што поминав прекрасни 13 годинии на студии и запознав пријатели коишто ги чувствувам како дел од мојата фамилија.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

банки3 дена ago

Потрошувачки кредит на УНИБанка АД Скопје со одлична понуда за рефинансирање и бонус од 1.000 денари при онлајн аплицирање

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават