Connect with us

македонија

Марија Цветковиќ, Штедилница ФУЛМ: Остануваме доследни на нашето мото „Луѓе помагаат на луѓе“

објавено

на

Оваа пролет ја започнуваме иницијативата – Заедно да го направиме светот поубаво место за живеење. За таа цел, ја започнавме кампањата ЕКО ГРИН, при што подготвивме ПОДАРОК – САДНИЦИ, за сите нови ЕКО-ГРИН ДЕПОЗИТИ И КРЕДИТИ!

Во изминатите 22 години, Штедилница ФУЛМ се изгради во една стабилна финансиска институција, безбедно место за штедење за граѓаните на Р.С. Македонија како и вообичаена дестинација за сите оние на кои им е потребна кредитна поддршка. Штедилницата има организациски единици во Скопје, во Аеродром, Автокоманда, Центар, во Битола, во Кавадарци, во Струмица и во Тетово. Поттикнати од позитивниот рејтинг кој Штедилница ФУЛМ го заслужи во изминатите 22 години, поразговаравме со раководителот на Филијала ЈСП Скопје и дел од успешниот тим за дигитална трансформација, Марија Цветковиќ.

Штедилница ФУЛМ се приклучи поинтензивно во Агендата 2030 за одржлив развој, преку кампањата ЕКО-ГРИН, со специјална понуда на промотивни ЕКО ГРИН депозитни и кредитни линии. Може ли да ни кажете нешто повеќе за тоа?

Оваа пролет ја започнуваме ИНИЦИЈАТИВАТА – ЗАЕДНО да го направиме светот поубаво место за живеење. За таа цел, ја започнавме кампањата ЕКО ГРИН, при што подготвивме ПОДАРОК – САДНИЦИ, за сите нови ЕКО-ГРИН ДЕПОЗИТИ И КРЕДИТИ!

Еко-грин кредитите треба да го поттикнат интересот  на граѓаните кон поефикасни и одржливи начини на греење, заштеда на електрична енергија, алтернативни начини на транспорт, зазеленување на животната околина, алтернативи за почист воздух,органско земјоделско производство итн.

Додека пак, ЕКО-ГРИН депозитите имаат највисоки каматни стапки за орочување на македонскиот пазар, 100% се осигурени во Фондот за осигурување на депозити, а во ЕКО-ГРИН насока, со секој нов депозит, подаруваме садница.

Ве молам, објаснете, зошто Штедилница ФУЛМ е различна од другите финансиски институции?

Штедилница ФУЛМ е основана во согласност со бизнис модел на кредитни унии е единствена во Република Северна Македонија. Слоганот ,,Луѓе помагаат на луѓе” е препознатлив за ФУЛМ и на сите кредитни унии во светот, коишто според статистиката на www.woccu.org опслужуваат над 375 милиони членови, на шест континенти.

Првата и основна разлика е што штедачите кои што се корисници на нашите услуги се во исто време и „сопственици”, преку Здружението на граѓани ФУЛМ со еднаква можност да учествуваат во управувањето и да придонесат кон повисоко ниво на транспарентност и отворена комуникација.

Различноста е во пристапот и во односот кон нашите клиенти. Луѓето сакаат да се чувствуваат добро. Тие ја сакаат нашата гостољубивост, нашата отвореност, начинот на кој се однесуваме со нив и тоа е она што ги носи кај нас.

Нашите членови знаат дека Штедилница ФУЛМ е институција којашто се грижи за нив и се чувствуваат безбедно да ја остават својата заштеда или да добијат пари кога тие најмногу ќе им бидат потребни.

Во изминатите 22 години, бројот на корисници на услугите на ФУЛМ постојано расте, а со тоа и на заштедите и кредитите.

Од она што го прочитав за Вас, ФУЛМ имате голем меѓународен углед, признанија и соработници од цел свет. Може ли да ни кажете нешто повеќе за тоа?

Во 2020 година, Штедилницата ФУЛМ, како прва и единствена финансиска институција од РС Македонија, е наградена со „СЕРТИФИКАТ за усогласеност со Европскиот кодекс на добро однесување при одобрување на микро – кредити“ издаден од Европската комисија, Дирекција „Вработување, социјални односи“.

Во 2018година, Штедилницата ја доби меѓународната награда за раст во Сингапур, во конкуренција со повеќе од 100 земји од светот.

Штедилницата ФУЛМ е основоположник на Европската мрежа на кредитни унии во Брисел.

ФУЛМ Македонија, во 2016 година, преку Форумот на жени на ФУЛМ, се приклучи на Глобалната мрежа на жени – лидери, која ги поврзува жените од кредитните унии ширум светот и им овозможува професионален и личен развој преку електронски или лични едукативни платформи.

македонија15 часа ago

Зошто myWorld се смета за најдобра лојална програма во светот?

економија1 ден ago

Нова кредитна линија на Развојната банка – за дигитализација и дигитална трансформација

економија2 дена ago

LIVE: Интерактивни извештаи за макроекономски податоци!

економија3 дена ago

Утре во Скопје започнува Годишната конференција на Виенската иницијатива – еден од најголемите собири во областа на финансиите во Европа

економија3 дена ago

Народната банка продолжува со затегнување на монетарната политика: каматните стапки зголемени за дополнителни 0,25 п.п.

банки3 дена ago

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ја поставува основата за да стане главен акционер на ProCredit Holding AG & Co. KgaA

македонија3 дена ago

Како шкрабаниците стануваат уметност – Red Bull Doodle Art настан во Бреинстер

македонија4 дена ago

Фероинвест се претстави на саем за хидроелектрани во Малезија

свет5 дена ago

Швајцарија во шок по преземањето на Credit Suisse од страна на UBS

ФЕроинвест
македонија7 дена ago

Електраните и фабриките на Фероинвест дел од студиската посета на странска делегација во програмата за борба против климатските промени

менаџмент / маркетинг1 недела ago

Инвестирајте во квалитет: Изберете дом во согласност со највисоките стандарди во градежништвото

свет1 недела ago

myWorld е избрана за #1 лојална програма во САД за 2023 година

интервју1 недела ago

Проф. д-р Игор Спироски: За дебелината мора да се зборува и преку справување со неа може да се подобри продуктивноста

интервју1 недела ago

Емилија Спировска, ПроКредит Банка: Општествената одговорност се покажува преку дела

економија2 дена ago

LIVE: Интерактивни извештаи за макроекономски податоци!

интервју1 недела ago

Виктор Филиповски: Клиентите ја препознаваат УНИБанка како свој деловен партнер и поддржувач на нивниот развој

македонија1 недела ago

ESG – новиот престолонаследник во корпоративното управување

македонија1 недела ago

Пропаѓањето на Банката на Силиконската долина го стресе светскиот финансиски систем. Ќе има ли последици врз македонските банки? Не, за среќа се  конзервативни и неизложени кон странство

свет5 дена ago

Швајцарија во шок по преземањето на Credit Suisse од страна на UBS

економија1 недела ago

Пандемијата и кризите по неа ја променија парадигмата за компаниската општествена одговорност